• A lép túlműködése, a hypersplenia

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Mi okozhatja a lép túlműködését? Milyen tünetekkel járhat a hypersplenia? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan lehet kezelni?

    A lép elsődleges és következményes működésbeli eltérésével kapcsolatban fontos két alapvető fogalmat tisztázni.

    A splenomegalia a lép megnagyobbodását jelenti, melyet elsődlegesen lépet érintő betegségek is okozhatnak, de kialakulhat más szerv működési zavara esetén is, következményesen.

    A hypersplenia ezzel szemben a lép túlműködését, funkcióinak (akár kóros) fokozódását jelenti.

    Hirdetés

    Mit jelent a hypersplenia?

    Hypersplenia során a keringő vérsejtek fokozott kiszűrése és tárolása következik be az egyébként megnagyobbodott lépben. Emiatt a keringő vérben csökken a keringő alakos elemek száma, a csökkenéssel párhuzamosan fokozódik a csontvelői termelődésük.

    A hypersplenia tehát három tényező fennállásakor mondható ki:

    • megnagyobbodott lép
    • csökkent keringő vérsejt
    • fokozott csontvelői vérsejttermelés

    A szindrómát elsődlegesen kiváltó lépmegnagyobbodásnak számos oka lehet, erről részletesen a lépmegnagyobbodásról szóló cikkünkben olvashat.

    A csökkent keringő sejtszám érinthet egy vagy több sejtvonalat is. A vörösvértestek csökkenése vérszegénységet okoz, a vérlemezkék számának csökkenése vérzékenységet, a fehérvérsejtek számának csökkenése fertőzésekre való hajlamot.

    Az alakos elem csökkent termelődése pedig normális esetben fokozódik a csontvelőben kompenzatórikus módon.

    Milyen tünetekkel járhat a hypersplenia?

    • A lép méretétől függően jelentkezhet hasi fájdalom, nyomásérzékenység, diszkomfortérzés. Hányinger, hányás, illetve gyomorpanaszok vagy székelési panaszok is.
    • Ha a vörösvértestszám csökkent, a vérszegénység miatt gyengeség, sápadtság, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, mellkasi panasz, fejfájás, szédülés, alacsony vérnyomás, szapora szívverés jelentkezhet.
    • Ha a vérlemezkeszám csökken spontán vagy kis behatásra vérzések jelentkeznek.
    • Ha a fehérvérsejtszám csökken, az érintett gyakrabban szenved fertőzésektől, melyek súlyosabbak vagy atípusos megjelenésűek.
    • Emellett a fokozott sejtképződés miatt vashiány is kialakulhat.
    • A lép megnagyobbodását okozó alapbetegségnek is lehetnek tünetei.

    Hogyan deríthető ki a hypersplenia?

    A beteg kórtörténetének részletes felvétele és a beteg alapos vizsgálata elengedhetetlen.

    Emellett laboratóriumi vizsgálattal alacsony perifériás sejtszám észlelhető, de a vörösvérsejtképzés fokozódását jelző úgynevezett retikulocytaszám magas vagy a normális tartomány felső határán van.

    Fizikális és képalkotó vizsgálattal (hasi ultrahang, szükség esetén CT) a klasszikus esetben valóban nagy lép észlelhető.

    Korábban króm izotópos vörösvértest vizsgálatot is végeztek, manapság erre már nem szokott sor kerülni.

    Alapvetően a hypersplenia hátterét okozó léperedetű vagy nem léperedetű alapbetegség felderítése a cél. Az esetek nagy részében májbetegség áll a szindróma hátterében.

    A hypersplenia kezelése

    A hypersplenia szindróma felismerése után minden esetben az azt kiváltó alapbetegség kezelésére, megoldására van szükség a panaszok megszüntetésére.

    Olvasson tovább! Egy keveset emlegetett, de sérülékeny szerv: a lép

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.02.06 20:35, Megjelenés: 2019.02.06 13:04
   • Cikkajánló

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Nyirokcsomó biopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.