• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    899

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Ákos! A fenti lelet alapján nem lehet eldönteni, hogy van-e aszthmája. Sem a megerősítéshez, sem a kizáráshoz nem elegendő az eddigi vizsgálat. Azt javaslom, élje a megszokott aktív életét, és ha nehézlégzést érez, jegyezze fel milyen tevékenység közben, napszakban jelentkezik, meddig tart, és menjen el kontrollvizsgálatra a tüdőgyógyászához. Üdvözlettel:
    Kedves Levente! Attól, hogy nyugalomban mérve a légzésfunkciójában nem volt eltérés, még lehet valaki aszthmás, hiszen főleg fiatal korban csak terheléskor mutat a légzésfunkció eltérést. Azt javaslom, hogy kérjen allergia vizsgálatot, mert az is lehet tünetei hátterében, illetve terhelés utáni légzésfunkciót. Bizonytalan esetben, aszthma gyanújakor megpróbálható 1-2 hónapig alkalmazott aszthma ellenes belégzőszer használata is. Arról nem írt, hogy ezek a fulladások mitől múlnak el? Ilyenkor meg kéne próbálni egy gyorsan ható hörgőtágító belégzőszer alkalmazását is. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Ez a lelet megfelel egy idős ember mellkas röntgen képének. Semmi olyan elváltozás nincs rajta, amivel tennivaló lenne. A néhány kisebb maradvány elváltozás, meszes erek már természetesek ebben az életkorban. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A decemberi légzésfunkció alapján édesanyjának rendszeres hosszú hatású hörgtágító kezelésre van szüksége. A COPD rendszeres kezelést igényel. Van olyan gyógyszer, amit naponta egy alkalommal szükséges csak belélegezni, és biztosan lehet találni olyat, ami nem okoz édesanyjának panaszt. A Berodual sprayt csak időnként,a rendszeres gyógyszer használata mellett szoktuk javasolni nehézlégzés esetén. A dohányzásról való leszokást viszont komolyan meg kellene fontolni! Köszönöm jó kívánságát, Önöknek is Boldog Új Évet, és jó egészséget kívánok! Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A jobb hílusban leírt térfoglaló folyamatot tovább kell vizsgálni, mert a CT alapján felmerül egy daganat lehetősége. Mielőbbi diagnózis szükséges. A többi apró góc, valószínűleg maradvány elváltozás, azok további követése javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszait biztosan nem légmell okozza, ezt a mellkas röntgen is alátámasztja. Légmell esetén a fájdalmak más jellegűek, nehézlégzés is társul hozzá. Panaszai mozgásszervi eredetűek lehetnek. Ülő munka, rossz tartás, nem megfelelő fekhely, illetve amennyiben valamilyen diétát tart, az ionok, nyomelemek szintjének csökkenése is okozhat izomgörcsöt. Ebben a fiatal korban a Frontin rendszeres szedésének is lehetnek mellékhatásai. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A CT és a hörgőtükrözés leírása alapján sajnos fennáll a gyanú, hogy rosszindulatú daganat lehet az elváltozás, de biztosat csak a szövettani eredményből tudhatunk. A szövettan birtokában kérjen részletes felvilágosítást a kezelőorvostól. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leleten semmi olyan elváltozás nincs ami egyértelműen kóros. Valószínűleg a dohányos hörghurut fellángolása zajlik, de mivel dohányos emberről van szó, a jobb oldali tömöttebb szívkapu képleteinek tisztázására kéri tüdőgyógyásza a CT vizsgálatot. Remélhetőleg az antibiotikus kezelés hatására rendeződik édesapja állapota. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A véleményben a radiológus azt írja, tumor áttét nincs. Ebben meg lehet nyugodni, hisz 4 mm-es pici gócok gyakran láthatók,általában nincs jelentőségük. 3-4 hónap múlva érdemes kontroll CT-t csinálni,amin látható, hogy esetleg növekszik-e az elváltozás. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leírásban nincs olyan eltérés, ami indokolná fájdalmait. azok inkább mozgásszervi, ill. izom eredetűek lehetnek. Izomgörcsöket gyógyszerek is okozhatnak, célszerű lenne gyógyszerei betegtájékoztatóit is átnézni. Üdvözlettel:
    Kedves Tamás! A leírás szerint a tüdőgyulladás már gyógyulóban van,lehet, hogy az említett területen volt és már szinte teljesen felszívódott. Egyébként tüdőgyulladás után maradhat vissza kötegezettség, aminek nincs jelentősége. Üdvözlettel:
    Kedves Tamás! Csatolt képet sajnos nem látok, de a szív mellett gyakran láthatók tágabb hörgő, és ér ágak. Célszerű a mellkas röntgent összehasonlítani a korábbi felvételekkel, mert lehet, hogy a korábbi képeken is látható a leírt árnyék. Üdvözlettel:
    Kedves Mária! Ez egy negatív mellkas lelt, az elongált aorta, a főverőér alakjára, lefutására utal, nem kóros eltérés. Az aszthmának egyébként, nincs feltétlenül röntgenen látható jele. A negatív mellkas röntgen nem zárja ki az aszthma jelenlétét. Az allergiás eredetet allergia vizsgálattal lehet igazolni, vagy kizárni. Üdvözlettel:
    Kedves Barnabás! Ne aggódjon, a rizs elfogyasztásától nem lesz semmilyen légúti, ill. tüdő elváltozása. Üdvözlettel:
    Kedves Aletta! Az Azi-Sandoz tabletta hatása elhúzódó, így az újabb antibiotikum adásával véleményem szerint nyugodtan lehet várni. Beszélje meg kezelőorvosával , szükséges-e feltétlenül az újabb antibiotikum, nincs-e más módszer a panaszai enyhítéséhez. Egyébként nem törvényszerű, hogy EKG eltérést okoznak ezek a gyógyszerek, csak fokozott odafigyelést igényel az adásuk. Üdvözlettel:
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés