Mit árul el a köhögés jellege?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni. Az okok meghatározásához az egyik legtöbb információt a köhögés jellemzőinek ismerete nyújtja.

Köhögés - A téma cikkei

6/1 A köhögés lehetséges okai
6/2 Mit árul el a köhögés jellege?
6/3 A száraz köhögés okai és kezelése
6/4 A hurutos köhögés és kezelése
6/5 Az elhúzódó (krónikus) köhögés okai
6/6 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

A köhögés nem betegség, hanem egy tünet. Oka ezért igen sokrétű lehet: például a tüdő, a szív, a gyomor megbetegedése, vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatják. A betegség diagnosztizálásához számos vizsgálatra lehet szükség, de nagyon sokat segít, ha orvoshoz fordulás előtt átgondoljuk, milyen jellegű a köhögésünk, például jellemző-e rá, hogy valamilyen napszakban jelentkezik, mennyi ideje áll fenn, jár-e váladékkal, esetleg vérrel, vagy milyen egyéb panaszok társulnak hozzá.

Különböző köhögéstípusok

A köhögést a következő csoportokra lehet felosztani:

Nyákos, hurutos köhögés

Leggyakoribb oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Az asztma vagy más allergiás megbetegedés is gyakran okoz fokozott nyáktermelést, a felköhögött váladék ebben az esetben üvegszerűen tiszta és többnyire folyékony, míg fertőzés esetén sárgás vagy zöldes és többnyire sűrű.

Bővebben A hurutos köhögés és kezelése

Véres köhögés

A vérzéssel járó köhögés hátterében a következő okok állhatnak: tüdőembólia, tuberkulózis, szívelégtelenség vagy tüdőrák. Ritka esetben véralvadási zavarok vagy vérzékenység is lehet a köhögés oka.

Bővebben Mi okozhat véres köpetet?

Ingerköhögés

A tüdő akut ingerlése porszemcsék, pollenek vagy más idegen részecskék által reflexes köhögéshez vezethet. Azonban néhány gyógyszer, így például az ACE-gátlók is okozhatnak ingerköhögést, e mellékhatásról tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki szükség esetén módosítja a terápiát. Néhány esetben az ingerköhögés egy kisebb tüdőembólia egyetlen tünete.

Bővebben A száraz köhögés lehetséges okai és kezelése

Dohányos köhögés

A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel. A dohányos köhögést komolyan kell venni

Az akut köhögések

Az akut, rövid ideig tartó köhögés egyik leggyakoribb oka a fertőzés, majd a fertőzés gyógyulásával a köhögés megszűnik. Felső és alsó légúti fertőzések egyaránt okozhatnak köhögést.

Allergének is sok esetben okoznak köhögést, ez az allergén típusától is függ: ha szezonálisan van csak jelen az allergén (pollenek), akkor maga a köhögés is lehet szezonális; ha az allergén elhúzódóan van jelen (pl. poratka), akkor a köhögés is elhúzódóvá válhat.

Szintén akut köhögés jelentkezik irritánsok (pl. vegyszerek) rövid ideig tartó hatására.

A sérülések, a légmell szintén akut száraz, fájdalmas köhögést okozhatnak.

A tartós vagy krónikus köhögés

A tartós, elhúzódó vagy visszatérő köhögés egyik oka a már említett allergia, a rhinitis allergica (szénanátha) az esetek mintegy 25%-ában asztmává alakul. Az asztma jellegzetes hangjelenséggel járó köhögéssel társul, sípolás, légszomj, mellkasi nehézség kísérheti. A kiváltó okokat illetően allergének játszhatnak szerepet, de az asztmának olyan típusa is van, mely nem allergiás eredetű, kiváltó oka lehet fizikai terhelés, stressz, hideg levegő.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) szintén jellemzően tartós vagy visszatérő köhögést okoz, ennek egyik formája a bronchitises, másik formája az emfizémás típus, de éles átmenet nincs a két forma között, a tünetek kombinálódása szokott jellemző lenni.

Visszatérő irritáció, vírusos bronchitis (hörgőgyulladás), másodlagos bakteriális bronchitis is okozhat tartós köhögést.

A COPD főbb tünetei
  • Érdes, időnként "húzós" (spasztikus) légzés.
  • Gyakori köhögés, kezdetben főleg ébredés után, később egész nap.
  • Fokozott nyáktermelés, bő köpetürítés.
  • Légszomj, zihálás, különösen fizikai aktivitás, sportolás közben.
  • Gyakori légúti fertőzések
  • Mellkasi szorító érzés (kevésbé erős és ijesztő, mint a szív rossz vérellátása során jelentkező mellkasi fájdalom).

Bővebben Részletesen a COPD tüneteiről | Hörghurut, COPD teszt titöltése

Jellemzően elhúzódó köhögést okozó kórokozók a tuberculosis (tbc, gümőkór) kórokozói és az atípusos tüdőgyulladást okozó Mycoplasma pneumoniae és Chlamydiák, valamint a pertussis (szamárköhögés) kórokozója. Vannak olyan gennyes tüdőfolyamatok, melyek szintén krónikus köhögést okoznak, ide tartozik a cisztás fibrózis, krónikus köhögéssel járhatnak továbbá az immunrendszer gyengeségével járó állapotok, valamint a primer ciliáris diszkinézis.

Tartósan jelen lévő idegen test, nagyobb nyirokcsomó, nagyobb csecsemőmirigy, tüdőrák vagy mellüregi daganat is okozhat visszatérő köhögést. Disszeminált tüdőbetegségek is állhatnak a tartós köhögés hátterében, ilyen például a sarcoidosis vagy a fibrotizáló alveolitis.

Bővebben Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

Egyéb jellemzők

Figyelje meg azt is, hogy köhögése egyenletes-e, esetleg rohamokban jelentkezik, illetve milyen napszakokban jellemző. Tipikusan reggel jelentkezik a köhögés például a fent említett COPD, hörgőtágulat esetén. Napközben, sokszor munkavégzéshez kapcsolódóan erősödik fel a pszichés eredetű köhögés. Ha étkezések után alakul ki, az utalhat refluxra csakúgy, mint a fekvő testhelyzetben (rendszerint éjszaka) jelentkező köhögés, de éjszakai köhögést okozhat a fertőzések által kiváltott torok- vagy legcsőváladék visszacsorgása is. A gyermekek súlyos betegségének számító krupp szintén éjszakai rohamokban jelentkező, ugató köhögéssel jár.

Tovább Mit jelez, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
B. M. szakfordító; NetDoktor.de
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.