• A lépmegnagyobbodás tünetei és okai

    Hol tapintható a lépünk, milyen betegségek okozhatják a lépmegnagyobbodást és hogyan kezelhetőek a tünetet okozó kórok?

    A lépnek létfontosságú szerepe van az immunrendszer működésében és a vérsejtek életciklusában. A lép a bal bordaív alatt helyezkedik el, és normális esetben nem tapintható, legfeljebb fiatal felnőttek és sovány alkatúak esetében. A normál nagyságú lép tömege kb. 150 gramm, hossza 11 centiméter.

    Hypersplenia

    A splenomegalia következtében hypersplenia alakulhat ki, amelynek lényege, hogy a megnagyobbodott lépben fokozott vérsejttárolás következik be, emiatt a perifériás vérben megfogyatkozik a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma. Előfordulhat, hogy a három összetevő közül csak egy vagy két csoport érintett.
    Ez azért veszélyes, mert így ezen sejtek nem képesek funkciójukat betölteni, és a hiányuk következtében számos kórkép alakulhat ki (anaemiák, fertőzésekre való fokozott hajlam, vérzékenység).

    A lépmegnagyobbodás akkor válik orvosi fizikális vagy képalkotó vizsgálatok során jól észlelhetővé, ha eléri a 450-500 gramm tömeget. A lépmegnagyobbodás nem kórok, hanem az egészségi állapotban bekövetkezett változás tünete, amely esetenként további panaszok forrása lehet.

    A lép szervezetünk legnagyobb nyirokszerve, melynek egyik legfontosabb szerepe, hogy a szervezetbe bekerülő kórokozókat kiszűrje a vérből, majd a vér fehérvérsejtjeinek segítségével megtörténjen azok hatástalanítása.

    A lépben nagy mennyiségű immunglobulin G (IgG) típusú ellenanyag termelődik. Szintén a lép termeli a properdin nevű anyagot, mely az immunválasz kialakulásában nélkülözhetetlen, illetve a tuftsin tetrapeptid szerkezetű kismolekulájú fehérjét, amely immunrendszeri stimuláns funkciót tölt be.

    A lép távolítja el a keringésből a normálistól eltérő vörösvértesteket, melyek lehetnek elöregedett (a vvt-k átlagos élettartama 120 nap), vagy kóros szerkezetű, illetve funkciójú vörösvérsejtek. Vérképzőszervi betegségek során, amikor a csontvelő károsodott és nem képes elegendő mennyiségű vérsejt termelésére, a lép részben képes ezt a funkciót átvenni, és vérképző szervként viselkedni.

    Hirdetések

    A lépmegnagyobbodás  okai

    A lépmegnagyobbodás az alábbi fő okokra vezethető vissza:

    Méregtelenítés teszt

    Gyorstesztünk elárulja, hogy az Ön szervezete milyen mértékben szorul méregtelenítésre! Töltse ki méregtelenítés tesztünket! >>
    • Az immunrendszernek fokozott a működése fertőzéses megbetegedések idején. A lép védekező szerepe, a nagy mennyiségű és/vagy nagy immunogenitású kórokozó miatt nagy terhelésnek van kitéve (bakteriális szepszis, mononucleosis, infektív endocarditis, tuberculosis, stb.). Ritka esetekben a lépben fennakadt gennykeltő baktériumok tályog kialakulását okozhatják, mely szintén a lép méretének megnövekedéséhez vezet. Különleges kórokozók nagyon gyakran okoznak splenomegaliát (berylliosis, schistosomiasis, histoplasmosis, leischmaniasis, malária).
     Az autoimmun betegségek hátterében álló fokozott immunválasz, szintén a lép megnagyobbodásához vezethet.
    • Fokozott vörösvértest destrukció a vörösvértestek már említett eltérései miatt alakulhat ki. Ennek hátterében állhatnak: anaemiák, spherocytosis, thalasszémiák, limfómák, immun trombocytaemiás purpura, myeloproliferatív betegségek.
    • Fokozott vértárolás akkor alakul ki a lépben, ha a szervezet keringésrendszere károsodott, elsősorban a szív pumpafunkciójának romlása miatt, például pangásos szívelégtelenségben. Mivel azonban a lép és a máj vérkeringés anatómiailag szoros kapcsolatban áll, ezért a máj betegségei is okozhatnak splenomegaliát, például portális hypertensio, májcirrózis, Budd-Chiari szindróma, vírusos és egyéb eredetű májgyulladás esetén. A vér lépből való eltávozása a lép elvezető vénájának elzáródása, trombózisa esetén akadályozott, így alakítva ki a szerv megnagyobbodását.
    • A lép állományának infiltratív betegségei esetében magának a lép szerkezetének a változása következik be, például sarcoidosis, tárolási betegségek, amyloidosis következtében. A makrofágok az érintett helyeken felszaporodnak, hogy az idegen anyagot eltávolítsák. A kóros szerkezetű anyagok és a makrofágok együttes jelenléte a szerv méretének növekedéséhez vezet.
    • Nem csak a vérképzőrendszer, hanem bármely más szerv rosszindulatú betegségei okozhatnak splenomegaliát, akár áttétek kialakulása következtében.

    A lépmegnagyobbodás tünetei

    WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

    Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

    A lép megnagyobbodása bizonytalan tünetekkel járhat, de lehet akár tünetmentes is. Amikor az alapbetegség jelein kívül, a splenomegalia csak mellékleletként kerül felismerésre.

    Ugyanakkor az is előfordul, hogy rutin kivizsgálás alkalmával, fedezi fel a vizsgáló orvos a splenomegaliát, és így derül fény az egyébként tüneteket – még – nem okozós alapbetegségre.

    Ha maga a lépmegnagyobbodás tüneteket okoz, legtöbbször a beteg bizonytalan eredetű, nehezen meghatározható hasi fájdalomra panaszkodik, amely esetenként a bal vállba sugárzik. Kevésbé jellemző a haskörfogat megnövekedése és az étkezés közben jelentkező korai jóllakottságérzés (a lép nyomja a gyomrot, ami által kevesebb mennyiségű étel befogadására képes). Ez utóbbiak inkább a nagyobb mértékű megnagyobbodásból származhatnak, leginkább sovány betegek esetében.

    Hogyan diagnosztizálható a lépmegnagyobbodás?

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Az immunrendszer erősítéséről>>

    A lépmegnagyobbodás fizikális diagnosztikai, és képalkotó módszerekkel állapítható meg. A vizsgáló orvos a has betapintása során, kezével ellenőrzi a lép nagyságát. A lágyrészek vizsgálatára szolgáló képalkotók, mint az ultrahang, a mágneses rezonanciás és computertomographiás vizsgálat is, érzékenyen jelzi a lép nagyságát. Izotópos vizsgálattal indirekt vizsgálható a splenomegalia: izotóppal jelzett vörösvértestek feldúsulásából, anatómiai elhelyezkedéséből lehet a lép nagyságára következtetni.

    A háttérben álló betegség feltérképezéséhez minden esetben laboratóriumi vizsgálat szükséges, ahol a levett vérből teljes analízis történik (vérkép, kémia, gyulladásos markerek). A gyanítható alapbetegség határozza meg a további kivizsgálási tervet, amely tartalmazni fog képalkotó vizsgálatokat, szükség esetén rosszindulatú megbetegedés gyanújakor biopsziát is a lépből, illetve a feltételezett vagy már képalkotókkal igazolt érintett szervekből.

    Speciális esetekben angiographia is szükséges lehet.

    A lépmegnagyobbodás kezelése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kezelés minden esetben a kiváltó ok kezelését jelenti.

    Fertőzéses megbetegedés esetén a kórokozóra specifikus terápiát kell alkalmazni (például baktériumok esetében antibiotikumot).

    Rosszindulatú betegségek esetén kemoterápia, radioterápia, és/vagy sebészi beavatkozás, csontvelő átültetés lehet szükséges. Autoimmun betegségek, májcirrhosis esetén immunszuppresszív terápia alkalmazandó (kortikoszteroidok, interferonok).

    Speciális esetekben szükség lehet a lép eltávolítására is.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Élet szívinfarktus után

    A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Májgyulladás és diéta

    A diétázás célja az állapot romlásának megakadályozása, a fogyás megállítása, a fokozott vitaminszükséglet kielégítése, a máj védelme.

    A mellékvesevelő-daganat

    Az összes eset 10 százaléka alakul ki gyermekkorban, de minden életkorban előfordulhat. A betegség tünetei és kezelése.

    A paradicsomfogyasztás hatásai

    Érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

   •  

    Hozzászólások (0)