A magas vércukorszint növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha magas vércukorértékekről hallanak, a legtöbben egyedül a cukorbetegségre gondolnak, pedig a rossz anyagcsere-helyzet a diabétesz mellett szív-érrendszeri betegségekre, stroke-ra, szem-, vese- és idegrendszeri problémákra is hajlamosít, továbbá növeli különféle daganatos betegségek, többek között a gyomor- és a tüdőrák kockázatát.

Új felfedezés, hogy a magas vércukorszint a vastag- és végbélrák rizikóját is növeli.

A vércukorszint emelkedésével a vastag- és végbélrák kockázata is nő

A Kínai Rákkutató Központ tudósai a magas vércukorszint és a korai kezdetű (EOCRC), valamint a késői kezdetű vastag- és végbélrák (LOCRC) közötti összefüggést vizsgálták. A vastag- és végbélrákot (colorectal carcinoma) akkor nevezik korai kezdetűnek (early-onset), ha 50 éves kor előtt jelentkezik, és akkor késői kezdetűnek (late-onset), ha 50 éves korban vagy afölött alakul ki.

A tudósok az Egyesült Királyság biobankjából (UK Biobank) származó, 374.568 embertől 18 éven át gyűjtött adatokat elemeztek. Megállapították, hogy a magas vércukorszint az EOCRC kockázatát 61 százalékkal, a LOCRC kockázatát pedig 14 százalékkal növelte. Ezenkívül az is kiderült, hogy a magas vércukorértékekkel rendelkező férfiak gyakrabban betegedtek meg vastag- és végbélrákban, mint a nők.

Egy másik kohorszvizsgálat, melynek 172.809 kínai alanya volt, megerősítette ezt az összefüggést. A kisebb résztvevőszám miatt azonban ez utóbbi vizsgálat nem annyira reprezentatív.

Lehetséges magyarázat és kockázati tényezők

A normál értéknél magasabb vércukorszint gyakran a túlsúly és az egészségtelen táplálkozás velejárója, illetve következménye – mindkét tényező külön-külön önmagában is a vastag- és végbélrák egy-egy rizikófaktora. Különösen a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények fogyasztása számít kockázati tényezőnek.

Főként a korai kezdetű vastag- és végbélrák esetében tűnik úgy, hogy az anyagcsere-tényezők jelentősebb szerepet játszanak kialakulásában. Annak a pontos mechanizmusát, hogy hogyan függ össze a magas vércukorszinttel a vastag- és végbélrák megemelkedett kockázata, ez idáig még nem sikerült feltárni.

A kutatások eredményei ezért a megelőzés jelentőségét támasztják alá: A vércukorszint ellenőrzésével, kontrolljával és a túlsúly elkerülésével a vastag- és végbélrák kockázata csökkenthető.

A korai felismerés döntő jelentőségű

Hazánkban 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott rendszeresen vastagbélrákszűrésen részt vennie. Amennyiben valakinek a családjában előfordult vastagbéldaganat, akkor ennél korábban is, gyanú esetén pedig bármely életkorban fontos elvégezni az erre irányuló vizsgálato(ka)t. Szűrésre több diagnosztikai módszer is rendelkezésre áll, melyek közül a kolonoszkópia jelentősége a legnagyobb.

De minthogy a vastag- és végbélrák nemcsak 50 éves kor fölött alakulhat ki, ezért is nagyon fontos mindenkinek ismerni a betegség tüneteit, minden életkorban odafigyelnie szervezete jelzéseire, egészséges életmódot folytatni, kerülni a rizikófaktorokat és gyanú esetén mielőbb orvoshoz fordulni. Az új kutatási eredmények is megerősítik, hogy a szűréseken fiatalabb életkorban is érdemes részt venni, és rávilágítanak arra, hogy a magas vércukorértékekkel rendelkezők, illetve a cukorbetegek is rizikócsoportot jelentenek, így nekik kiemelten javasolt.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Hohe Blutzuckerwerte begünstigen Darmkrebs (NetDoktor)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló