• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    923

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A fájdalom jellege nem szív eredetre utal, inkább mozgásszervi, vagy tüdő-mellhártya eredetű. Azt javaslom beszéljen háziorvosával, aki a szükséges vizsgálatokat ( mellkas röntgen, laborvizsgálat , stb.) megszervezi, és gyógyszert is tud írni Önnek. Amíg sikerül háziorvosával kapcsolatot teremteni, próbáljon meg fájdalomcsillapítót szedni néhány napig, mert ha mozgásszervi eredetű a panasz, a gyógyszer segíteni fog. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Antihisztamint a tünetes periódusban kell szedni. Ha a pollenszezonon kívül nincsenek allergiás tünetei, vagy szteroidos orrspray használata mellett tünetmentes, a Cetirizin elhagyható. Ugyan a gyógyszer a teherbeesést nem akadályozza és ismert magzat károsító hatása sincs a terhesség első felében nem javasoljuk rendszeres szedését. Szteroidos orrspray, és antihisztamin szemcsepp használata megengedett. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A PTX-et okozó emphysema valószínűleg veleszületett elváltozás volt, késői következménye nem várható. A koronavírussal történő megfertőződés és az esetleges betegség lefolyásának elsősorban a szervezet immunrendszerével van összefüggése. Az Ön esetében az esetleges dohányzás, ami súlyosbító körülmény lehet. Ha nem dohányzik,elvileg nem veszélyeztetettebb a fertőzéssel kapcsolatban mint korosztálya tagjai. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A mozgásra jelentkező fájdalom általában mozgásszervi eredetű. Azt javaslom, ha köhögés,és láz jelentkezik hívja fel háziorvosát. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Sajnos az új koronavírus ellen az eddigi védőoltások egyike sem véd, de a megfelelő életmód, táplálkozás a szervezet védekező rendszerét segíti, így a szükséges higiénés szabályok betartásával remélhetőleg elkerülheti a fertőződést. Üdvözlettel:
    Kedves Renáta! A járványügyi helyzet miatt jelenleg a tüdőszűrés szünetel, és a tüdőgondozó sem fogad beteget. A mellkas röntgen leírás alapján semmi olyan elváltozás nincs a tüdején, ami tennivalót igényelne.Valószínűleg régi gyulladás maradványai lehetnek az apró gócok. Ilyet sokszor látunk. A korábbi felvételekkel történő összehasonlítása javasolt a járvány lezajlását követően. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai hátterében lehet egy enyhe allergiás aszthma, vagy a lezajlott légúti infekció következtében kialakult krónikussá váló hörghurut. Leírása alapján úgy látom, ha lassan is, de gyógyul. Ne aggódjon, használja rendszeresen a Bufomixet, panaszai szépen lassan el fognak múlni. Üdvözlettel:
    Kedves Renáta! A tüdőszűrő felvételen egészen pici, bizonytalan elváltozás miatt is visszahívhatják a pácienst, nőknél sokszor a mellbimbó árnyéka látszik,ami átvilágítással egyértelműen látható. Természetesen egyéb tüdő, szív, vagy gerinc elváltozást is láthattak, ami visszahívást indokol.Előfordulhat, hogy korábbi lezajlott gyulladás maradványa látható. Most még ne izguljon, de mindenképpen menjen vissza egyeztetett időpontban a kontrollra. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A daganat alakulásáról az előző röntgen felvétel ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni. Egy kemoterápia után 2 héttel, még nem várunk jelentős változást, viszont mivel a kemoterápia gyengíti az immunrendszert, kialakulhat másodlagos gyulladás. Erre a gyulladásra utal a vérképben az úgynevezett toxikus granuláció. Az antibiotikus kezelés után, a vérkép rendeződése után valószínűleg folytatható a kemoterápia. Üdvözlettel.
    Kedves Katalin! Ez a lelet alapjában véve negatívnak tekinthető. A csúcsokban leírt tüdőtágulást a későbbiekben érdemes tüdőgyógyásszal megkonzultálni. Ezt okozhatja dohányzás, de a röntgen lelet önmagában kevés az emphysema bizonyítására. Jelenleg nincs sürgős tennivaló, nincs olyan elváltozás ami miatt a tervezett műtét ne lenne elvégezhető. Üdvözlettel:
    Kedves Pál! A 40 év dohányzás miatt sajnos a tüdő daganat kockázata magasabb, mint a nemdohányzóké. Ebből a szempontból mindkét dohányzási forma egyaránt kockázatos. Csak a teljes leszokás az igazán jó döntés. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Ugyan az új korona vírusról még nem tudunk sokat, de valószínű, hogy a spontán PTX nem hajlamosít a fertőzésre. Fiatal életkora miatt talán nem tartozik a veszélyeztettek közé, de a dohányzás általában rontja a légutak vírusokkal szembeni ellenálló képességét. Üdvözlettel:
    Kedves Linczényi Úr! A CT leleten semmi aggasztó eltérést nem írtak le. Az emphysema tüdőtágulást jelent, ami bizonyos életkor fölött , főleg városban élőknél gyakori jelenség. Ha nem okoz nehézlégzést, és nem kiterjedt, nincs vele tennivaló. A keskeny kötegezettség régi gyulladás maradványa, amit élete során bármikor elszenvedhetett. Ennek sincs jelentősége. A cervicalis spondylosis a nyaki csigolyák meszesedését jelenti, ami ugyancsak gyakori jelenség bizonyos életkor fölött. Ha nyaki fájdalmat okoz, forduljon rheumatológushoz. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Légzésfunkciós értékei nem tekinthetők rossznak. Ha panaszai a hörghurut miatt alakultak ki, a belégzőszer használata mellett teljesen tünet- és panaszmentes lehet 1-2 héten belül. Ha teljesen meggyógyul, valószínűleg minimális eltérés sem lesz a légzésfunkciós paraméterekben. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai nem utalnak tüdőrákra, inkább hörghurutra, vagy aszthmára. Borda fájdalmai lehetnek a köhögéstől is. Üdvözlettel:
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés