Vastagbélpolipot találtak - Mit tegyek?

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a szervezetében. Összeállításunkban a vastagbélpolipokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.

A téma cikkei

A betegség megértése
1. A vastagbélrák tünetei
2. Rákmegelőző állapot: a vastagbélpolip
3. A vastagbélrák rizikófaktorai
4. A vastagbélrák kivizsgálása, szűrése

Élet betegséggel
5. A diagnózis lelki feldolgozása
6. A vastagbéldaganat szövettani típusai, stádiumai
7. A vastagbélrák kezelési lehetőségei
8. Élet a bélrák diagnózisa után
9. Kontrollvizsgálatok bélrákon átesett betegeknek

Megelőzés
10. A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában
11. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

Bármilyen elváltozás felfedezése ijesztő és bizonytalanságot okoz, kiváltképp akkor, ha az akár daganatos folyamattá is alakulhat. A vastagbélpolipok rákmegelőző állapotnak tekinthetők, tehát jelenlétük a szervezetben növeli a rák kialakulásának esélyét. Érdemes azonban a rossz érzéseket félretéve arra gondolni, hogy mégis szerencsésnek tekinthető, akinél a polipokat még akkor fedezik fel, és távolítják el, mielőtt azok daganatokká alakulhatnának. A vastagbélpolip diagnózisa után fokozott a rizikója a vastagbélrák kialakulásának - ez azonban nem jelenti azt, hogy a polip daganatos betegség. Rendszeres szűréssel a vastagbéldaganat az esetek döntő hányadában megelőzhető.

Mi a vastagbélpolip?

A beleket bélelő nyálkahártya gyorsan osztódó sejtekből áll, melyek a nyálkahártya rendszeres megújulásáért felelősek. A vastagbél nyálkahártyája általában 2-3 nap alatt teljesen megújul, tehát életünk során igen sok alkalommal ismétlődik ez a létfontosságú folyamat, amely közben az életkor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rendellenes kinövések.

A vastagbélpolip

A polipok tulajdonképpen a bél nyálkahártyájából kiemelkedő szövetnövedékek, amelyek a bél falából, tehát a bél belső hámrétegéből alakulnak ki. Alakjukat tekintve változatosak lehetnek: szemölcshöz vagy ujjakhoz hasonlító alakzatokká fejlődhetnek, de leggyakrabban jellegzetes, gombára hasonlító, nyeles képletekkel találkozhatunk.

A vastagbélpolip rendszerint jóindulatú elváltozás, azonban egyes típusai rosszindulatú daganatokká alakulhatnak, ezért a szűrésnek, a rendszeres nyomon követésnek, valamint a korai felismerésnek nagy jelentősége van.

Jóindulatú bélrendszeri polipok igen sok embernél előfordulnak: a becslések szerint 50 éves korban az emberek 20-25%-át érinti, míg ez az arány 80 éveseknél már 50% körül mozog. A vastagbélpolip bárkinél kialakulhat, azonban ritka esetben örökletes is lehet a folyamat (ez a familiáris adenomatosus polyposis). Ekkor a megjelenésének kockázata akár 100% is lehet, vagyis egyes esetekben biztosan kialakul.

Bővebben Amit az öröklődő vastagbélpolipokról tudni érdemes

A vastagbélpolipok típusai

A bélben található polipoknak két fajtáját különböztetjük meg: a hiperpláziás polipokat és az adenomákat. Előbbiek szinte minden esetben jóindulatúak, utóbbiakból viszont jóval nagyobb eséllyel alakul ki rosszindulatú vastagbélrák. Az adenoma típusú polipok gyakrabban fordulnak elő az életkor előrehaladtával.

Kapcsolódó Mi minden növelheti még a vastagbélrák rizikóját?

Mikor van szükség beavatkozásra?

A bél nyálkahártyáján a kisebb méretű (néhány mm-es) előemelkedés is sokszor okozhat vérzést, mert a bél tartalma megsérti a szövetkinövést. Bizonyos méretet (20 mm) elért polipok pedig rosszindulatú elfajulást indíthatnak be, sőt, a túl nagyméretű polipok akár a bél elzáródásához is vezethetnek. Ezekben az esetekben mérlegelni kell a polip eltávolításának lehetőségét.

A polip nyél szakaszának, vagyis a bél nyálkahártyájával közvetlenül érintkező részének vizsgálata igen fontos. Akkor, ha a polip fejrészében megindult valamilyen rosszindulatú átalakulás, de a nyél nem érintett, megelégedhetünk a polip egyszerű eltávolításával. Viszont abban az esetben, ha a polipnyél daganatos sejteket tartalmaz, vagy olyan nagyságú, amit az endoszkóppal nem lehet eltávolítani, sebészi beavatkozásra van szükség.

Mikor derül ki, hogy jó- vagy rosszindulatú a polip?

Az, hogy egy polip rosszindulatúvá alakulhat-e, csak a szövettani vizsgálatok alapján állapítható meg. Tehát maga a vizsgálat nem derít fényt arra, hogy jóindulatú elváltozás vagy sem. Az endoszkópos vizsgálat során lehetőség van mintavételre és a polip eltávolítására is. Mindez nem jár fájdalommal.

Hogyan kezelhető a vastagbélpolip?

Alapvetően minden eset egyedi elbírálást igényel, ezért elsősorban az határozza meg a kezelést, hogy Önnél milyen állapotú, méretű elváltozásokat fedeztek fel. Általánosan elmondható, hogy a polipok eltávolításával teljes mértékben megelőzhető, hogy a kinövés rákká alakuljon. A polipok kimetszésére, hurokkal történő eltávolítására az endoszkópos beavatkozás (pl. kolonoszkópia vagy szigmoidoszkópia) során kerülhet sor. Fájdalommentes beavatkozásról van szó.

Amennyiben sok vagy nehezen megközelíthető, esetleg túl nagy méretű kinövésekről van szó, műtéti beavatkozás jöhet szóba. Ebben az esetben az érintett bélszakasz eltávolítására is sor kerülhet.

Az orvos válaszol Otthoni teendők bélpolip műtét után

Hogyan előzhető meg a rosszindulatú elváltozás?

Ahogyan a legtöbb daganatos betegség esetén, a helyes életmód a bélrendszeri daganatok esetén is fontos tényező, amely nagyban hozzájárul a tumor kialakulásának megelőzéséhez. A legfontosabb teendők, amikkel elkerülheti, hogy a polipok rosszindulatú daganatokká alakuljanak:

  • Hagyjon fel a dohányzással: a polipok daganattá alakulásának esélye 2-3-szor nagyobb, ha dohányzik.

  • Váltson egészséges étrendre: növeli a bélrendszeri daganatok rizikóját, ha étrendje rostszegény, vagy gyakran fogyaszt zsíros ételeket és vörös húsokat.

  • Mérsékelje az alkoholbevitelt: a túlzott alkoholfogyasztás szintén rizikónövelő tényező.

  • Mozogjon rendszeresen: az inaktív életmód negatív hatással van az egész szervezetre. Az egyik legjelentősebb hatása az emésztésre van, hiszen rendszeres testmozgás esetén az anyagcsere is rendeződik, amellyel elkerülhető, hogy a mérgező salakanyagok túl sokáig időzzenek a bélben. Ezzel pedig csökkenthető a daganat esélye is.

  • Normalizálja a testsúlyát: az elhízás megnöveli számos daganattípus kialakulásának rizikóját.

A helyes életmód mellett kiemelkedő fontosságú, hogy rendszeresen részt vegyen azokon a szűrővizsgálatokon, amelyekkel fény deríthető a bélrendszeri daganatokra. A szűrésre jelentkezhet a háziorvosánál, gasztroenterológusnál vagy onkológusnál is.

Bővebben A vastagbélrák kialakulásának megelőzéséről

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
M. J., újságíró, www.verywell.com, daganatok.hu, rakgyogyitas.hu
Felhasznált irodalom: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról (szerk.: B. Papp László)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.