A mandulagyulladás kialakulásának okai és tünetei

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Dr. Tamás Borbála frissítve: 2022.08.02.

Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik. Kialakulására a rossz higiénés körülmény, a legyengült immunrendszer, az elégtelen táplálkozás vagy valamilyen más betegség megléte hajlamosít.

A mandulagyulladás főként cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögéssel vagy tüsszentéssel levegőbe került kórokozók másokat is megfertőzhetnek. Akut mandulagyulladásról akkor beszélünk, ha a mandulák hirtelen gyulladnak be, krónikusnak pedig akkor tekinthető, ha a mandulák fokozatosan, egyre duzzadtabbak lesznek, és időről-időre újra begyulladnak.

Orrmandula- vagy garatmandula-gyulladás?

Az orr- és a garatmandulák gyulladásának mások a tünetei, bár gyakran együtt fordulnak elő.

A téma cikkei

4/1 A mandulagyulladás kialakulásának okai és tünetei
4/2 A mandulagyulladás típusai és kezelésük
4/3 Mikor szükséges a mandulaműtét?
4/4 Mandulaműtét utáni teendők

Az orrmandula gyulladása: Megduzzad, a gyermek orrlégzése gátolttá válik, szájon át veszi a levegőt, éjszaka általában horkol, orrából váladék csordogál, hallása pedig romlik. Nyelve lepedékes lesz, beszéde nehézkessé válik, lehelete pedig kellemetlen szagú. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomókat tapintunk.

Az esetek egy részében az orrmandula megnövekedett mérete miatt részlegesen lezárja a fülkürt bejáratát, azaz a garatot a középfüllel összekötő járat kezdetét, ezzel megakadályozza annak szellőzését, és így a középfülgyulladás számára megteremti a táptalajt.

Mandulagyulladás
A mandulagyulladás

A garatmandulák gyulladása: A garatmandulák vérbők lesznek, megduzzadnak, a lágyszájpadon kis pontszerű bevérzések lehetnek. A mandulák felszínén gennycsapok lehetnek láthatóak, amelyek kezdetben kis gombostűfejnyi sárgás-fehéres elváltozások, majd a gyulladás előrehaladtával összefolyhatnak, és nagyobb lepedékként beboríthatják a mandulák közel teljes egészét.

Csecsemőkorban nehezített nyelés, nyálfolyás, magas láz, étvágytalanság, nyűgösség, nemegyszer hányás hívhatja fel a figyelmünket. Nagyobb gyermekek nehezebb nyelésre, kifejezett torokfájásra, rossz leheletre, magas lázra, rossz közérzetre panaszkodhatnak. Hányás, vagy öklendezés náluk is előfordulhat, mivel a garatmandulák duzzadt méretük miatt nagyobb helyet foglalnak el, ezáltal ingerlik a garatot.

Gyakori tünet a fülbe sugárzó fájdalom. Ha ez csak ritkán lép fel, nincs okunk aggodalomra, azonban a folyamatosan meglévő és egyre fokozódó fülfájás esetén keressük fel a területileg illetékes fül-orr-gégészeti rendelőt további vizsgálatok miatt.

Olvasson tovább! A torokfájás lehetséges okai

Betegségek, melyeknek résztünete lehet a mandulagyulladás

1. Skarlát: A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, mely cseppfertőzés útján terjed. Különösen az óvodás korúak között gyakori a kialakulása. A mandula általában gennyes, tüszős, a nyelv málnaszínű, az ajkak cseresznyepirosak, a lágyszájpadon olykor bevérzések is láthatóak. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak, a törzsön, hajlatokban pedig pontszerű, apró, pirosas színű, grízes tapintatú kiütések láthatóak.Magas lázzal, esetleg hányással, hasmenéssel, erős torokfájdalommal, elesettséggel jár.

Olvasson tovább! Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

2. Mononucleosis infectiosa: A mononucleosis infectiosa nevű betegséget az Epstein-Barr-vírus okozza. Nyál útján terjed, ezért sokan „csókbetegség” néven ismerik. Nagyon magas, elhúzódó lázzal jár, a nyaki nyirokcsomók általában kifejezetten megnagyobbodnak, a mandulákat fehéres lepedék fedi, mindezek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával is járhat.

Olvasson tovább! A mononukleózis fertőzés

3. Kéz-láb-száj betegség: Leggyakrabban enterovírus okozza. Általában bölcsődések betegsége. A tenyerek és a talpak területén fájdalmas, bőrfelszín alatti, vízhólyagra emlékeztető képletek alakulhatnak ki, amik kiterjedhetnek akár az egész testfelületre is. A garatképletek vérbőek, garatívet, garatmandulákat apró hólyagcsák borítják.

Olvasson tovább! Kéz-láb-száj betegség: okok, tünetek, kezelés

3. Herpangina: Ezt a betegséget a Coxsackie A vírus okozza, amelynek hatására főleg a lágyszájpadon, illetve a mandulákon fehér, tejszerű hólyagok keletkeznek, a mandulák pedig duzzadttá és vérbővé válnak. Ez a kicsik számára sokszor nagyon fájdalmas, nyelési nehezítettséget okozó betegség.

Gyakori kérdések

1. Visszatérő fájdalom
Az antibiotikumot jobbulásom után még 3 napig szedtem reggel és este ugyanúgy. Ma éjjel megint arra keltem, hogy nehezen nyelek.
Mi állhat a visszatérő fájdalom hátterében?

2. Genny távozik a mandulából
Mivel a mandulából nyomásra genny préselhető, az orvos azt mondta, hogy valószínűleg idült mandulagyulladásról lehet szó.
Mi ilyenkor a teendő?

3. Baktériumok elpusztítása
Először a torokváladék-tenyésztés Haemophilus influenzae baktériumot, a második tenyésztés Strepptococcus C csoportot mutatott ki.
Elpusztíthatóak a baktériumok?

A cikksorozat folytatódik A mandulagyulladás típusai és kezelésük

WEBBeteg logó Bethesda Gyermekkórház logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
B. M. fordító;
onmeda.de
Orvos szakértőink: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász,
Aktualizálta: Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

A mandulagyulladás és szövődményeinek diagnosztikája

Hogyan történik a garat és a mandulák vizsgálata? Hogyan jut el az orvos a pontos diagnózis felállításáig?

Torokfájással járó akut megbetegedések

Akut garat- és mandulagyulladással járó kórállapotok - vírusos és bakteriális kórképek okai és tünetei.

Mandulaműtét utáni teendők

A mandulaműtét egy gazdag vérellátású szövetbe történő beavatkozást jelent, ezért a műtéti hegek idő előtti eltávolítása a seb...

A garatgyulladás tünetei, okai és kezelési lehetőségei

A torok és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja. Leggyakoribbak a légúti vírusok, amelyek többnyire csak a képletek lobosságát okozzák...

A mandulagyulladás típusai és kezelésük

A garat- és orrmandulák gyulladásos betegségei közé tartozik az akut mandulagyulladás, a krónikus mandulagyulladás, a mandulakő és a mandulák...

A gégegyulladás tünetei és kezelése

A gégén belüli anatómiai viszonyok szűkebbek, a nyálkahártya laza, vizenyőképződésre hajlamos, és ezért gyulladás következtében a...

A mandulagyulladás tünetei - Mikor forduljunk orvoshoz?

A mandulagyulladást többnyire vírusok okozzák, felnőttkorban az esetek 10, gyermekkorban 25-40 százalékában bakteriális fertőzés okozza, melyek...

Visszanőhet az eltávolított mandula?

Az emberi szervezetbe jutó táplálékot és levegőt egy, a garatban gyűrűszerűen elhelyezkedő immunszerv, az ún. Waldeyer-féle gyűrű szűri meg a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.