• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus

    954

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Az életkora és a légzésfunkció alapján a COPD kizárható. Az asztmára inkább a kilégzés nehezítettsége, sípoló légzési hang a jellemző,de a normál légzésfunkció még nem zárja ki egyértelműen ezt a betegséget. Panaszait ( különösen a magas pulzusszám alapján) okozhatja stressz, edzetlenség, illetve szívritmus zavar is. Most a kardiológiai vizsgálat az elsődleges. Ha az negatív, érdemes allergia vizsgálatot végezni, és egy egyszerű kis eszközzel ( kilégzési csúcsáramlás mérő, tüdőgyógyásza tud felírni Önnek ) ellenőrizni a légzésfunkcióját, hogy az asztma teljesen kizárható legyen. Üdvözlettel:
    Kedves Károly! Az ősz beköszöntével, a lehűléssel megszaporodnak a légúti infekciók, amiket általában vírusok okoznak. Az, hogy ezek az enyhe betegségek mennyi ideig tartanak, egyéntől függően változó. Mivel semmi olyan eltérést nem találtak az eddigi vizsgálatok során ami miatt gyógyszeres kezelés szükséges lenne, csak pihenés, bő folyadék fogyasztás, C,D vitamin esetleg só terápia segíthet gyorsítani a teljes felépülést. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az erős, kellemetlen szemétszag irritáló hatású, de nem okoz semmiféle káros hatást. Az irritáló érzés is elmúlik majd. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A légzéssel kapcsolatos tüneteket okozhatja stressz, de enyhe aszthma sem kizárható. Megfulladni ezek miatt biztosan nem fog. A mért véroxigén értékei jók, az, hogy időnként alacsonyabb értéket ír ki, de azután ha tovább méri, normalizálódik, biztosan nem kóros. Azt javaslom, hogy az asztma kizárása céljából kérjen tüdőgyógyászati vizsgálatot (légzésfunkció, allergia vizsgálat). Ha ezek negatívak, megnyugodhat, nincs légzőszervi betegsége. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A terhesség első 12 hetében lehetőség szerint nem javasoljuk az antihisztaminok rendszeres szedését, de ha mégis szükséges, akkor olyan gyógyszer választandó, amivel már több évtizedes tapasztalatunk van. A Claritine tabletta ilyen. Orr-tüneteire tengervizes orrspray és Allergodil orrspray javasolt elsőként, ennek hatástalansága estén szteroid tartalmú orrspray a következő lépés, de ezt már csak orvos írhatja fel. A legkisebb bizonytalanság esetén, illetve ha panaszai nem szűnnek, forduljon allergológushoz. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy Önnek egy jóindulatú, és jól gyógyítható Boeck sarcoidosis nevű betegsége van. A biztos diagnózishoz viszont még a mellkasi nyirokcsomókból mintavételre,citológiai vizsgálatra van szükség. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A Diprophos injekció ma már nem tartozik az allergia korszerű terápájához, mert a szteroidnak lehetnek komoly mellékhatásai. Az asztma kezelésére sem alkalmas gyógyszer. Légzésfunkció és a tünetek alapján kell beállítani az asztma kezelését, kombinált,hosszú hatású hörgőtágító készítmény is szükséges lehet. Tüneteinek enyhítésére korszerű antihisztamin javasolt. Azt javaslom forduljon szakorvoshoz. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Fiatal felnőtt korban gyakori betegség a Sarcoidosis, ami jóindulatú, és jól kezelhető.Az eddigi vizsgálatok szerint Önnek is ez a betegsége van,a tünetek típusosak de a korrekt diagnózishoz és kezelés elkezdéséhez szükséges mintavétel ami a hörgőtükrözés során kivitelezhető. Aggodalomra semmi oka. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Ha a légcsövébe került a bogár, az erős köhögéssel valószínűleg már kikerült onnan. Ha mégsem, a tüdő csillószőrei segítségével kiürül majd. Ha a nyelőcsőbe, és így a gyomorba került,a széklettel fog távozni. Úgy gondolom, nincs oka aggódni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A tüdőembólia kockázatát valóban növeli a fogamzásgátló szedése, ezért azt gondolom, nem tette rosszul, hogy abbahagyta. Ugyancsak sokat tett az egészségéért a dohányzás elhagyásával. Semmiképpen ne szokjon rá vissza! Ha nem dohányzik, biztosan kitisztul a tüdeje a lerakódott szennyeződésektől. Azt javaslom éljen fizikailag aktív életet, töltsön sok időt jó levegőn, és járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra. Úgy gondolom nincs oka aggódni, nem is lehet állandó rettegésben élni. Figyeljen oda az egészséges életmódra, de ne stresszelje magát ok nélkül. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Ez a lelet teljesen negatív. A kötegárnyékoknak nincs jelentősége, az egy valamikori gyulladás következménye, ami lehetett élete során bármikor. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az Ön által leírt információ kicsit kevés ahhoz, hogy pontos véleményt alkothassak. Ha röntgen vizsgálat alapján mondják betegségét tüdőgyulladásnak, úgy antibiotikum váltása lehet szükséges a gyógyuláshoz. Ha nem készült röntgen felvétel, az mielőbb szükséges a diagnózis megállapításához. Egy tüdőgyulladás hetekig eltarthat, a panaszok teljes megszűnéséig. Amennyiben nem történik javulás, tüdőgyógyászati kivizsgálása javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az a tény, hogy 3 hónap alatt semmi változást nem mutatnak az észlelt tüdőelváltozások, alapjában véve jó jel. Viszont az elváltozás jellege alapján sajnos teljesen nem zárható ki a daganat lehetősége. Mindenképpen szoros ellenőrzése javasolt. Üdvözlettel:
    Kedves Attila! A gyógyszerallergia nagyon veszélyes. Súlyos allergiás reakciót válthat ki akár egy tabletta bevétele is. Semmiképpen nem javaslom annak a gyógyszernek a szedését , amire már egyszer allergiás reakciója volt. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A tüdőben lerakódott szennyeződések , amik a dohányzás során, vagy a belélegzett levegővel jutnak a légutakba, váladékos köhögéssel ürülnek ki. Ez a tüdő tisztulási folyamatának része. Okozhatja még allergia, vagy hörgő gyulladás. Gyulladás esetén a felköhögött váladék színe sárga,vagy zöld. Azt javaslom teljesen hagyja el a dohányzást,és ha nem szűnnek meg a panaszai kérjen allergia vizsgálatot. A vádli mérete a két végtag között mutathat kis eltérést, ez nem feltétlenül kóros, de lehet, hogy azt a lábát jobban terheli. Ha a leletei negatívak nincs oka aggódni. Üdvözlettel:
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés