Vérmétely - 210 millió embert érint évente

MTI
megjelent:

Amerikai és kínai kutatók feltérképezték két, vérmételyt okozó parazita genetikai állományát - közölték a Nature brit tudományos folyóirat legfrissebb számában. A betegség - amely ellen még nincs védőoltás - 210 millió embert érint világszerte.

A schistosomiasis nevű fertőzést okozó paraziták genetikai felépítésének ismerete közelebb viheti a szakembereket az ellenük hatékonynak bizonyuló gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Az édesvizekben élő, métellyel fertőzött csigák nagy számban bocsátanak ki lárvákat, amelyek a sértetlen bőrön is áthatolva fertőznek.

A Marylandi Egyetem kutatói a Schistosoma mansoni elnevezésű, bélrendszeri panaszokat kiváltó kórokozó génállományát szakaszolták. Ez a parazita Afrika szubszaharai térségében, a Közel-Keleten, Brazíliában, Venezuelában és egyes karibi szigeteken bukkant fel.

Genetikusok másik csoportja Kínában, a sanghaji Nemzeti Humángenom Központban a Schistosoma japonicum nevű parazita genetikai összetételét írták le. Ez a kórokozó Kína déli területein, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken él. Csupán Kínában egymillió ember szenved a betegségben, amelyre egy hatékony szer van: a prazikvantel, amely azonban nem akadályozza meg az újrafertőződést.

Bélférgek által okozott gyakoribb betegségek Magyarországon

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, forrás: WHO
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.