Köhögés téma

A köhögés lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2020-03-29 17:36
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - 2023-01-18 20:33
Krónikus köhögés
A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Lélegezz fel!

Szponzorált tartalom - 2023-01-10 08:22
Amikor megszületünk, mindenki feszült figyelemmel várja az első levegővételünket. A légzést nem tanuljuk, hanem egy ösztönös dolog, természetesnek tűnik, mégis sok gondunk lehet vele, mivel alkati kérdés vagy betegség is okozhat légzési nehézségeket, melynek következményét előbb-utóbb mindenki megérezheti. (x)

Az RSV-fertőzés veszélyei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023-01-05 12:03
RSV-fertőzés
Kisgyermekek körében a légúti fertőzések egy részéért a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőtt életkorban és a gyerekek egy részénél a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél - különös tekintettel a koraszülött kisdedekre - a fertőzés komoly következményekkel járhat.

A dohányos köhögést komolyan kell venni!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-11-19 15:03
A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.

Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-11-14 05:38
A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben.

Köhögés kisokos

Szponzorált tartalom - 2022-11-04 09:35
Az őszi és téli hónapokban a hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, melyeknek legjellemzőbb tünete a köhögés. A köhögés az emberi szervezet önkéntes reakciója, azaz reflexe, melynek célja, hogy a légutakba került oda nem illő anyagok (például a váladék, por) távozzanak a szervezetből. (x)

Hurutoldó gyógynövények és azokat tartalmazó készítmények

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-24 17:33
Hurutos köhögés
A hurutos köhögéses panaszok enyhítésére számos, gyógyszerészek által is ajánlott gyógynövény, illetve azokat tartalmazó gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll rendelkezésünkre.

Hogyan kezeljük az éjszakai köhögést?

Szponzorált tartalom - 2022-10-24 09:36
Az őszi-téli megbetegedések egyik legnehezebben tolerálható tünete a köhögés, ami nemcsak egyszerűen kellemetlen, de - megfelelő kezelés híján - komolyabb következményekkel is járhat. A betegeket leginkább az éjszakai köhögés viseli meg - ezért nem mindegy, mivel enyhítjük a panaszokat, amik adott esetben alvászavarokhoz vezethetnek. (x)

A száraz köhögés gyógynövényei

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-21 13:03
Hurutos köhögés
A száraz köhögésre alkalmazott gyógynövények csillapítják a köhögési ingert, enyhítik a rekedtséget, bevonva a nyálkahártyát megakadályozzák a további irritációt, így a nyálkahártya gyorsabban regenerálódik.

A száraz köhögés gyógyszeres kezelése: köhögéscsillapítók

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-19 13:03
Száraz köhögés
A száraz köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációja által kiváltott reflexes reakció. Sokszor recept nélkül kapható készítményekkel is kezelhető, és napokon belül elmúlik, de súlyosabb esetben akár hetekig is elhúzódhat. Elhúzódó köhögés esetén keressük fel háziorvosunkat.

A hurutos köhögés gyógyszeres kezelése: nyákoldók, hurutoldók

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-15 18:03
Hurutos köhögés
A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár. A felköhögött váladékban gyulladást okozó baktériumok és vírusok is megtalálhatók, így a hörgők váladéktermelése és a képződő nyáknak a légutakból való távozása a légzőrendszer természetes öntisztulása. Ezt a folyamatot különböző gyógyszerekkel is segíthetjük.

Mit árul el a köhögés jellege?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-15 07:00
Köhögés
A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni. Az okok meghatározásához az egyik legtöbb információt a köhögés jellemzőinek ismerete nyújtja.

Köhögés vírusos fertőzés esetén: hogyan kezelje?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-14 06:00
Köhögés
Tél környékén nagyon gyakoriak a légúti fertőzések, pedig ezek ellen lehet védekezni, a gyógyulási folyamat is felgyorsítható és enyhíthetők a tünetek. Hogyan?

Az éjszakai köhögés okai és kezelése

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - 2022-06-04 20:36
A beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász nyilatkozott.

Száraz köhögés: mi okozza, hogyan kezelje?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-17 08:30
Száraz köhögés
Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő. Amennyiben ilyen panaszokat tapasztal, azt leggyakrabban valamilyen gyulladás (garat, légcső, tüdő) okozza, de a gyakori okok között szerepelhet a reflux, a COPD, sőt a szívelégtelenség is. A panaszok jellegének ismerete hozzásegíti orvosát a diagnózis felállításához.

Butamirat és a gyógynövényalapú köhögés elleni készítmények: együtt ártalmasak lehetnek

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2022-04-06 18:33
Mivel az egyik leggyakoribb légúti panasz a köhögés, a gyógyszerek mellett számtalan házi praktika is létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteinket. Fontos azonban tudni, hogy az általunk választott természetes módszer milyen jellegű kölcsönhatást eredményezhet az orvos által felírt készítménnyel együtt alkalmazva.

Mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében?

Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - 2022-04-03 15:06
A légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász segítségével ezért utánajártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

A köhögés tüdőgyulladást is jelezhet

Budai Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász - 2022-02-07 18:33
Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

Hogyan hatnak a köptetők?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-01-18 22:03
Köptető
A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

A köhögés kezelése gyermekeknél

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2021-12-15 14:33
Köhögés
A gyermekorvosi rendelőkben megfordulók több mint 50 százaléka panaszkodik köhögésre a hideg idő beköszöntével. Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Fontos, hogy utánajárjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás is kiválthatja.

Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

Tüdőközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - 2021-12-09 20:33
A dohányzás az elsődleges, de nem egyedüli kiváltó ok. Örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

A rekedtség okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021-11-11 09:04
Rekedtség
Számos különböző ok vezethet rekedtséghez, melyek lehetnek akár banálisak is, mint például a hangszalagok megerőltetése hangos beszéd vagy éneklés miatt, de olyan súlyos betegség is állhat a háttérben, mint például a gége rosszindulatú daganatos elváltozása.

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a tuberkulózisos emberek köhögését

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-10-26 22:03
A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis elsődleges tünete, és hogy a köhögés lehetővé teszi a betegség emberről emberre való terjedését.

Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2021-10-04 05:21
Köhögés
A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, a napközbeni és az esti, éjszakai köhögés?