• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    832

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Zoltán! Az allergiás szülők gyerekei között igen gyakori az allergia. A tejtermékek fogyasztásakor jelentkező kiütések sok esetben átmenetiek,az emésztőrendszer fejlődésével elmúlhatnak, ezekben az estekben nem indokolt, sőt a gyermek fejlődése szempontjából káros is lehet a tejtermékek elhagyása. Ami az orrdugulást illeti, azt okozhatja allergia, nem törvényszerű, hogy egyéb tünetek is jelentkezzenek.Az antihisztaminok erre a tünetre kevésbé hatékonyak, ezért a kezelést nazalis sztreoid orrspray-vel célszerű kiegészíteni, ( 3 éves kortól a Nasonex orrspray már adható, ezt a házi gyermekorvos is felírhatja) illetve más antihisztamin is kipróbálható. 3,5-4 éves gyerekeknél már eredményes lehet az allergia teszt, az allergén felderítése és a tejallergia kizárása érdekében érdemes elvégezni. ( a vizsgálat előtt az antihisztamin tabletta elhagyása szükséges kb. egy hétig) Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom! Üdvözlettel:
    Kedves Zsuzsa! Az otthoni sóterápiával kapcsolatban sajnos nincsenek tapasztalataim, betegeim sem alkalmazzák. A beszerezhető készülékeket sem ismerem, de mivel az interneten bárki bármit állíthat, így nehéz a valóság tartalmát ellenőrizni. A hivatalosan elfogadott orvostechnikai eszközök véleményem szerint megfelelő minőségűek. Engedélyük az OGYÉI-nél ellenőrizhető. Aszthmás betegeknél a légutak tisztítására inkább a száraz só inhalátort javasoljuk. Mivel a természetben előforduló sóknál ismeretlen eredetű szennyeződések előfordulhatnak, a legbiztonságosabb a tisztított orvosi só alkalmazása. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírt laborleletekben csak minimális eltérések vannak, amik nem jelentenek betegséget. Elképzelhető, hogy egy gyulladás zajlott le testvérénél, abból adódnak ezek az eredmények. Szerencsére daganatra utaló jel nincs.Jó lenne tudni, hogy a testvére dohányzik-e, arra utalnak a mellkasi leírásban található eltérések. Pillanatnyilag mindössze, kontroll vizsgálatot javasolnék néhány hét múlva. Üdvözlettel:
    Kedves Gábor! A légmellkor az összeesett tüdő kitágulásának ideje egyénenként változó. Nyugodjon meg, egészen biztosan rendeződik az állapota. A kis mennyiségű levegő, amit még a röntgen leír, spontán is felszívódhat. Abban az esetben, ha valakinél többször visszatérő PTX.keletkezik, műtéti megoldással megelőzhető az újbóli kialakulása. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Egy légúti gyulladás során a köhögés,és izzadás elhúzódó lehet. A TBC amennyiben tünetet okoz ( köhögés, izzadás hőemelkedés stb.) már látható a mellkas röntgen felvételen, tehát, ha egy hete negatív volt a röntgen, biztosan nincs TBC-je. Véleményem szerint panaszai fokozatosan meg fognak szűnni. Tartósan gennyes ( sárga, zöld) köpetürítés esetén érdemes a köpet tenyésztést elvégezni. Amennyiben a felköhögött váladék már fehér, ennek nincs értelme. Inhaláló kezelés segíthet a gyógyulásban ebben tüdőgyógyász tud Önnek segíteni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Önnek hörghurutja zajlik. A mellkasi fájdalom a köhögés miatt természetes. A gyulladás okozza a verejtékezést, izzadást. A felszakadó váladék sós íze is természetes , hiszen szervezetünk, sejtjeink jelentős részét fiziológiás só oldat alkotja. Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyászati rendelést, ahol inhaláló kezeléssel, szükség esetén egyéb gyógyszerekkel tudnak Önnek segíteni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Leírása szerint panaszai mozgásszervi eredetűnek tűnnek, de mellkas röntgen mindenképpen szükséges. Amennyiben tüdőgyógyászati eltérés nincs, reumatológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Hajnalka! Aszthmája, és a jelenlegi tünetei között nincs oki összefüggés. Használja továbbra is az eddigi aszthma és allergia ellenes készítményeit, de a refluxa ill. hasmenése miatt keresse fel gastroenterológusát. Amennyiben pánik rohamai nem szűnnek, pszichológus segítségére is szükség lehet. DAO enzim pótló szert magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása esetén megpróbálhat szedni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírás alapján nem lehet egyértelműen megmondani , hogy egy esetleges rosszindulatú elváltozásról, vagy csak gyulladásról van-e szó. Mindenképpen további vizsgálatok, és szoros kontroll szükséges. A CT által jelzett eltérések akár idővel el is tűnhetnek, de biztosat ezek alapján nem lehet tudni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírás alapján, úgy gondolom, nem beteg. Daganatra utaló eltérés egyáltalán nincs, ha nincs láza, nem köhög, nincs felköhögött váladék, sem antibiotikumot, sem szteroidot nem adnék. Gyakran minimális eltérést is leírnak gyanús elváltozásnak a radiológusok akik kifejezetten figyelnek ezekre a jelekre, de a pácienst nem ismerik, a klinikai képet nem látják. Nincs oka aggodalomra. Fájdalmainak mozgásszervi eredete lehet, néhány nap alatt, non-szteroid gyulladáscsökkentő hatására valószínűleg megszűnnek. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Jelenleg nem igényel antibiotikus kezelést. Amennyiben láz, köhögés jelentkezne, vagy általános rossz közérzete nem múlna,kontroll labor , és chlamydia szerológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Zoltán! A jelzett labor eltérések elsősorban allergiás betegségre utalnak, ami nem feltétlenül van összefüggésben panaszaival, de bizonyos parazita fertőzések esetén is észlelhetünk hasonló értékeket. A vérvizsgálat nem elegendő, szakorvosi vizsgálatok ( allergológia, belgyógyászat, neurológia, fül-orr gégészet) szükségesek. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Az immunrendszer működéséből adódóan, amikor a szervezet találkozik egy kórokozóval, immunglobulinok termelődnek. Ezekből többféle van (IgA, IgG, IgM) és a fertőzés különböző stádiumaiban mennyiségük változik. A mellékelt leletben Mycoplasma, és 3 féle chlamydia nevű kórokozóra nézték a mintákat. Valamikor, az idejét nem tudni pontosan átesett egy Chlamidya pneumoniae nevű kórokozó fertőzésen, a többivel még szervezete nem találkozott. Mycoplasmával sem, ezek az eredmények negatívak. Aktuálisan zajló fertőzésnél az IgM pozitív, lezajlott fertőzésnél az IgG. Amennyiben panaszok vannak , a kétes eredményű vizsgálatok ismétlése szükséges lehet. Az általános laborvizsgálat ( vérkép stb.) eredményei sem mutatnak gyulladásra utaló eltérést, ez is az aktuálisan zajló fertőzés ellen szól. Üdvözlettel:
    Kedves Bettina! Darázs és méh csípés esetén akár néhány percen belül kialakulhat az anafilaxia,általában 30 percen belül jelentkeznek a súlyos tünetek. Étel, és gyógyszer allergia esetén ez a felszívódástól is nagyban függ. 30-120 perc az átlagos reakció idő, de előfordulhat 2 órán túli megjelenése is. Általában elmondható, hogy minél gyorsabban jelennek meg a tünetek, annál súlyosabb reakció várható. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Sajnos a csatolmányt nem látom, kérem,próbálja meg ismét a kérdéshez mellékelni. Üdvözlettel: