• A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus főorvos

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Mikor használják a sugárterápiát vastag- és végbéldaganat esetén?

    A vastagbélrák sugrterápiája

    A vastagbélrák kezelésére kevésbé gyakran használják a sugárterápiát, ám bizonyos esetekben mégis előnyös lehet az alkalmazása:

    • Műtét előtt kemoterápiával együtt alkalmazva, amikor a tumor zsugorítása a cél annak érdekében, hogy könnyebb legyen azt eltávolítani.
    • Műtét után, ha a tumor egy belső szervhez vagy egyéb hasi szervhez vagy a hasfalhoz rögzül. Ezekben az esetekben a sebész nem lehet biztos abban, hogy a tumort teljes mértékben eltávolította, így a sugárterápiát az esetlegesen ottmaradt rákos sejtek elpusztítására alkalmazzák.
    • A kemoterápia és sugárkezelés együttes alkalmazása segíti a rákos terület kiterjedésének csökkenését, ha a beteg fizikailag nincs olyan állapotban, hogy a műtét kivitelezhető legyen.
    • A tünetek enyhítésére olyan előrehaladott rák esetén, mely bélelzáródást, vérzést vagy fájdalmat okoz.
    • A csontokba vagy agyba átterjedő rák kezelésére.

    Bővebben Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése

    Hirdetés

    A végbélrák sugárkezelése

    Végbélrák estén a sugárterápia sokkal gyakoribb kezelési módszer, és az alábbi esetekben alkalmazható:

    • Műtét előtt és/vagy után, hogy segítsen megelőzni a rák helyi kiújulását. Ebben az esetben gyakran alkalmazzák kemoterápiával együtt. Sok orvos előnyben részesíti a műtét előtti sugárkezelést, mivel az könnyebbé teheti a tumor eltávolítását, különösen abban az esetben, ha annak mérete és/vagy elhelyezkedése nehezíti a műtétet. Mindkét esetben a környéki nyirokcsomókat is kezelik. A kezelésről hazánkban a protokoll szerint mindig az onkológiai bizottság (onkoteam) együttesen hoz döntést.
    • Kemoterápiával vagy anélkül a rákos terület csökkentésére, hogyha a beteg általános állapota nem teszi lehetővé a műtétet.
    • A tünetek enyhítésére olyan előrehaladott rák esetén, mely bélelzáródást, vérzést vagy fájdalmat okoz.
    • A sugárzás után a kismedencében kiújuló tumor visszaszorítására, ez az úgynevezett reirradiáció. Végbéldaganatoknál ritkán alkalmazzák. Döntés előtt figyelembe kell venni az előzetes sugárterápia adatait is.
    • A csontokba vagy agyba átterjedő rák kezelésére.

    A bélrendszeri sugárkezelés típusai

    A vastagbél- és végbélrák kezelésére különböző típusú sugárterápiák alkalmazhatók.

    Külső sugárterápiás kezelés (EBRT)

    Ez a leggyakrabban alkalmazott sugárterápia típus vastag- és végbélrákos betegek számára. Ebben az esetben kívülről, egy gépből, nagy energiájú ionizáló vagy egyéb sugárfajtával célozzák a tumor helyét. Az eljárás nagyon hasonlít a röntgenfelvétel készítéséhez, ám a sugár energiája sokkal nagyobb. Az, hogy valaki milyen gyakran és mennyi ideig kap sugárkezelést, attól függ, milyen célból indították a terápiát, illetve számos egyéb tényező is szerepet játszik benne. A kezelések néhány naptól akár több héten át is adhatók.

    Belső sugárterápia (brachyterápia)

    Ez a típusú sugárterápia bizonyos végbéldaganatok kezelésére alkalmazható, de több kutatási eredményre van még szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan és mikor lehetne a leghatékonyabban kihasználni. Ebben az esetben radioaktív sugárforrást helyeznek a végbélbe a tumor mellé vagy közvetlenül a daganatba. Ez lehetővé teszi, hogy a sugárzás anélkül jusson a végbélbe, hogy áthatolna a bőrön és a has egyéb szövetein, így kevésbé valószínű, hogy a közeli szövetek károsodnak.

