Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

tüdőgyógyász, allergológus
Bemutatkozás:
  • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.
  • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.
  • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.
  • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.
  • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.

Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

Legutóbbi válaszai

gócárnyék

Kedves Kérdező! Az ilyen apró gócárnyék lehet régebbi gyulladás maradványa, ennek eldöntésére érdemes összehasonlítani a korábbi tüdőszűrő felvételeket a mostanival. Ha erre nincs mód, vagy az elváltozás új, mindenképpen javasolt a CT elvégzése, mert ugyan lehet, hogy egy ártalmatlan elváltozásról van szó, de ki kell zárni a kezelést igénylő betegségeket is. Üdvözlettel:

Makacs váladék

Kedves Kérdező! A nagy mennyiségű légúti váladék képződését okozhatja krónikus gyulladás, pl. dohányzás, vagy légszennyezés akár munkahelyi ártalom ( károsító anyagok belégzése)miatt. Lehet a háttérben allergia, esetleg bizonyos területen a hörgők kóros tágulata. Okozhatja gégészeti eltérés is. Allergia vizsgálat, fül-orr-gégészeti vizsgálat, tüdőgyógyászati vizsgálat mellkas CT-vel kiegészítve tisztázni fogja a panaszok eredetét. Üdvözlettel:

Köhögési inger

Kedves Kérdező! Panaszait okozhatja Reflux betegség, allergia, asztma, de akár krónikus arcüreg-, orrmelléküreg gyulladás is. Tüdőgyógyászati, fül-orr gégészeti, gastroenterológiai kivizsgálás tisztázhatja az okot. Üdvözlettel:

EF kiemelt ,kezdjek félni ?

Kedves Kérdező! A tüdőszűrő felvételeken a leletező orvos minden kis és nagy elváltozásra figyel,nézi a szivet, tüdőt, gerincet, bordákat stb. Ha mód van rá összehasonlítja a korábbi szűrő felvételekkel az aktuálisat. Bármi változást, eltérést vagy bizonytalan elváltozás lát, visszahívják a pácienst egy kontrollra, vagy kiegészítő vizsgálatra.( Az EF kiemelt azt jelenti, hogy a tüdőszűréskor valamit láttak, nem utal az elváltozásra). Ha daganatra, vagy egyéb súlyos állapotra van gyanú, sürgős vizsgálatot végeznek, nem várnak egy hónapig! Úgy gondolom, nincs oka aggódni, de a megbeszélt időpontban mindenképpen menjen vissza a kontrollra. Üdvözlettel:

Fojtogató érzés

Kedves Niki! Panaszait okozhatja valóban a Reflux betegség, de mozgásszervi , vagy akár pajzsmirigy eredete is lehet. A mellkasi szervekről a kontrasztos mellkas CT vizsgálat adja a legtöbb információt. Ezeken a felvételeken azok az apró eltérések is láthatók, amik a hagyományos mellkas röntgenen nem. Azt javaslom beszéljen tüdőgyógyászával. Üdvözlettel: