A malária tünetei, kezelése és megelőzése

Dr. Sarkadi Adrien
szerző: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

A malária napjainkban is világszerte számos áldozatot követelő, trópusi körülmények között előforduló, szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés. Neve ("rossz levegő") arra utal, hogy a megfigyelések a mocsarakhoz, azok környezetében előforduló párás, jellegzetes szagú levegőhöz kötötték a betegség kialakulását.

A betegség kórokozói a négy különböző, Plasmodium nembe sorolható egysejtű, melyet egyik emberről a másikra bizonyos szúnyogok (melyek főként szürkületkor és éjszaka aktívak) vérszívás közben, a csípés során történő nyálbefecskendezéssel visznek át. Az ember a Plasmodiumok bonyolult és összetett fejlődési ciklusának úgynevezett közti gazdája.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének csaknem fele maláriaveszélyes területen él, évente közel egymillió maláriás halálesetet jegyeznek, a betegek nagy része öt éven aluli gyermek. Az újonnan előforduló maláriás megbetegedések száma meghaladja a 250 milliót, amelyből évente közel egymillióan életüket vesztik a fertőzés következtében. az évenkénti halálos esetek száma.

A terjedés valódi felelőse a trópusi mocsarak környékén zsúfoltan előforduló Anohpeles szúnyogfaj. A leginkább magas kockázatú területek többsége Afrikában (Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Kenya, Szudán) és Délkelet-Ázsiában (India, Burma, Banglades, Indonézia, Pápua-Új Guinea és Pakisztán) található.

A malária tünetei és kezelése

Malária terjedése szúnyogcsípésselA betegség lefolyása az okozó Plasmodium típusától függően változatos lehet, általános jellegzetességei azonban összefoglalhatók. A szúnyogcsípést követően a kórokozótól függően 6-40 nappal kezdődnek a tünetek lázzal és hidegrázással, izomfájdalmakkal, fénykerüléssel. A láz igen magas (40-41 °C-os), általában hányás és hasi fájdalmak kísérik, majd erős izzadás követi. Átmeneti javulást, láztalanságot követően a lázas rohamok - szintén kórokozótól függően - 48-72 óránként ismétlődnek (a malária régies elnevezése a váltóláz).

A máj és a lép megnagyobbodik, a kórokozó fejlődési sajátosságainak megfelelően vértestszétesés, vérszegénység (sápadtság, feltűnően fehér a szem ínhártyája) észlelhető. A vizelet sötét színűvé válik.

Kezelés hiányában az ismétlődő lázrohamok során súlyos szervi károsodások, idegrendszeri szövődmények (cerebralis malaria), súlyos vérszegénység alakul ki.

A betegség kezelése során minden esetben figyelembe kell venni a területet, ahol a beteg a kórokozót beszerezhette, hiszen az egyes Plasmodiumok gyógyszerrezisztencia viszonyai eltérnek. Mindig törekedni kell a kórokozó faj pontos ismeretére, hiszen ez is befolyásolja a gyógyszer megválasztását. A kezelést azonban az esetek jelentős részében tapasztalati alapon kényszerülünk megkezdeni az orvos, ugyanis a mikrobiológiai diagnózis elhúzódhat, ezt pedig a beteg nem várhatja végig terápia nélkül.

A malária kezelésében leggyakrabban adott szerek: chloroquin, mefloquin, doxycyclin, clindamycin.

A malária megelőzése

A megelőzés legfontosabb része a tervezett utazást megelőző tájékozódás, a területnek megfelelő, a helyileg elterjedt kórokozó szaporodását gátló anyagok szedésének időben történő megkezdése. A gyógyszerszedést nemcsak az utazás során, hanem az utazást követően is célszerű folytatni az előírt intervallumok szerint és a megfelelő ideig. A szükséges gyógyszerekről felvilágosítást és javaslatot az utazásorvostanban és trópusi medicinában járatos szakemberektől kaphatunk.

A malária megelőzésére való törekvés további módszere a szúnyogcsípés elkerülése és megakadályozása, amit a test felszínét jól fedő ruházattal, a szabad területeken (arc, kezek, boka) pedig szúnyogriasztó szerek alkalmazásával érhetjük el. Az endémiás területeken elterjedt az ágyat teljes egészében borító moszkitóháló használata. A fizikai védelem eszközei valamint a szúnyogriasztók alkalmazása meg sem közelíti a profilaktikus gyógyszeres kezelés hatásosságát.

Egy személyre eső malária megfertőződések száma évenként, országonkénti átlag

Egzotikus betegségek - Áttekintés

Malária Sárgaláz Dengue-láz Tífusz Kolera

Előfordulás

Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Amerika,
Afrika
Dél-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Ázsia

Fertőzés forrása

szúnyog szúnyog szúnyog emberi ürülék ember

Első tünetek

igen magas láz rohamok formá- jában, hányás, vérszegénység influenzaszerű tünetek, fényre történő érzékenység influenzaszerű tünetek, nyirok- csomók meg- nagyobbodása fokozatosan emelkedő láz, fejfájás hasmenés intenzív folyadék- veszteséggel

Védőoltás

nincs van nincs van nincs

Első teendők

kórházi kezelés szükséges tápanyagpótlás folyékony formában lázcsillapítás, kórházi kezelés kórházi kezelés szükséges folyadék-, só és cukorpótlás

Dr. Sarkadi Adrien infektológus

Forrás: WEBBeteg
Szerző:
Dr. Sarkadi Adrien infektológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.