    Belső üregi (endokavitális) sugárterápia   

    Ennél a kezelésnél egy kis ballonszerű készüléket helyeznek fel a végbélnyíláson keresztül a végbélbe, hogy az néhány percen át nagy intenzitású sugárzást juttasson a megfelelő helyre. Jellemzően 4 vagy annál kevesebb kezelésre van szükség, és minden kezelés között kb. két hét szünet telik el. Ezáltal a betegek - különösen az idősebbek - számára lehetővé válik, hogy elkerüljék a nagy műtétet és a bél kivezetését. Több alkalommal külső sugárkezeléssel kombinálják ezt a terápiát.

    Szöveti (intersticiális) brachyterápia

    Ennél a kezelésnél néhány vékony csövet helyeznek a végbélbe, közvetlenül a tumorba. Radioaktív kis golyócskákat vagy rudacskákat (seed) juttatnak a csőbe néhány percre, így a sugárzás csak rövid távolságon belül hat, megakadályozva ezzel a közeli, egészséges szövetekre gyakorolt káros hatást. Olyan betegek kezelésére használják, akik műtétre nem alkalmasak. A kezelés néhány héten át, hetente többször is elvégezhető, de akár egyszeri eljárás is lehet.

    A sugárterápia mellékhatásai

    Sugárterápia előtt egyeztessen kezelőorvosával a lehetséges rövid- és hosszú távú mellékhatásokról, hogy tudja, mire számítson! A vastag- és végbélrák sugárkezelésének lehetséges mellékhatásai általában a következők:

    • Bőrkárosodás a sugárzás helyén, mely a vörös foltoktól a hámlásig vagy sebesedésig, fekélyképződésig terjedhet.
    • Sebgyógyulási problémák, ha a sugárzást a műtét előtt kapta.
    • Hányinger.
    • Végbél irritáció, mely hasmenést, fájdalmas székletürítést vagy véres székletet is jelenthet.
    • Széklet visszatartási nehézségek, székletszivárgás.
    • Hólyagirritáció, gyakori vizelési inger, vagy égő érzés vizelés közben, esetleg véres vizelet.
    • Kimerültség, fáradtság.
    • Szexuális zavarok – Férfiaknál merevedési problémák, nőknél hüvelyi irritáció.
    • Hegesedés, fibrózis.

    A legtöbb mellékhatás idővel, a kezelés befejeztével javul, de előfordulhat, hogy egyes problémák nem szűnnek meg teljesen. Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztal, beszéljen orvosával, hogy mielőbbi lépéseket tehessenek azok csökkentésére, a panaszok enyhítésére!

    A vastagbélrák kezelése

    1. A vastagbélrák kezelését megelőző vizsgálatok
    2. A vastagbél műtétről
    3. Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?
    4. A vastagbélrák kezelése sugárterápiával
    5. Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében
    6. Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében
    7. Tudnivalók az immunterápiáról
    8. Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     www.cancer.org
    Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus főorvos

    Módosítva: 2018.09.12 11:28, Megjelenés: 2018.06.30 11:14
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szülés után

    Szülés után

    Bársony Orvos-Esztétika

    Mit lehet tenni, ha az intim testtájak nem regenerálódnak megfelelő mértékben? (x)

    Kiszáradt a szája?

    Kiszáradt a szája?

    Szponzorált tartalom

    Bármi is okozza a panaszt, van rá hatékony megoldás! Hogyan enyhíthető a tünet? (x)

    Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

    Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez onkológiailag tehát 3 különböző betegséget jelent. A vékonybéldaganatok előfordulása meglehetősen ritka.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?

    Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

    Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

    A mellrák kezelése

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulási esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA