• Polycythaemia vera - Tünetek és kezelés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

    A polycythaemia vera egy olyan csontvelőbetegség, amelyben a vörösvérsejtek (erythrocyták) őssejtjei kikerülnek a szabályozás alól, és kontrollálatlanul szaporodni, termelődni kezdenek.

    A fokozott sejtképződés, a szervezet vörösvérsejt-készletének túlzott mértékű megnövekedéséhez vezet, és általában - bár nem olyan nagy mértékben - a fehérvérsejtek és vérlemezkék képződése is megugrik. Mindezek következtében megnő a vér sűrűsége, és a vér sejtes elemeinek - a vörös- és fehérvérsejteknek, valamint vérlemezkéknek - aránya (hematokritérték). A hematokrit mértékéből, a betegség súlyosságára jól lehet következtetni.

    A polycythaemia vera a férfiakat gyakrabban érinti mint a nőket, és általában 60 éves kor körül alakul ki. Kezelés nélkül a betegek nagy része 1-2 éven belül meghal, megfelelő terápiával azonban, átlagos túlélésük 12-15, vagy akár 20 év is lehet. A betegségben szenvedőknek, az átlagosnál fokozottabb a kockázatuk akut leukémia kialakulására.

    Panaszok és tünetek

    Leggyakoribb tünetek
    • fejfájás
    • szédülés
    • fülzúgás
    • rossz közérzet
    • bágyadtság
    • gyengeség
    • enyhe memóriazavar
    • homályos látás
    • hőemelkedés
    • izzadás
    • fogyás
    • bőrviszketés

    A betegség általában lassan, lappangva kezdődik.

    Leggyakoribb panaszok a fejfájás, szédülés, fülzúgás, rossz közérzet, bágyadtság, gyengeség, enyhe memóriazavar, homályos látás, mely tünetek a vérsűrűség növekedésének, továbbá a társuló magas vérnyomásnak tulajdoníthatóak. Hőemelkedés, izzadás, fogyás, a főleg meleg fürdőt/zuhanyzást követő viszketés, a bőr égő érzése szintén jellemzőek erre a betegségre. Az orrvérzés gyakran a betegség első tünete.

    A betegek arca vöröses-lilás színű (plethorás), a szemekre szintén vörösség, vérbőség jellemző, az ajkak lilák, cyanotikusak. Az ujjak is elszineződhetnek, bennük égő fájdalom jeletkezhet.

    Ha a hematokrit 60 százalék fölé nő (szintje egészségeseknél 35-48 százalék között van), akkor már nem megfelelő a vérkeringés, gyakran trombózis és embólia lép fel mind az artériákban, mind a vénákban (a szív koszorúsereiben, az agyi erekben és a végtagok ereiben egyaránt). A trombózis és az ennek következtében fellépő embólia, a polycythaemia verában szenvedők leggyakoribb haláloka. Azonban nem csak trombózis, hanem vérzés is gyakran fellép, főleg a gyomor-bélrendszerben, illetve az agyban (stroke).

    Hirdetés

    Az esetek háromnegyedében a lép meg van nagyobbodva, ettől ritkább tünet a máj méretének növekedése. A húgysavszint rendszerint emelkedett ebben a betegségben, amely kezeletlen esetben köszvényre jellemző tünetek kialakulásához vezethet.

    Milyen vizsgálatokra számíthat?

    A beteg panaszai, tünetei, a lépmegnagyobbodás, a laboratóriumi eltérések (emelkedett vörösvértest-térfogat, 55-60 százalékot meghaladó hematokrit, enyhén fokozott fehérvérsejt, illetve vérlemezkeszám, megnövekedett húgysavszint) alapján, a diagnózis általában egyértelmű, de ki kell zárni azokat a korábban említett okokat is, melyek másodlagosan hoznak létre emelkedett vörösvértestszámot, és az általa okozott tüneteket. Általában nem kerülhető el a csontvelőbiopszia (mintavétel), és a minta mikroszkópos vizsgálata.

    Tudta Ön?

    Vannak olyan állapotok, betegségek, melyek következtében szintén megnő a vörösvértestek mennyisége és a hematokritérték. Azonban ezekben az esetekben nincs csontvelőbetegség, ezért a kezelés (ha szükséges) és a kimenetel teljesen eltér a polycythaemia vera kezelésétől és prognózisától. Ilyen állapot fordul elő nagy tengerszint feletti magasságban élőkön, bizonyos tüdő- illetve vesebetegségekben (veserák, polycisztás vese), intenzív dohányosokban, súlyos szívfejlődési rendellenességek esetében.

    Hogyan kezelhető a polycythaemia vera?

    Olyan terápia sajnos még nem ismert, amely a betegség lényegét, a kóros mértékű, korlátlan vörösvértest-termelődést megállítaná. A kezelés célja tehát a tünetek megszüntetése, vagy legalábbis mérséklése, a szövődmények (trombózis, vérzés) megelőzése, és a leukémia irányába történő átalakulás megakadályozása.

    A legfontosabb tehát, hogy az alkalmazott kezelési módszer a magas vörösvérsejtszámot csökkentse, és így a hematokritérték folyamatosan 45 százalék alatt legyen.

    Fontos a túl magas vérlemezkeszám csökkentése is.

    A rendszeres vérlebocsájtás (venasectio) az elsőként választandó, legfontosabb kezelési mód. A módszer elsősorban azokon alkalmazható, akiknek még nem volt trombózisuk, és nem is áll fenn fokozott trombózisveszély.

    Kezdetben 300-500 ml vért bocsájtanak le 1-2 naponta, majd a hematokritértéktől függően egyre ritkábban. A gyakori vérlevétel vashiányos állapot kialakulásához vezet, de a vaspótlás nem ajánlott, ugyanis meghiúsíthatja a terápia sikerét. Vérvétel előtt és után, nagyon fontos a fokozott folyadékpótlás, 6-8 dl folyadékot is ajánlott elfogyasztani!

    Ha a vérlevételre túl gyakran van szükség, vagy ha a rendszeres vérlebocsájtás ellenére a lép mérete fokozatosan nő, illetve ha fokozott a trombózisveszély, valamint túl magas a vérlemezkeszám, akkor a vérlevétel helyett, ún. myeloszupresszív (a csontvelőt gátló) kezelést alkalmaznak az orvosok. A leggyakrabban használt gyógyszer a hydroxyurea, illetve az alfa-interferon, melyek hatására a vér sejtes elemeinek száma csökken. Hydroxyurea alkalmazásakor az akut leukémia kialakulásának valószínűsége fokozott.

    A bőrviszketést antihisztaminokkal lehet enyhíteni, a magas húgysavszintet allopurinollal csökkenteni, a tromboembóliás szövődmények megelőzésére, pedig vérlemezke-összecsapzódást gátló szereket ajánlott szedniük a fokozott rizikójú betegeknek.

    Dr. Soltész AnnamáriaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária

    Módosítva: 2019.12.16 09:36, Megjelenés: 2017.12.11 05:21
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Polyglobulia - Egy nehezen felismerhető, súlyos betegség

    A polyglobulia a vörösvértestek (erythrocyták) számának növekedését jelenti, mely együtt jár a hematokrit értéknek (HTC, a vörösvértestek egységnyi vértérfogatra vonatkoztatott százalékos aránya) és a vér viszkozitásának (vérsűrűség) emelkedésével. A vér besűrűsödése keringési zavarokra hajlamosít, melyek különféle tünetekkel járnak együtt. A betegség az erythrocytosisok egyik formája.

    Nyirokcsomó biopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

    VVT (vörösvértest)

    A vörösvértestek a vér oxigénszállításért felelős alkotórészei. A csontvelőben képződnek, onnan a vérbe jutva a tüdőben felveszik az oxigént, melyet a haemoglobinhoz (Hgb) kötve szállítanak a verőereken (artériák) át a szövetekbe.

    Retikulocitaszám

    A retikulocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, melyek már elvesztették magjukat. Normál esetben, a vérben csak kis mennyiségben vannak jelen, a csontvelőből nagyrészt csak érett vörösvértestek kerülnek a keringésbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.