• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

    831

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A leírt laborleletekben csak minimális eltérések vannak, amik nem jelentenek betegséget. Elképzelhető, hogy egy gyulladás zajlott le testvérénél, abból adódnak ezek az eredmények. Szerencsére daganatra utaló jel nincs.Jó lenne tudni, hogy a testvére dohányzik-e, arra utalnak a mellkasi leírásban található eltérések. Pillanatnyilag mindössze, kontroll vizsgálatot javasolnék néhány hét múlva. Üdvözlettel:
    Kedves Gábor! A légmellkor az összeesett tüdő kitágulásának ideje egyénenként változó. Nyugodjon meg, egészen biztosan rendeződik az állapota. A kis mennyiségű levegő, amit még a röntgen leír, spontán is felszívódhat. Abban az esetben, ha valakinél többször visszatérő PTX.keletkezik, műtéti megoldással megelőzhető az újbóli kialakulása. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Egy légúti gyulladás során a köhögés,és izzadás elhúzódó lehet. A TBC amennyiben tünetet okoz ( köhögés, izzadás hőemelkedés stb.) már látható a mellkas röntgen felvételen, tehát, ha egy hete negatív volt a röntgen, biztosan nincs TBC-je. Véleményem szerint panaszai fokozatosan meg fognak szűnni. Tartósan gennyes ( sárga, zöld) köpetürítés esetén érdemes a köpet tenyésztést elvégezni. Amennyiben a felköhögött váladék már fehér, ennek nincs értelme. Inhaláló kezelés segíthet a gyógyulásban ebben tüdőgyógyász tud Önnek segíteni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Önnek hörghurutja zajlik. A mellkasi fájdalom a köhögés miatt természetes. A gyulladás okozza a verejtékezést, izzadást. A felszakadó váladék sós íze is természetes , hiszen szervezetünk, sejtjeink jelentős részét fiziológiás só oldat alkotja. Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyászati rendelést, ahol inhaláló kezeléssel, szükség esetén egyéb gyógyszerekkel tudnak Önnek segíteni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Leírása szerint panaszai mozgásszervi eredetűnek tűnnek, de mellkas röntgen mindenképpen szükséges. Amennyiben tüdőgyógyászati eltérés nincs, reumatológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Hajnalka! Aszthmája, és a jelenlegi tünetei között nincs oki összefüggés. Használja továbbra is az eddigi aszthma és allergia ellenes készítményeit, de a refluxa ill. hasmenése miatt keresse fel gastroenterológusát. Amennyiben pánik rohamai nem szűnnek, pszichológus segítségére is szükség lehet. DAO enzim pótló szert magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása esetén megpróbálhat szedni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírás alapján nem lehet egyértelműen megmondani , hogy egy esetleges rosszindulatú elváltozásról, vagy csak gyulladásról van-e szó. Mindenképpen további vizsgálatok, és szoros kontroll szükséges. A CT által jelzett eltérések akár idővel el is tűnhetnek, de biztosat ezek alapján nem lehet tudni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírás alapján, úgy gondolom, nem beteg. Daganatra utaló eltérés egyáltalán nincs, ha nincs láza, nem köhög, nincs felköhögött váladék, sem antibiotikumot, sem szteroidot nem adnék. Gyakran minimális eltérést is leírnak gyanús elváltozásnak a radiológusok akik kifejezetten figyelnek ezekre a jelekre, de a pácienst nem ismerik, a klinikai képet nem látják. Nincs oka aggodalomra. Fájdalmainak mozgásszervi eredete lehet, néhány nap alatt, non-szteroid gyulladáscsökkentő hatására valószínűleg megszűnnek. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Jelenleg nem igényel antibiotikus kezelést. Amennyiben láz, köhögés jelentkezne, vagy általános rossz közérzete nem múlna,kontroll labor , és chlamydia szerológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Zoltán! A jelzett labor eltérések elsősorban allergiás betegségre utalnak, ami nem feltétlenül van összefüggésben panaszaival, de bizonyos parazita fertőzések esetén is észlelhetünk hasonló értékeket. A vérvizsgálat nem elegendő, szakorvosi vizsgálatok ( allergológia, belgyógyászat, neurológia, fül-orr gégészet) szükségesek. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Az immunrendszer működéséből adódóan, amikor a szervezet találkozik egy kórokozóval, immunglobulinok termelődnek. Ezekből többféle van (IgA, IgG, IgM) és a fertőzés különböző stádiumaiban mennyiségük változik. A mellékelt leletben Mycoplasma, és 3 féle chlamydia nevű kórokozóra nézték a mintákat. Valamikor, az idejét nem tudni pontosan átesett egy Chlamidya pneumoniae nevű kórokozó fertőzésen, a többivel még szervezete nem találkozott. Mycoplasmával sem, ezek az eredmények negatívak. Aktuálisan zajló fertőzésnél az IgM pozitív, lezajlott fertőzésnél az IgG. Amennyiben panaszok vannak , a kétes eredményű vizsgálatok ismétlése szükséges lehet. Az általános laborvizsgálat ( vérkép stb.) eredményei sem mutatnak gyulladásra utaló eltérést, ez is az aktuálisan zajló fertőzés ellen szól. Üdvözlettel:
    Kedves Bettina! Darázs és méh csípés esetén akár néhány percen belül kialakulhat az anafilaxia,általában 30 percen belül jelentkeznek a súlyos tünetek. Étel, és gyógyszer allergia esetén ez a felszívódástól is nagyban függ. 30-120 perc az átlagos reakció idő, de előfordulhat 2 órán túli megjelenése is. Általában elmondható, hogy minél gyorsabban jelennek meg a tünetek, annál súlyosabb reakció várható. Üdvözlettel:
    Kedves Béla! Sajnos a csatolmányt nem látom, kérem,próbálja meg ismét a kérdéshez mellékelni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Ez valóban egy negatív mellkasi lelet. A CT vizsgálatnak az az előnye a többi röntgen vizsgálathoz képest, hogy 2-3 milliméteres elváltozásokat is lát. Ilyenkor régi, akár gyerekkori gyulladások nyomai is láthatóak. Az Ön esetében is erről van szó. Egy pici maradvány elváltozást írtak le, aminek nincs jelentősége. Ha mégis aggódik, néhány hónap múlva le lehet kontrollálni, hogy nem változott-e a mérete. Üdvözlettel:
    Kedves Péter! Kétségtelen, hogy az aszthmás betegek állapotát a pszichés tényezők nagyban befolyásolják,ennek megfelelően természetesen javulhat a légzése, de a diagnózis felállításában a tüdőgyógyász szakorvos véleménye a döntő. Az enyhe aszthmát gyakran nehéz diagnosztizálni, de a beállított terápia mellett végzett kontroll légzésfunkciós vizsgálatok, a panaszok csökkenése, a fizikai terhelhetőség javulása igazolni tudják a diagnózis helyességét. Az aszthmás betegek esetében is igyekszünk a legkisebb hatékony gyógyszer adagot beállítani, ami a rendszeres kontroll vizsgálatok során történik. Azt javaslom, hogy semmiképpen ne hagyja el aszthma gyógyszerét, és minden kétségét beszélje meg tüdőgyógyászával. Üdvözlettel: