• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    843

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A röntgen lelet alapján nem valószínű a daganat, de biztosabbat csak a CT után lehet mondani. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Mivel láza az antibiotikum ellenére sem csökken, vélhetően vírusfertőzése van. Amennyiben a magas láz egy hét alatt sem csökken, indokolt mellkas röntgen vizsgálat. Üdvözlettel:
    Kedves Szilvia! A leírt tüneteket okozhatja aszthma, amely mögött allergia is lehet. Kérjen kivizsgálást tüdőgyógyászati szakrendelésen. Üdvözlettel:
    Kedves Sándor! A leírt tünetek valóban gyulladásra utalnak. Az aszthmás, vagy COPD-s betegeknél a légutakban képződő váladék a betegség velejárója. Ha ez a váladék színes, kellemetlen szagú, az bakteriális fertőzésre utal, antibiotikus kezelése szükséges.Ez az oka az időnként jelentkező ingerköhögésnek is. Hörgőtágítók és inhaláló kezelés alkalmazása javasolt. Az évente 2 alkalommal jelentkező légúti gyulladás ugyan nem sok, de a Prevenar vakcina, illetve egy Broncho-vaxom nevű kapszula szedése erősíti immunrendszerét a kórokozókkal szemben. A Prevenar bármikor beadható amikor nincs lázas megbetegedése, mert nem tartalmaz sem élő, sem gyengített kórokozót, nem várható semmilyen oltási reakció utána. Nem tudom, hogy dohányzik-e, de ha igen mindenképpen hagyja el! Üdvözlettel:
    Kedves Sándor! A mellkas röntgen leírás megegyezik egy korábbival, ahol a jobb oldali mellhártya megvastagodását írták le. Ez egy régebbi gyulladás jele, nincs vele tennivaló. A röntgen felvételeket a leírások alapján nehéz összehasonlítani, hisz ugyanaz az orvos is esetenként máshogy fogalmaz, mást emel ki a látottakból. Egyértelműen a képek összehasonlítása ad pontos választ arra, hogy van-e bármilyen változás a felvételeken. A hőtárolós kályha működését sajnos nem ismerem, de sok lakásban azbeszt lap választja el a tűzhelyeket a konyhaszekrénytől, konyha pulttól, így azt gondolom a tömör, felület kezelt azbeszt lap nem jelent veszélyt az egészségre. Ezzel kapcsolatban az Országos Munka egészségügyi Intézetben tudnak talán bővebb felvilágosítást adni. Természetesen nem mindenki betegszik meg az azbeszttől, ez az érintkezés módjától, és idejétől is függ. Üdvözlettel:
    Kedves Sándor! A "beszűrődéses árnyék" lehet tüdőgyulladás, de amint olvasom az eddigi Rtg. leírásokat lehet, hogy most is inkább fokozott bronchiális rajzolatról van szó. A tüdőgyulladásnak láz, köhögés, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, nehézlégzés lehetnek a tünetei,és a laboratóriumi leletekben is vannak gyulladásos eltérések. Ezeket összességében kell értékelni a diagnózis felállításához. Kétséges esetben mellkas CT segíthet az elváltozás tisztázásában. A tüdőgyulladás elleni védőoltást mindenképpen javaslom. Önnek az élethosszig tartó védelmet nyújtó, ugyan drágább védőoltást javaslom, amit egyszer kell beadni, és nem szükséges ismételni. Tisztelettel:
    Kedves Kérdező! Az idült obstructív tüdőbetegség bizonyos súlyossági szintjén lép fel a légzési elégtelenség(J9610) Ezek a betegek általában otthoni oxigén kezelésre szorulnak. Amennyiben az Ön orvosi dokumentációjában szerepel ez a kód, ill. oxigént használ, jogosult az adókedvezményre. Egyébként kezelőorvosa feladata és joga megítélni a légzőszervi betegsége súlyosságát. A vonatkozó jogszabály: 335/2009.(XII.29.) Kormány rendelet, ill. a 49/2009.(XII.29.) EüM. rendelet. Tisztelettel:
    Kedves Kérdező! A hisztamin intoleranciát többféle dolog okozhatja, többek között a bél gyulladásos betegsége, de többféle gyógyszer is. Nem lehet pontosan tudni, hogy Önnél mi volt a kiváltó ok. Az is előfordulhat, hogy allergiás lett a gyógyszerre. Gyógyszerallergia bármikor kialakulhat, akkor is ha gyakran, de akkor is ha ritkán szedi. A lényeg, hogy a Tramadolt le kell cserélni egy másik fájdalom csillapítóra, ha a szedése panaszokat okoz. Tisztelettel:
    Kedves Sándor! Először is gratulálok a dohányzásról való leszokásához! Ezzel tett legtöbbet az egészsége érdekében. A visszatérő hörghurutok , tüdőgyulladások oka a dohányzás volt, ami a tüdő tisztulását ( csillószőrös sejtek működésének gátlásával), kórokozókkal szembeni védekező képességét jelentősen rontotta. Ezek a funkciók folyamatosan javulnak,és normalizálódnak.A dohányzás során lerakódott szennyeződések kiürülésének ideje pontosan nem ismert, de hónapok, akár évek szükségesek hozzá. Az üveggyapot belégzése azoknál jelentős, akik ezzel dolgoznak rendszeresen. A korszerű technológiával gyártott üveggyapot felszívódása, és kiürülése egyes tanulmányok szerint kb. 6 hónap. Úgy gondolom, az Ön esetében ez nem jelent reális veszélyt. Mindenképpen használja belégzőszereit, inhaláljon, ha szükséges, és rendszeresen járjon kontrollvizsgálatokra. Az évenkénti tüdőszűrés is kihagyhatatlan. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Erre a BNO kódra jár az adókedvezmény. A megfelelő űrlapon a tüdőgyógyászának kell igazolni a betegség meglétét. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Úgy gondolom, semmi komoly tüdőbetegsége nincs. A tüdő nem fáj, így a szegycsont mögötti diszkomfort érzést enyhe légúti infekció, mozgásszervi ok, vagy reflux betegség okozhatja. A tüdő gombás fertőzése legyengült immunrendszerű betegeknél fordul elő, és röntgen elváltozást illetve egyre súlyosabb panaszokat okoz. Azt javaslom cserélje le a kellemetlen szagot adó párnát. Hörgőtükrözésnek jelenleg nincs indoka. Üdvözlettel:
    Kedves Zoltán! Az allergiás szülők gyerekei között igen gyakori az allergia. A tejtermékek fogyasztásakor jelentkező kiütések sok esetben átmenetiek,az emésztőrendszer fejlődésével elmúlhatnak, ezekben az estekben nem indokolt, sőt a gyermek fejlődése szempontjából káros is lehet a tejtermékek elhagyása. Ami az orrdugulást illeti, azt okozhatja allergia, nem törvényszerű, hogy egyéb tünetek is jelentkezzenek.Az antihisztaminok erre a tünetre kevésbé hatékonyak, ezért a kezelést nazalis sztreoid orrspray-vel célszerű kiegészíteni, ( 3 éves kortól a Nasonex orrspray már adható, ezt a házi gyermekorvos is felírhatja) illetve más antihisztamin is kipróbálható. 3,5-4 éves gyerekeknél már eredményes lehet az allergia teszt, az allergén felderítése és a tejallergia kizárása érdekében érdemes elvégezni. ( a vizsgálat előtt az antihisztamin tabletta elhagyása szükséges kb. egy hétig) Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom! Üdvözlettel:
    Kedves Zsuzsa! Az otthoni sóterápiával kapcsolatban sajnos nincsenek tapasztalataim, betegeim sem alkalmazzák. A beszerezhető készülékeket sem ismerem, de mivel az interneten bárki bármit állíthat, így nehéz a valóság tartalmát ellenőrizni. A hivatalosan elfogadott orvostechnikai eszközök véleményem szerint megfelelő minőségűek. Engedélyük az OGYÉI-nél ellenőrizhető. Aszthmás betegeknél a légutak tisztítására inkább a száraz só inhalátort javasoljuk. Mivel a természetben előforduló sóknál ismeretlen eredetű szennyeződések előfordulhatnak, a legbiztonságosabb a tisztított orvosi só alkalmazása. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leírt laborleletekben csak minimális eltérések vannak, amik nem jelentenek betegséget. Elképzelhető, hogy egy gyulladás zajlott le testvérénél, abból adódnak ezek az eredmények. Szerencsére daganatra utaló jel nincs.Jó lenne tudni, hogy a testvére dohányzik-e, arra utalnak a mellkasi leírásban található eltérések. Pillanatnyilag mindössze, kontroll vizsgálatot javasolnék néhány hét múlva. Üdvözlettel:
    Kedves Gábor! A légmellkor az összeesett tüdő kitágulásának ideje egyénenként változó. Nyugodjon meg, egészen biztosan rendeződik az állapota. A kis mennyiségű levegő, amit még a röntgen leír, spontán is felszívódhat. Abban az esetben, ha valakinél többször visszatérő PTX.keletkezik, műtéti megoldással megelőzhető az újbóli kialakulása. Üdvözlettel: