Mandulagyulladás - Típusai, tünetei és kezelése

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Dr. Tamás Borbála frissítve:

A mandulagyulladás (tonsillitis) többnyire kora tavasszal és télen alakul ki, főleg iskoláskorú vagy kisgyerekeknél. Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik. Az esetek egy részében a visszatérő mandulagyulladás krónikussá válik, amelynek kezelési módja a mandulák eltávolítása.

A mandulagyulladás téma cikkei

7/1 Mandulagyulladás - Típusai, tünetei és kezelése
7/2 A tüszős mandulagyulladás
7/3 Krónikus mandulagyulladás
7/4 A mandulagyulladás kivizsgálása
7/5 Mikor szükséges a mandulaműtét?
7/6 A mandulák eltávolítása - A mandulaműtét menete
7/7 Mandulaműtét utáni teendők

A mandulagyulladást cseppfertőzéssel terjedő kórokozók - vírusok és baktériumok - okozzák, a köhögéssel vagy tüsszentéssel levegőbe került kórokozók másokat is megfertőzhetnek. Bármelykinél kialakulhat, de kialakulására és krónikus gyulladássá válására a rossz higiénés körülmények, a legyengült immunrendszer, az elégtelen táplálkozás vagy valamilyen más alapbetegség megléte fokozottan hajlamosít.

Orrmandula- és torokmandula-gyulladás tünetek

A mandulák (tonsillák) a szervezet immunrendszerének részét képező szervek, fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben. A mandulák közé tartozik a nyelvgyöki mandula, a torokmandula, az orrmandula (orrgarati) és a fülkürt mandula. Ezek együttesen alkotják a Waldeyer-gyűrűt. Az orrmandula és a torokmandula okozza a legtöbb ismert tünetet, de a többi is járhat panaszokkal. Az orr- és a torokmandulák gyulladásának mások a tünetei, bár nagyon gyakran együtt fordulnak elő, és szükség esetén eltávolításuk is egyszerre történik.

Az orrmandula gyulladása: Az orrmandula szabad szemmel nem látható, az orvos vizsgáló eszköz segítségével tudja megtekinteni. Ha megduzzad, az orrlégzés gátolttá válik, a beteg szájon át veszi a levegőt, éjszaka általában horkol, orrából váladék csordogál, hallása pedig romlik. Nyelve lepedékes lesz, beszéde nehézkessé válik, lehelete kellemetlen szagú. A nyakon, állkapocsszögletben megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatóak.

Gyakori tünet a fülbe sugárzó fájdalom. Ha ez csak ritkán lép fel, nincs ok aggodalomra, azonban a folyamatosan meglévő és egyre fokozódó fülfájás esetén érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost további vizsgálatok miatt. Az esetek egy részében az orrmandula megnövekedett mérete miatt részlegesen lezárja a fülkürt bejáratát, azaz a garatot a középfüllel összekötő járat kezdetét, ezzel megakadályozza annak szellőzését, és így a középfülgyulladás számára is megteremti a táptalajt.

Garatmandula gyulladásA torokmandulák gyulladása: A torokmandula (szájgarat- vagy szájpadmandula) a szájüreg és a garat találkozásánál helyezkedik el, a lágy és kemény szájpad között, szabad szemmel is látható. Gyulladás esetén a kétoldali mandulák vérbők lesznek, megduzzadnak, a lágyszájpadon kis pontszerű bevérzések lehetnek. A mandulák felszínén gennycsapok (tüszők) lehetnek láthatóak, amelyek kezdetben kis gombostűfejnyi sárgás-fehéres elváltozások, majd a gyulladás előrehaladtával összefolyhatnak, és nagyobb lepedékként beboríthatják a mandulák közel teljes egészét.

Csecsemőkorban nehezített nyelés, nyálfolyás, magas láz, étvágytalanság, nyűgösség, nemegyszer hányás hívhatja fel a figyelmünket a mandulagyulladásra. Nagyobb gyermekek nehezebb vagy fájdalmas nyelésre, kifejezett torokfájásra, rossz leheletre, magas lázra, rossz közérzetre panaszkodhatnak. Hányás, vagy öklendezés náluk is előfordulhat, mivel a torokmandulák duzzadt méretük miatt nagyobb helyet foglalnak el, ezáltal ingerlik a garatot.

A nyelvgyöki mandula gyulladása nyelési zavart, gombócérzést okoz a torokban, a fülkürti mandul gyulladása pedig hallójárat és középfül gyulladáshoz is vezethet. Ezeket a mandulákat nem szokták eltávolítani, gyulladásuk is ritkábban következik be.

Kapcsolódó A torokfájás más lehetséges okai

A mandulagyulladás típusai

Akut mandulagyulladásról akkor beszélünk, ha a mandulák hirtelen gyulladnak be valamilyen fertőző megbetegedéshez kapcsolódóan. Ennek baktérium okozta, nehezebben gyógyítható típusa a tüszős mandulagyulladás. Krónikusnak akkor tekinthető a mandulagyulladás, ha a mandulák fokozatosan, egyre duzzadtabbak lesznek, és időről-időre újra begyulladnak.

Akut mandulagyulladás tünetei és kezelése

Az akut mandulagyulladásra (tonsillitis acuta) a hirtelen jelentkező, majd fokozódó torokfájás jellemző, főleg nyeléskor (nyelési fájdalom), amely később a fülekre is ráhúzódhat. Gyakran lázzal jár, az eleinte piros mandulákon később fehér színű lepedék lesz látható. A fájdalom sokszor olyan erős, hogy a páciens alig tudja kinyitni a száját.

Az akut gyulladást a leggyakrabban (felnőtteknél szinte kizárólag) vírusok okozzák. Bakteriális (elsősorban Streptococcus pyogenes) eredetű, magas lázzal és heves fájdalommal járó, nehezebben gyógyuló típus a tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis), amely a mandulák felszínén megjelenő gennyes elváltozásokról ismerhető fel.

Ha nem súlyos a betegség, illetve ha vírusos eredet valószínű, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók szedése, torokfertőtlenítők alkalmazása jöhet szóba. A ritkább, de veszélyesebb és több szövődménnyel (reumás láz, garattályog) járó bakteriális forma kezelésére többnyire penicillin-származékokat alkalmaznak. Az antibiotikumot általában 7 napig kell szedni, melynek befejeztével kontroll vizsgálat céljából ismételten fel kell keresni háziorvost.

A mandulák környékén szövődményként kialakult tályog azonnali ellátást igényel, fel kell nyitni. A betegséget kezelni kell, így akadályozhatók meg a további komplikációk és a krónikus mandulagyulladás kialakulása.

Krónikus mandulagyulladás tünetei és kezelése

A mandulagyulladás krónikus (tonsillitis chronica), ha a mandula újra és újra begyullad, egyre súlyosabban károsodik, hegesedik. A krónikus gyulladás súlyos szövődményei a test más pontjain is jelentkezhetnek, így például károsíthatja a szívet, az ízületeket és a veséket is. Előfordulhat, hogy az időnkét begyulladó vagy állandóan gyulladt mandulák fertőző gócként izomgyengeséget, ekcémát vagy hajhullást okoznak.

Az ilyen krónikus mandulagyulladás okozta tünetek tartós megszüntetésének egyetlen ésszerű módja a mandulák eltávolítása. Kivizsgálása és kezelése fül-orr-gégész feladata.

Részletesen A krónikus mandulagyulladás

A mandula specifikus kórképei

Mandulakő

A mandulakő önmagában ártalmatlan, de nagyon kellemetlen leheletet tud okozni, mikor a kövek időnként kilökődnek. Ezek a kövek a mandula mély üregeiben képződnek, ahol a baktériumok felbomlasztják a nyálkahártyát, és ez alkalmat ad az akut mandulagyulladás kialakulására. Ha ez gyakran előfordul, vagy a szájszag állandósul, ajánlott eltávolíttatni a mandulákat.

Mandulamegnagyobbodás

Főleg gyerekeknél fordulhat elő, hogy a mandulák rendkívüli mértékben megnagyobbodnak, ezért el kell távolítani őket, mert légzési-, nyelési- és beszédbeli nehézségeket okozhatnak. Noha a mandulák kisgyermekkorban részt vesznek az immunrendszer működésében, ilyen esetben el kell, és el is lehet távolítani őket, anélkül, hogy az immunrendszer bármiféle károsodást szenvedne, mivel a garat gazdag további limfatikusan aktív szövetekben.

Mandulagyulladást okozó betegségek

1. Skarlát: A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, mely cseppfertőzés útján terjed. Különösen az óvodás korúak között gyakori a kialakulása. Skarlát esetén a mandula általában gennyes, tüszős, a nyelv málnaszínű, az ajkak cseresznyepirosak, a lágyszájpadon olykor bevérzések is láthatóak. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak, a törzsön, hajlatokban pedig pontszerű, apró, pirosas színű, grízes tapintatú kiütések láthatóak. Magas lázzal, esetleg hányással, hasmenéssel, erős torokfájdalommal, elesettséggel jár. A skarlát tüneteiről és kezeléséről itt olvashat.

2. Mononukleózis: A mononucleosis infectiosa nevű betegséget az Epstein-Barr-vírus okozza. Nyál útján terjed, ezért sokan „csókbetegség” néven ismerik. Nagyon magas, elhúzódó lázzal jár, a nyaki nyirokcsomók általában kifejezetten megnagyobbodnak, a mandulákat fehéres lepedék fedi, mindezek mellett a máj és a lép megnagyobbodásával is járhat.

3. Kéz-láb-száj betegség: Leggyakrabban enterovírus okozza a kéz-láb-száj betegséget. Általában bölcsődések betegsége. A tenyerek és a talpak területén fájdalmas, bőrfelszín alatti, vízhólyagra emlékeztető képletek alakulhatnak ki, amik kiterjedhetnek akár az egész testfelületre is. A garatképletek vérbőek, garatívet, garatmandulákat apró hólyagcsák borítják.

3. Herpangina: A herpangina betegséget a Coxsackie A vírus okozza, amelynek hatására főleg a lágyszájpadon, illetve a mandulákon fehér, tejszerű hólyagok keletkeznek, a mandulák pedig duzzadttá és vérbővé válnak. Ez a kicsik számára sokszor nagyon fájdalmas, nyelési nehezítettséget okozó betegség.

Ha egy gyermeknek begyulladnak a mandulái, mindig orvoshoz (háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz) kell vele fordulni, még enyhe tünetekkel is, láz esetén felnőtteknek is.

A mandulagyulladásos beteg ápolása

Mandulagyulladás esetén itassunk a gyermekkel bőven mézes, citromos gyógyteát (mézet 1 éves kor felett adhatunk), adjunk neki lázcsillapítót, torokfertőtlenítő készítményt, tekerjük nyakát körbe ruhával, kínáljuk folyékony, pépes étellel, és keressük fel mihamarabb gyermekorvosunkat!

Nagyon fontos az ágynyugalom, akár vírusos, akár bakteriális eredetű a mandulagyulladás. Otthon mindig gondosan szellőztessünk, és kérjük meg beteg rokonainkat, ismerőseinket, hogy látogatásukat halasszák későbbre, a teljes gyógyulás utánra.

Csecsemőknél illetve kisdedeknél szívjuk le gondosan az orrváladékot. Nagyobbaknál mindenképpen használjunk orrcseppet, ha a gyermek orrdugulását észleljük, mégpedig orrnyálkahártya lohasztó készítményt.

Antibiotikum terápia mellett érdemes probiotikus készítményt szedetni gyermekünkkel, amely a patikákban vény nélkül kapható. A probiotikumok a normál bélflórát alkotó baktériumok, melyek a bélrendszerünk egyensúlyának létrehozásában nagy segítséget nyújtanak. Meleg italba ne tegyük, mert az a hatását megsemmisíti a készítménynek.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás akkor is, ha a gyermek a fájdalom miatt nem kívánja az ételt. A tejtermékek, a dió, a banán nyákképző hatású, hátráltathatja a gyógyulást, ezért érdemes kihagyni az étrendből.

A torok- és mandulagyulladások kezelésében egyaránt fontos a folyadékpótlásról gondoskodni. Szükség esetén infúziós kezelésre is sor kerülhet, ha a kicsi nem tud folyadékot fogyasztani.

Természetes gyógymódok

  • Kamilla: a legismertebb gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényünk. Kellemes íze miatt gyermekek is szívesen fogyasztják a belőle készült főzetet.

  • Hársfa: a hársfatea kiváló köhögéscsillapító, slejmoldó és nyugtató hatású.

  • Kakukkfű: a kakukkfűtea frissítő hatású, köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír.

  • Zsálya: a „torokfájás háziszereként” is ismert gyógynövényből készült főzet fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, szájnyálkahártya-gyulladások kezelésére is kiváló.

  • Hagymatea: 1,5 liter vízbe teszük 2 nagy fej hagyma megmosott külső, vörös leveleit. 3 percig főzzük, majd szűrve, mézzel isszuk. A hagymateát köptetőként is alkalmazhatjuk, ha 1 fej hagymát egy liter vízben megfőzünk, majd mézzel ízesítjük.

A cikksorozat folytatódik Mikor szükséges a mandulaműtét?

Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász Bethesda Gyermekkórház logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
B. M. fordító;
onmeda.de
Orvos szakértő: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász,
Aktualizálta: Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.