Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

tüdőgyógyász, allergológus
Bemutatkozás:
  • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.
  • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.
  • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.
  • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.
  • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.

Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

Legutóbbi válaszai

Lelet értelmezés

Kedves Tibor! A tüdőben kóros eltérés nincs, ezzel kapcsolatban semmit nem kell tennie, csak évenként elmenni tüdőszűrésre. Az epekövei miatt viszont beszéljen háziorvosával! Üdvözlettel:

Mellkas ct értelmezése

Kedves Kérdező! A CT leleten semmi olyan eltérés nincs, ami miatt aggódni kellene. Nincs daganat, sem jelenleg zajló gyulladás. A leírt eltérések, kötegek régi maradvány tünetek, valamint egyes területen a kishörgők tágulata is régebbi folyamat esetleg dohányzás következménye. Lényegét tekintve ez egy negatív lelet. Üdvözlettel:

Lehetségey, hogy tüdőrákom van?

Kedves Kérdező! A véroxigén szint csökkenése csak abban az esetben kóros, ha tartósan fennáll. Az Ön esetében ez nincs így. A szegycsont mögötti és a torokban érzett égő érzés elsősorban reflux betegség jele. Ezzel függhet össze a kellemetlen íz érzése is. Ami az orrtüneteit és köhögését illeti az lehet egy légúti fertőzés, nátha, hörghurut, vagy akár allergia tünete. Tünetei közül egyik sem utal daganatra, de évente javasolt a tüdőszűrés, ami valójában mellkas röntgen, csak szűrési céllal készül. Azokat a felvételeket tüdőgyógyász szakorvosok értékelik, leletezik. A fáradtsága és a gyakori éjszakai felébredések miatt viszont alvás vizsgálat javasolt annak eldöntésére, hogy nincs-e úgynevezett alvási apnoe szindrómája, amit kezelni kell. Emiatt forduljon a lakhelye szerinti tüdőgondozóhoz. Üdvözlettel:

Érdeklődnék hogy mit jelent ez a lelet mert az orvos azt mondta hogy bal oldali hörgő gyullás

Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leletet a tünetekkel, panaszokkal és a kórelőzménnyel együtt kell értékelni. Az is fontos, hogy a páciens dohányzik-e? A fokozott rajzolatot okozhatja többek között dohányzás, hörghurut, lezajlott fertőzés ( a COVID gyakran okoz ilyet) munkahelyi ártalom, káros anyag belégzés. Mindezek alapján a későbbiekben kontroll, és ha van rá mód, korábbi röntgen felvételekkel való összehasonlítás javasolt. Üdvözlettel:

Nodulus ártalmatlan csomó

Kedves Kérdező! A CT felvételen látható apró gócok, nagyon gyakori , általában nem rosszindulatú elváltozások. Leggyakrabban régi gyulladás maradványai. Véleményem szerint a PET CT most nem szükséges, inkább időnként mellkas röntgen ( 3 hónap múlva) illetve CT kontroll ( 6 hónap múlva) elegendő annak eldöntésére, hogy mutatnak-e változást a gócok. Üdvözlettel: