Téma: Egészséges táplálkozás

Egy méltatlanul népszerűtlen zöldség: a zeller

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.04.13. 05:03
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.08. 17:55
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a...

Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

WEBBeteg összeállítás - 2025.02.11. 04:03
A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és...

Nincs olyan, hogy szuperélelmiszer?

Semmelweis Egyetem - 2025.01.24. 09:46
Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben...

A torma egészségre gyakorolt hatásai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.30. 15:03
Zöldség
A torma hazánkban őshonos zöldség, melyet korábban elsősorban gyógynövényként termesztettek. Gyógyításban betöltött szerepének köszönhetően a fogyasztása évszázados hagyományokra tekint...

Liszttípusok – Mit kell tudni róluk egészségünk szempontjából?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.08. 05:03
Liszt
Egy tökéletes kenyérhez vagy egy finom pékáruhoz nélkülözhetetlen a kiváló minőségű liszt. Mire érdemes figyelni, amikor pékárut vagy kenyeret vásárolunk? Mit kell tudni a lisztekről...

A legrosszabb és a legjobb saláták

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.09.21. 05:03
A zöldségfogyasztás tökéletes opciói a saláták. Régebben szinte kizárólag fogyókúrás fogásként gondoltunk rájuk, azonban manapság egyre több háztartásban a heti menük részévé váltak. Ami...

Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.30. 17:38
Mediterrán diéta
Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra. Melyek a mediterrán diéta alapelvei? És...

Lecitin - Mit érdemes róla tudni?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03
Egészséges táplálkozás
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet...

Természetes vagy szintetikus vitamin? - Nem mindegy!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.07.29. 15:13
Vitamin
Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül...

Mik azok a fitonutriensek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03
Egészséges táplálkozás
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással...

Növényi csírák az étrendünkben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Növényi csíra
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi...

Fogaink egészsége és a vitaminok

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág...

Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.19. 05:03
Eper
Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen...

Prosztatarák-megelőzés és étrend

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.04.29. 12:50
A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Egészséges életmóddal, ezen belül...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük...