Egészséges táplálkozás téma

A hízás öt meglepő oka

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Nem meglepő, hogy az olajban sült ételek, a nagy ételadagok, a desszertek, az alkohol és a cukros üdítőitalok mind súlygyarapodáshoz vezetnek. A kilók bizony rajtunk maradnak, ha a bevitt kalória mennyisége nagyobb, mint amit aktív mozgással elégetünk. De mivel magyarázható a hízás, ha az életünk szerves részét képezi a mozgás és az egészséges táplálkozás?

Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Egészséges táplálkozás

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Hogyan maradjon biztonságban extrém hideg esetén?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Hideg időben az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt pedig nőhet a fertőzésveszély, valamint romolhatnak a reflexek, ami balesetveszélyt is okozhat. Extrém hidegben továbbá szem előtt kell tartani, hogy rövid idő alatt kialakulhatnak akár fagyási sérülések is. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha huzamosabb ideig kell szembenéznie a hideg idővel.

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszer a fokhagyma. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

Mit együnk a hidegben? - A dietetikusok tippjei

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk.

Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

Vitamindús táplálkozással a szép hajért

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel a zöldséget?

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász

Minden szülőnek, anyának ismerős a helyzet: órákat tölt a konyhában, hogy egészséges, vitaminban gazdag és finom ételt készítsen gyermekei elé, de csak fintorgást kap viszonzásul. Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges ételeket.

A sokak által rettegett E-számok - Mit jelentenek?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Elsősorban a készételek tartalmaznak adalékanyagokat.