• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    856

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Azt ugyan pontosan nem lehet megmondani, hogy kinél mennyi azbeszt por belégzése okoz betegséget, de szinte biztos, hogy ilyen kis mennyiséggel való rövid idejű találkozás nem okoz maradandó károsodást. Mindenesetre a munkával célszerű szakembert megbízni, vagy védőfelszerelést vásárolni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Néhány éve, nagy reményekkel néztünk az elektromos cigaretta megjelenése elé, mert azt hittük jó megoldás lesz a dohányzásról való leszokáshoz. Azóta tudjuk, hogy nehezen ellenőrizhető, ártalmas anyagok vannak a patronokban amik a légutakat irritálják, és mivel nem ég el, mint a cigaretta, sokkal hosszabb ideig lehet szívni, így akár súlyos nikotin túladagolást okozhat. A dohányzás rítusát fenntartja, és mivel nincs füstje, akár otthon a lakásban is bátrabban gyújtanak rá a dohányosok. Összefoglalva, nem garantált, hogy kevésbé ártalmas, nem segít megszüntetni a dohányzás rutinját. Akiben nincs elég eltökéltség, előbb-utóbb visszatér korábbi cigarettájához, a leszokás helyett. Egyetlen megoldás a teljes leszokás, amihez a tüdőgondozókban segítséget kap. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A légzésfunkció értékei a normál tartományban vannak. A FEF értékek nagyon változóak, és nem diagnosztikus jelentőségűek. Sajnos a dohányzás egy idő után okozhat COPD-t ezért mindenképpen próbáljon meg leszokni. Jelenleg, úgy tűnik, hogy nehézlégzését allergiás eredetű aszthma okozza, ami a kapott gyógyszerektől javulni fog, A magas vérnyomásnak, és szívpanaszoknak a dohányzáshoz van köze. A dohányzás előidézheti és ronthatja azokat! Még egy érv, a leszokás mellett! Üdvözlettel:
    Kedves Eszter! Panaszai elsősorban krónikus hörghurutnak felelnek meg. A fokozott légúti váladék csökkentését és ennek felköhögését belégző szerekkel, inhalálással lehet orvosolni. Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyászati rendelést. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A lezajlott vírusfertőzés és PTX után, még természetesek panaszai, de azt ajánlom, keresse fel a területi tüdőgondozót, ahol panaszai alapján újabb röntgen, szükség esetén egyéb vizsgálatot tudnak végezni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leírásban a korábbi műtét, és gyulladás maradvány elváltozásai szerepelnek. Tüdőrákra, tüdőgyulladásra utaló eltérés most nincs. Valószínűleg vírusfertőzése van jelenleg férjének. Remélhetőleg ebből hamar felépül. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A hazai álláspont szerint az allergiát akkor kell kezelni, ha panaszt okoz. Az immunterápia ( ezt ajánlották Önnek) akkor javasolt, ha a korrekt gyógyszeres kezelés ellenére olyan allergiás tünetei vannak a betegnek, ami az életminőségét rontja. Magyarországon úgynevezett sublinguális immunterápiát alkalmazunk,( nyelv alá kell cseppenteni az allergén kivonatot naponta)aminek a költsége töredéke az Ön által említettnek, és a páciens a kezelést otthon végzi, természetesen orvosi felügyelet mellett. Amennyiben nincsenek erős allergiás tünetei amik gyógyszerrel nem enyhíthetők, nem tartom indokoltnak az immunterápiát. Üdvözlettel:
    Kedves Andrea! Kérdéseire egyértelmű választ nem lehet adni, hiszen minden beteg általános állapota, társbetegségei,és a tervezett műtét sürgőssége határozza meg a további tennivalókat. Tüdőembólia után a nehézlégzés hónapokon keresztül fennállhat, a kíméletes, fokozatosan növekvő fizikai terhelés mindenképpen javasolt. Amennyiben a legutóbbi CT már nem mutat érelzáródást, a következő 6 hónapban elegendő a mellkas Rtg. kontroll, de kardiológiai ellenőrzése is javasolt. A műtétet a Clexane mellett el lehet végezni, ha szükséges. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A gyógyszer emelt dózisával kapcsolatban saját tapasztalatom nincs. Vélhetően nem okoz bajt, ha időnként 2 tablettát vesz be, de semmiképpen nem ajánlom a rendszeres dózis emelést. A megfelelő hatás érdekében a kezelést mindenképpen ki kell egészíteni allergia ellenes orrspray, és szemcsepp alkalmazásával. Amennyiben ilyen erős allergiás panaszai vannak, javaslom a specifikus immunterápiát, ami hosszú évekre tünetmentessé teheti. Üdvözlettel:
    Kedves Sándor! A mellkas röntgenen leírt elváltozás megfelel a lezajlott gyulladások utáni állapotnak.Kis bronchiectasiák ( a kishörgők tágulata) lehetnek a korábbi dohányzás következményei is . Ennek azért van jelentősége, mert ezen a területen könnyebben megtelepedhetnek kórokozók. Ezért javasolt a Foster , és az inhalálás, mert az segíti ezen területek tisztulását. A védőoltás a leggyakoribb légúti kórokozók ellen véd,( amik a legsúlyosabb tüdőgyulladást okozzák), de ezeken felül több tíz-százezer kórokozó van még, ami a védőoltás ellenére megbetegítheti. A légcsőhurutra jellemző tünetek azért vannak, mert az aszthma, esetleges COPD miatt termelődő légúti váladék ilyen módon ürül ki a tüdőből. Ezt segíti a Foster, és egyéb hörgőtágító szerek használata. A kályha azbesztje, nem okoz ilyen tüneteket. A szobában lévő trófeák, porfogók, ill. penészgomba komoly allergiás reakciót vált ki, főleg aszthmásoknál. Ez is hasonló tüneteket okoz. Orvosilag indokolt esetben hörgőtükrözéssel lehet kóros eltéréseket kimutatni a tüdőben. A mellhártyát pleuroscopiával lehet még vizsgálni, de az csak abban az esetben indokolt, ha a röntgenen, vagy CT-n elváltozás látható, illetve mellkasi folyadék jelenik meg. Véleményem szerint használja aszthma gyógyszerét rendszeresen, és próbálja meg közvetlen környezetét allergén mentesíteni .Jelenleg egyéb tennivalója nincs. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Annak ellenére, hogy szed savcsökkentő gyógyszert, úgy gondolom panaszait reflux betegség súlyosbodása okozza. A dohányzás sajnos a refluxot is rontja, mindenképpen elhagyása javasolt. Gastroenterológiai kontrollt javaslok. Amennyiben panaszai nem múlnak ismételt tüdőgyógyászati vizsgálat, esetleg hörgőtükrözés szóba jöhet. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A gyerekkori eset alapján nem tudom megmondani, hogy valóban jódérzékeny-e? Ha azóta a jódot tartalmazó élelmiszerektől nem volt allergiás tünete, azokat nyugodtan fogyaszthatja. A dohányzást sem a jód, hanem a súlyos egészség károsító hatása miatt kellene abbahagynia. A jódérzékenységet érdemes kivizsgáltatnia, mert jódot tartalmazó gyógyszerek, és kontrasztanyagok súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. Ezekben az esetekben mindenképpen tájékoztassa orvosát a kezelés, vagy vizsgálat előtt. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Mivel soha nem volt erős dohányos, és még nagyon fiatal, valószínűleg nem kell aggódnia a tüdőrák miatt. A tüdőrák okozta panasz, nem csak a betegség stádiumától, hanem elhelyezkedésétől, és egyéb sajátosságaitól függ. A teljes leszokást fontosnak tartom, így a későbbiekben minimálisra csökken a tüdőrák kialakulásának kockázata. Ha szükséges kérjen segítséget dohányzás leszoktató szakrendelésen, vagy csoportos leszoktató programban. A tüdőszűrést, már nagyon sok helyen korszerű digitális röntgen készülékkel végzik, ami jó minőségű képet ad. Tekintettel arra, hogy műtét előtt áll, mégis inkább a kétirányú mellkas röntgen felvételt javaslom, ahol oldalirányú képet is készítenek, így valamivel több információt biztosít ez a vizsgálat. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A röntgen lelet alapján nem valószínű a daganat, de biztosabbat csak a CT után lehet mondani. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Mivel láza az antibiotikum ellenére sem csökken, vélhetően vírusfertőzése van. Amennyiben a magas láz egy hét alatt sem csökken, indokolt mellkas röntgen vizsgálat. Üdvözlettel: