Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

tüdőgyógyász, allergológus
Bemutatkozás:
  • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.
  • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.
  • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.
  • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.
  • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.

Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

Legutóbbi válaszai

Diszkrét tüdőgyulladás DAB

Kedves Kérdező! A CT lelet és az elhúzódó panaszok alapján elsősorban COVID -19 fertőzésre gondolok. Nem tudom ,készült-e COVID teszt? a sportolást, edzést még nem javaslom, kontroll mellkas röntgen, negatív COVID teszt esetén fülorr -gégészeti vizsgálat javasolt. Ha ezek negatívak, megkezdheti a fogászati kezelést is. Üdvözlettel:

Olthatóságom Covid-19 vakcinával

Kedves Anna! A COVID-19 vakcinát mindenképpen javaslom. Az eddigi tapasztalatok szerint a gyógyszerallergia nem kizáró ok, hacsak nem védőoltás okozta a súlyos allergiás reakciót. Minden oltás után 3 perces megfigyelés következik, ami az estleges allergiás reakciók korai felismerérét szolgálja. Azt javaslom, hogy ha lehet kórházi oltóponton kérje az oltást. Mivel talán a Pfizer oltással kapcsolatban írtak le nemzetközi cikkek allergiás reakciókat, egy másik fajta oltást kérjen háziorvosától. Üdvözlettel:

Légzésnehézség

Kedves Kérdező! Panaszait valóban okozhatja stressz, de a pándémia alatti időszak inaktív életformája is a légzőizmok erejének csökkenése miatt. A gyors kifáradás oka lehet még szív eredetű is, de egy enyhe aszthma sem kizárt. A jó oxigén szaturáció mindenesetre megnyugtató ! Azt javaslom kezdjen el légzőtornát végezni( az interneten kiváló videók találhatók) , a jó időben sétáljon naponta legalább fél órát. Amennyiben légszomja nem szűnik jelentkezzen be tüdőgyógyászati és kardiológiai vizsgálatra, hogy biztosan ki lehessen zárni egyes betegségeket. Üdvözlettel:

COPD gyanú ....?

Kedves Ferenc! A légzésfunkciója tökéletes, még az elvárt értékeket is felülmúlja. Nincs COPD-je. Úgy gondolom, még idejében hagyta abba a dohányzást, ami remélhetőleg végleges döntése. Üdvözlettel:

Mellkas rtg!

Kedves Kérdező! A mellkas röntgenen látható felszaporodott kötegezettség, nem feltétlenül kóros, főleg felnőtteknél, akik már áteshettek számtalan légúti fertőzésen, hörghuruton. A COVID fertőzésen átesett betegeknél is gyakran látjuk ezt a maradvány elváltozást, de ezzel valóban nincs tennivaló, nem jelent betegséget. Az is lehet, hogy a leírt kötegezettség már régóta látható, ilyenkor érdemes a korábbi tüdőszűrő felvételekkel összehasonlítani a friss felvételt. Üdvözlettel: