Téma: Egészséges táplálkozás
Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2025.05.29. 16:07

A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek...
Miért nem sikerül lefogyni?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2025.05.29. 13:33

A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika és a családi háttér, és bár az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet mindent az örökségünk számlájára...
Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel a zöldséget?
WEBBeteg - 2025.05.17. 13:30
Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges, vitaminban gazdag ételeket.
Mit érdemes tudni az omega-zsírsavakról?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.05.13. 17:09

A zsírokról sokan azt gondolják, hogy károsak, hizlalnak, és jobb őket teljesen elkerülni. Ez azonban tévhit – a megfelelő zsírok ugyanis, például az omega-zsírsavak elengedhetetlenek az...
Egy tavaszi ínyencség: a spárga
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.05.03. 05:03

A spárgát a zöldségek királynőjének is nevezik. Többek között XIV. Lajos francia király kedvence volt. Szezonja hazánkban április végétől májuson át júniusig tart. Nézzük meg, milyen...
Egy méltatlanul népszerűtlen zöldség: a zeller
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.04.13. 05:03

A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...
Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.08. 17:55

Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a...
Az erős idegrendszert és a koncentrálóképességet támogató élelmiszerek
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.02. 05:03
A munkahelyi és magánéleti stressz, a határidők nyomása sok energiát emészt fel és kihívás elé állítja idegrendszerünket. A stressz romboló hatásai ellen felvértezhetjük magunkat a szabad...
Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?
WEBBeteg összeállítás - 2025.02.11. 04:03
A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és...
Napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás - Milyen előnyökre számíthat?
WEBBeteg összeállítás/Medipress/MTI - 2025.02.03. 18:57

Táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint egészségünk védelme érdekében együnk naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és...
Nincs olyan, hogy szuperélelmiszer?
Semmelweis Egyetem - 2025.01.24. 09:46
Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben...
A torma egészségre gyakorolt hatásai
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.30. 15:03

A torma hazánkban őshonos zöldség, melyet korábban elsősorban gyógynövényként termesztettek. Gyógyításban betöltött szerepének köszönhetően a fogyasztása évszázados hagyományokra tekint...
Hagyományos karácsonyi ételeink - újragondolva egészségesebb verzióban
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2024.12.21. 14:00
Minden évben nem kis fejtörést jelent a karácsonyi menü összeállítása a háziasszonyoknak. Ilyenkor többet vagyunk együtt rokonokkal, barátokkal, sokszor előfordul, hogy mindenki mást...
Liszttípusok – Mit kell tudni róluk egészségünk szempontjából?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.08. 05:03

Egy tökéletes kenyérhez vagy egy finom pékáruhoz nélkülözhetetlen a kiváló minőségű liszt. Mire érdemes figyelni, amikor pékárut vagy kenyeret vásárolunk? Mit kell tudni a lisztekről...
A legrosszabb és a legjobb saláták
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.09.21. 05:03
A zöldségfogyasztás tökéletes opciói a saláták. Régebben szinte kizárólag fogyókúrás fogásként gondoltunk rájuk, azonban manapság egyre több háztartásban a heti menük részévé váltak. Ami...
Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.30. 17:38

Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra. Melyek a mediterrán diéta alapelvei? És...
Lecitin - Mit érdemes róla tudni?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03

Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet...
Természetes vagy szintetikus vitamin? - Nem mindegy!
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.07.29. 15:13

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire...
Flavonoidok szerepe a táplálkozásban
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21

A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül...
Mik azok a fitonutriensek?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03

Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással...
Növényi csírák az étrendünkben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03

Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.
Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi...
Fogaink egészsége és a vitaminok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk...
Egészséges táplálkozással szerveink egészségéért
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.03. 18:35
Cikkünkben a különböző szervek egészséges működéséhez szükséges alapvető élelmiszereket és tápanyagokat vesszük sorra.
Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág...