Alkoholos májbetegség: zsírmáj és májzsugor

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Az alkoholos májbetegség túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodást jelent. Férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont már 20 g/nap mennyiségű szeszes ital tartós fogyasztása is előidézheti a problémát.

Az alkohol okozta májkárosodásnak (ami az összes májbetegségnek körülbelül a felét teszi ki, és a májzsugor legfőbb oka) három stádiuma van: megkülönböztetünk tiszta zsírmájat, gyulladásos zsírmájat és a betegség legsúlyosabb állapotát, a májzsugort, vagyis a májcirrózist. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, másfajta kezelési módok szükségesek és a prognózis is változó.

Az alkoholos májbetegség három stádiuma
Az alkoholos májbetegség stádiumai: zsírmáj, gyulladás, májzsugor

1. stádium: tiszta zsírmáj

A gyulladás nélküli tiszta zsírmáj (steatosis hepatis) stádiumában a károsodás még visszafordítható, ha a beteg az alkoholt véglegesen elhagyja. A mirigyállomány képes a regenerációra, az elpusztult sejtek helyén újak képződhetnek.

Tünetek: Panaszt többnyire nem okoz.

Diagnózis: Általában hasi UH-vizsgálat során veszik észre a megnagyobbodott, zsírosan átalakult májat. A laborokban a GOT, GPT és GGT emelkedett lehet.

Kezelés: Az alkohol elhagyásán kívül nem igényel beavatkozást.

Tiszta zsírmájat az alkoholon kívül más is okozhat. Leggyakrabban elhízott egyéneknél jelentkezik, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, cukorbetegeknél, de tartós éhezés során is. A megelőzés és a kezelés szempontjából is nagyon fontos az optimális testsúly, a vércukor- és koleszterinszint beállítása. A zsírmáj diagnózisát követően még mindig nem késő az életmódváltás, mert a folyamat akár teljesen visszafordítható. Különösen fontos odafigyelni a gyerekekre, mert az elhízás őket is kiteszi a betegség és az ebből következő elváltozások veszélyeinek.

Gyakori kérdések
1. Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni?
Alkoholista vagyok?

2. Édesanyámnak súlyos májzsugora van, milyen esélyei vannak, ha elhagyja az italt?
Van visszaút?

3. Lehet valamit tenni, hogy a beteg közérzete javuljon?
Javítható a közérzet?

2. stádium: gyulladásos zsírmáj

Gyulladásos jelekkel rendelkező zsírmáj (alkoholos steatohepatitis) esetén a betegség kimenetele a sejtkárosodás mértékétől függ. A folyamat gyógyulhat, de sajnos kialakulhat májelégtelenség, ami halálhoz is vezethet.

Tünetek: Enyhe formában csak májmegnagyobbodás, kismértékű sárgaság észlelhető. Közepesen súlyos esetben fokozottabb sárgaság, étvágytalanság, hányinger-hányás, jobb bordaív alatti fájdalom jelentkezik. Súlyos esetben akár májkóma állapotába is kerülhet a beteg, ez többnyire jelentős mennyiségű italfogyasztást követően alakul ki.

Diagnózis: A diagnosztikában a laborvizsgálatoknak van elsődlegesen szerepe. Vérszegénység észlelhető, gyakori a vérlemezkék számának csökkenése, a fehérvérsejtszám emelkedett lehet. Az enzimek közül a GOT és GPT emelkedett, nő a GGT és a bilirubin szintje, az albumin értéke viszont csökken.

Kapcsolódó Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?

Kezelés: Az alkohol teljes és végleges elhagyása, valamint silymarin (máriatövis-kivonat) alkalmazása az elsődleges.

3. stádium: májzsugor (májcirrózis)

A májzsugor (májcirrózis, cirrhosis hepatis) végleges szöveti károsodást jelent, a folyamat már visszafordíthatatlan, gyógyulás csak májátültetéssel érhető el. A májzsugor leggyakoribb oka a tartós alkoholfogyasztás, valamint a Hepatitis B és C vírussal való krónikus fertőzöttség, de a zsírmáj hosszabb ideje (20-25 éve) tartó fennállása, illetve autoimmun eredetű májgyulladás, epeúti gyulladás vagy epeúti elzáródás is okozhatja.

Tünetek: A betegség sokáig lehet tünetmentes. Általános jelei a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság és a fogyás. Különböző elváltozások jelenhetnek meg a bőrön: a pókjegy (póknaevus) pirosas, pókszerű, hálózatos értágulat, gyakori a tenyerek és a talpak vöröses színeződése, a bőr elvékonyodása és viszketése. A májbetegségek bőrtüneteiről ebben a cikkben írtunk.

A sárgaság sokszor csak a szemen figyelhető meg. A hormonális rendszer működése is zavart szenved: férfiakban nőies jegyek megjelenése (csökkent a szőrzet, a mell megnagyobbodása) és potenciazavar alakulhat ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.

Szövődmények: A betegség előrehaladásával a májfunkció egyre inkább kimerül, ekkor már a szövődmények kialakulása is észlelhető. Fokozódik a sárgaság (icterus), vérzékenység lép fel, a beteg lefogy, májkóma alakulhat ki. A véráramlás átalakulása miatt a nyelőcsőben vénatágulatok képződhetnek, melyek megrepedése súlyos, életveszélye vérzést okozhat. Ugyancsak a véráramlás zavara miatt alakul ki a hasvíz. Késői szövődményként májdaganat keletkezhet.

Diagnózis: Laboratóriumi vizsgálat során a máj csökkent szintetizáló képességének jelei észlelhetők, vérszegénység alakul ki, általában csökken a vérlemezke- és fehérvérsejtszám is. GOT, GPT, bilirubin emelkedése gyulladás fellángolása idején észlelhető. A diagnózisban a hasi UH-vizsgálat is segíthet, amely egyenetlen felszínű májat mutat. Pontos diagnózis szövettani mintavétellel adható.

Kezelés: Az alkohol teljes elhagyása mellett a szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve a már kialakultaknak a kezelése a cél. Az általános terápia része a vízhajtók szedése, gyomorsavszintézis-csökkentő gyógyszerek adása, a véráramlás megváltozásának előrehaladását gátló szerek (propranolol típusú vérnyomáscsökkentők) és vitaminok alkalmazása. Vigyázni kell a vény nélkül kapható gyógyszerekkel (bizonyos fájdalomcsillapítók például növelhetik a vérzésveszélyt, ami májcirrózis esetén fokozott problémát jelent). Vízhajtó terápiával nem csökkenthető hasvíz esetén annak lecsapolása szükséges a has bőrén át bevezetett tűn keresztül.

Részletesen A májcirrózis (májzsugor) lehetséges okai, kialakulása

A májzsugor stádiumai

A, B és C jelzésekkel szokás jelölni a májzsugor stádiumait, amelyek a várható kimenetelt jelzik. A stádiumok közül a C a legrosszabb.

A stádiumbeosztáshoz öt paramétert szükséges értékelni:

  1. A bilirubinszintet
  2. Az albuminszintet
  3. A PI időt (protrombin idő, vagyis a vér alvadásához szükséges időt)
  4. A májbetegséghez társuló agykárosodás, vagyis encephalopathia meglétét
  5. A hasűri folyadék, vagyis az ascites meglétét.

Mind az öt paraméter 3 fokozatot kap, 1-től 3-ig. Például a bilirubin 2 alatt 1 pont, 2-3 közt 2 pont, 3 felett 3 pont. Vagy amikor nincs encephalopathia, akkor 1 pont, enyhe esetén 2 pont, súlyosnál 3 pont. Az öt paraméter pontjait összeadva lehet megkapni az úgynevezett Child-Pugh score-t, ami megadja a májzsugor (vagyis a krónikus májbetegség) fokozatát.

Stádiumok szerint az 5-6 pont „A” stádiumnak felel meg, melynél csekély az esélye az egy éven belüli elhalálozásnak. A 7-9 pont jelenti a „B” stádiumot, itt 20-40%-ra növekszik ennek az esélye. 9 pont felett „C” stádiumról van szó, amelyben 40-60% az esély az egy éven belüli elhalálozásra.

A máj szerepe szervezetünkben

A máj az egyik legnagyobb hasi szervünk, amely kiemelkedően fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatban: epét termel, amely a táplálkozással bekerült zsírokat az emésztőenzimek számára lebontható állapotban tartja. Központi szerepe van a méregtelenítésben, a szervezet számára fölösleges vagy káros anyagok vérből történő kiválasztásában, lebontásában, ezenkívül az emberi test számára nélkülözhetetlen fehérjéket is előállít.

Kapcsolódó

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyászDr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőink: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

Vércukor-önellenőrzés
Vércukor-önellenőrzés

Mikor és hogyan mérjünk?

Mikor szedjünk probiotikumot?
Mikor szedjünk probiotikumot?

Hogyan válasszunk?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.