Nyelőcsőrák téma

A nyelőcsőrák és tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-03-10 20:33
Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás.

A kezeletlen reflux szövődményei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021-09-19 15:06
A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

Veszélyesek lehetnek a forró italok

infostart.hu - 2019-03-26 11:06
A túl forró tea ivása megnöveli a nyelőcsőrák kockázatát: aki rendszeresen több mint 0,7 liter, minimum 60 Celsius-fokos teát iszik, annál megnövekszik a laphámsejtes karcinóma (squamous cell carcinomas - SCCs) kialakulásának kockázata a nyelőcsőben.

A nyelőcsőrák előfutára: a Barrett-nyelőcső

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2019-01-03 15:06
A Barrett-nyelőcső (Barrett oesophagus, Barrett-szindróma) a nyelőcső nyálkahártyasejtjeiből kiinduló daganattípus kialakulását megelőző állapot, a reflux betegség súlyos szövődménye. Mivel rákelőző állapotról van szó, nagyon fontos, hogy időben felismerjék!

A nyelőcsőrákos betegek életkilátásai

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - 2018-10-15 14:55
A daganatos betegségeknél a gyógyulási esélyeket, prognózist az öt éves túlélés százalékos arányában szokás meghatározni. A nyelőcsődaganat a rossz kimenetelű daganatok közé tartozik, mivel a korai stádiumban, amikor a legjobbak a kezelési lehetőségek, a daganatnak igen ritkán van tünete, így sajnos ritkán derül ki időben.

Savas reflux és gégeproblémák

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-12-18 05:21
A savas emésztési zavar, a gyomorégés általában égő mellkasi fájdalmat okoz a szegycsont mögött. Amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik rendesen, vagy ellazul, a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ám előfordulhat, hogy mellkasi fájdalom helyett/mellett torokfájást és savanyú ízérzetet okoz a szájban.

A savas reflux rákos hatásai

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-06-24 20:11
Ha a savas reflux gyakran fordul elő, és kezeletlen marad, a visszaáramló gyomorsav állandó gyulladást okoz a nyelőcsőben, amely rákká is fajulhat.

A forró tea gégerákot okozhat

Független Hírügynökség - 2010-02-16 17:17
Akik tűzforrón isszák a teát, sokkal könnyebben kapnak gégerákot, mint azok, akik a meleg vagy langyos teát részesítik előnyben, derítették ki iráni tudósok.
Akik naponta megisznak egy pohár bort, azok jelentősen csökkentik a nyelőcsőrák kifejlődésének kockázatát. A borivók és bortermelők szempontjából egyaránt biztató hír a Gastroenterology szakfolyóirat márciusi számában jelent meg.

Nyelőcső daganat

Orvos valaszol - Dr. Tóth Judit - 2015-03-30 14:48
Tisztelt Dr.Nő/ Ùr! Problémám a következő lenne! Nagypapámnál rosszindulatù nyelőcső daganatot diagnosztizáltak! Carcioma planocellulare oesophagi. A szövettan eredmény a következő: " a küldött töredezett anyag felszìni laphámrészletekkel összefü

Nyelőcsőrák

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2013-01-19 12:12
Tisztelt Doktor, Doktornő! Az édesapám nevében írok mert nem tudom mit tegyek hogy helyes legyen a döntésem. Decemberben derült ki hogy a nyelőcsövén van egy 5cm -es daganat, ami szinte elzárta az étel útját. A hörgőkön is talált a ct daganatot.

ÉRDEKLŐDÉS

Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra - 2011-04-12 20:41
2006BAN VOLT GYOMORTÜKRÖZÉSEM MELYNEK A LELETE LAZA KARDIA IDÜLT GASTRITIS A NYELŐCSŐ ALSÓ HARMADA DISKRÉTEN ECRUDÁLT A GYOMORNYÁLKAHÁRTYA UTCAKÖVEZET RAJZOLATOT MUTAT.eZT AZÉRT IRTAM LE MERT MOSTANÁBAN NAGYON FÁJ A NYELŐCSÖVEM VAGY NEM TUDOM MI, DE

Nyelőcső daganat

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-01-23 21:27
Üdvözlöm Édesapámnak 2008 decemberében nyelőcsődaganatot állapítottak meg.Sajnos már nem gyógyítható állapotban.1 év alatt borzasztóan leromlott az állapota.Jelenleg kórházban  van.Egy hete kivezették a légcsövét, mert megfulladt volna, tegnap

A rákról

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-11-24 16:17
A családomban már többször megtapasztaltuk a rák erejét, mindig rosszul végződött sajnos. Most anyukám bátyjánál diagnosztizáltak nyelőcsőrákot.Sok idő után bekerült a kórházba és elkezdték a kezeléseket, 8helyen kapott sugárkezelést, úgy tudom 10sze

Nyelőcsőrák

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-08-04 22:46
Tisztelt Doktornő/Úr! Úgy érzem, mint ha a mellkasomban egy gombóc lenne, ugyanakkor nyelési nehézségeim nincsenek, minden további nélkül tudok étkezni, illetve inni. 32 éves vagyok. Korábban egy ismerősöm nyelőcsőrákban hunyt le, és én ezt követő