Étrendi tippek a vastagbélrák ellen

Medipress
megjelent:

A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű életmódbeli és étrendbeli változtatással a rák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük.

Egyen sok zöldséget!

Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!

Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket!

A vastagbélrák és tünetei

A vastag- és végbélrák jelenleg harmadik leggyakoribb a daganatos halálok között Magyarországon, előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. A betegségre hajlamosító tényezők jól ismertek, de feltételezhetően az elkövetkezendő években újabbakra derül fény.
A vastagbélrák tünetei

Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak.

Egyen csirkét, vagy pulykát!

Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és 39 százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben.

A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.

Fogyasszon több magnéziumot!

A kutatók szerint a magnézium 41%-kal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium.

Egyen több rostot!

A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből.

Fűszerezzen curry-vel!

A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely 25 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja a Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.