• A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

        Hagyja abba a dohányzást!

        Minden egyes alkalommal, mikor beleszív a cigarettájába, 250 káros vegyi anyagot juttat a szervezetébe, melyből mintegy 70 bizonyítottan rákot okoz. Nem csak tüdőrákot: a dohányzás 12 különböző rákbetegséggel hozható összefüggésbe, többek között a gyomor, a húgyhólyag, a vesék, a száj és torok daganatával. Minél előbb szokik le, annál jobb! Oldalunkon számos leszokást segítő cikket talál, de kérdezze meg kezelőorvosát is, milyen módszert ajánl!

        Hirdetés

        Egyen több brokkolit!

        A zöldségek és gyümölcsök rákellenes rágcsálnivalónak számítanak, mivel magas a tápanyag- és rosttartalmuk, ugyanakkor zsírszegény élelmiszerek. Fogyasszon minél több brokkolit, kelbimbót, káposztát, kelkáposztát és egyéb keresztesvirágú zöldséget, melyek védik a sejteket a rákot okozó DNS-károsodástól! Gyümölcsök közül részesítse előnyben a különböző bogyósokat, melyekről bizonyított, hogy sejtkárosodást akadályozó, rákellenes anyagot tartalmaznak!

        Fogyjon!

        A hasi tájékon jelentkező többletsúly fokozza a daganatos megbetegedések - különösen a mell, vastagbél, méh, hasnyálmirigy, nyelőcső és epehólyag rák – kockázatát. Kutatók szerint ennek oka az, hogy a zsírsejtek olyan anyagokat bocsátanak ki, melyek elősegítik a rákos sejtek növekedését.

        Vigyázzon az alkohollal!

        A rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen növeli többek között a szájüregi-, nyelőcső-, mell- és májrák kialakulásának veszélyét. Minél több alkoholt fogyaszt, annál magasabb a rákkockázat. Fontos, hogy a napi alkoholbevitel ne haladja meg nők esetén az egy, férfiaknál a két egységnyi alkoholt.

        Nem mindegy mit eszik!

        Gondolja meg kétszer, mielőtt grillezni kezdene! Kutatások bizonyítják, hogy a feldolgozott húsok, mint a virsli, bacon és a kolbászkák nitrit és nitrát tartalma fokozza a rák kockázatát. Emellett a túlzott vöröshús-fogyasztás hosszú távon vastagbélrák-kockázatot jelent. Válasszon egészségesebb alternatívát a kerti sütögetéshez, például csirkét.

        Mozogjon!

        Túl sok időt tölt ülve? A rákmegelőzés még egy plusz indok arra, hogy elkezdjen mozogni! A rendszeres testmozgás csökkenti az elhízást és az olyan hormonok szintjét, mint az ösztrogén vagy inzulin, amelyek szintén összefüggésbe hozhatók a rákkal. Ha csak teheti, végezzen napi 30 perc aerob mozgást!

        Használjon fényvédőt!

        A napozástól lehet, hogy egészségesebb színe lesz, ám a bőrfelszín alatt az UV sugarak olyan károsodást okoznak, ami rákot okozhat. Mivel már 15 perc alatt leéghet, kenje be magát fényvédő krémmel még mielőtt a napra menne! Válasszon széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú terméket, és ne feledje azt újra alkalmazni úszás után! Emellett viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget!

        Fontos a biztonságos szex!

        A megfelelő védekezés nélküli szex során terjedő szexuális úton terjedő betegségek (STD) némelyike olyan fertőzés, ami fokozza a rák kockázatát. A méhnyakrák megbetegedések 70%-át a HPV vírus 16 vagy 18 okozza. A Hepatitis vírusok egyes típusai pedig májrákot okozhatnak. Használjon óvszert minden aktus során a biztonsága érdekében!

        Oltassa be magát!

        Amikor oltásról van szó, ne csak az éves influenza elleni vakcinára gondoljon! Vannak olyan oltások is, melyek megvédhetik a ráktól! Egyes HPV elleni vakcinák a méhnyak, a hüvely és az anus rákos megbetegedése elleni védelmet segítik elő, míg a hepatitis B elleni oltás a májrákért felelős vírus ellen nyújt védelmet.

        Kerülje a mérgező vegyi anyagokat!

        Az úgynevezett karcinogének (rákkeltő vegyi anyagok) károsítják a sejtek DNS-ét, így fokozzák a rák kockázatát, ha megérinti, megeszi vagy belélegzi őket.

        Az azbeszt, a radon és a benzol olyan vegyi anyagok, melyekkel sokan kerülnek érintkezésbe a munkahelyen vagy otthonukban. A gyomirtók, műanyagok és bizonyos háztartási termékek vegyi anyagai is kockázatot jelenthetnek. Sajnos képtelenség minden káros vegyi anyagot elkerülni, ám jelentősen csökkentheti a kockázatot azzal, hogy tudja, mi van az Ön által nap mint nap használt termékekben, és biztonságosabb alternatívát választ!

        Ismerje a család betegségtörténetét!

        A szüleinktől nem csak a külsőnket és a tulajdonságainkat örököljük, hanem a bizonyos betegségekre való hajlamot is. Bizonyos átörökített gének hibásak lehetnek, a károsodott DNS pedig lehetővé teszi a sejtek rákká való átalakulását. Tudjon meg minél többet a család betegségtörténetéről, és kérdezze meg orvosát, javasol-e genetikai tesztet az Ön számára!

        Vegyen részt rendszeres szűrővizsgálatokon!

        Rendszeres szűrővizsgálat segítségével a rák korán – néha még a kezdete előtt felismerhető. A vastagbélrák sokszor a jóindulatú vastagbél polipokból fejlődik ki. Vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) felfedezhetők a polipok a vastagbélben és a végbélben. A Pap-teszt (Papanicolaou-teszt) a méhnyakon ismeri fel a rákmegelőző állapotban lévő és a rákos sejteket. A mammográfia és az alacsony dózisú számítógépes tomográfia (LDCT) a korai mell-és tüdőrákot ismeri fel. Kérdezze meg kezelőorvosát, mikortól és milyen gyakran javasolja ezeket a szűrővizsgálatokat!

        Olvasson tovább! Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

        Szedjen gyógyszert, ha szükséges!

        Egyes gyógyszerek csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Egyes kutatások szerint az aszpirin a kolorektális és prosztatarák ellen nyújthat védelmet. Legyen azonban óvatos az olyan táplálék-kiegészítőkkel, melyek rák elleni védelmet ígérnek: sokukról ez nem bizonyított, és számos mellékhatásuk is lehet!

        Vigyázzon a hormonterápiával!

        Noha csökkentheti a menopauza olyan kellemetlen tüneteit, mint a hőhullámok vagy a kimerültség, és védheti a csontokat, a hormonterápia növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, és nehezíti annak felismerését! Kérdezze orvosát a kockázatokról, mielőtt alávetné magát!

        WEBBeteg logo

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító;
         WebMD
        Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Módosítva: 2017.09.27 09:41, Megjelenés: 2017.09.27 09:41
      • Cikkajánló

        Fültisztítás

        Fültisztítás

        Dr. Horváth Tamás

        10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

        Mi okozhat viszketést?

        Mi okozhat viszketést?

        Dr. Csuth Ágnes

        Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

        Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

        Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

        Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

        A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

        Mikor a rák kiújul

        A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

        Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

        Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

        Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

        A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

        A nagy rákbeteg átalakítás

        Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

        Megdöbbentő kutatás a rákos megbetegedések okairól

        A diagnosztizált rákos megbetegedések majdnem feléért olyan életmódbeli tényezők (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás) a felelősek, melyek kerülésével a betegség kialakulása megelőzhető lenne – állítja egy tanulmány, mely a British Journal of Cancer című szaklapban jelent meg.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.