Vérnyomáscsökkentők: az ACE-gátlók működése és hatásai

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve:

Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzinkonvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik.

Az angiotenzinkonvertáló enzim egy olyan anyag (angiotenzin II) keletkezését segíti elő, amely - más hatások mellett - csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást. Az ACE-gátlók hatására viszont nem termelődik ez az anyag, tágulnak a vese erei, több vizet és nátriumot választva ki, így csökken a vérnyomás.

Az ACE-gátlók előnyei a magas vérnyomás terápiájában

Az ACE-gátlók emelik a vér káliumszintjét. A magasabb káliumszint elősegíti a cukor felvételét a vérből az izmokba, így csökkentik a vércukorszintet. Az ACE-gátlók emiatt jól alkalmazhatók cukorbetegséghez társuló magas vérnyomásban. A vércukorszint-csökkentőkkel való együttszedés esetén az alkalmazás kezdetén sűrűbben kell ellenőrizni a vércukorértékeket.

Jó hatásúak szívmegnagyobbodáshoz társult magas vérnyomás kezelésére, mert gátolják a szívizom túlerőltetése miatti kóros megerősödést.

Összességében elmondható, hogy az ACE-gátlók a legkülönbözőbb társbetegségek esetén csökkentik a vérnyomást. Vérnyomáscsökkentő hatásukon kívül alkalmazhatók szívelégtelenség kezelésére, valamint szívizominfarktus után az újabb infarktus kivédésére.

ACE-gátló hatóanyagok és tulajdonságaik

Az ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentők hatása, terápiás javallata terén nincs jelentős eltérés az egyes hatóanyagok között. Elsősorban a felszívódásuk mértéke, és a hatásuk hossza tekintetében különböznek egymástól.

A kaptopril (captopril) felszívódását a táplálékfogyasztás nagymértékben csökkenti, ezért étkezés előtt egy órával kell bevenni. Más szempontból is érdekes ebben a csoportban: a terápia kezdetekor folyamatosan kell emelni a dózisát.

A kaptopril napjainkban már igen ritkán alkalmazott készítmény. Stabilan beállított vérnyomású embereknél ritkán előforduló vérnyomáskiugrásnál (180 Hgmm-190 Hgmm szisztolés vérnyomás) lehet orvosi tanácsra otthon 1 tabletta 25 mg-os készítményt elrágni (elég keserű) és egy pohár vizet inni, illetve érdemes lepihenni - rövid idő alatt rendeződhet a vérnyomás. A vérnyomáskiugrásról és a kaptopril alkalmazásáról mindenképpen értesíteni kell a háziorvost, mert gyakoribb alkalmazásnál gyógyszerátállításra van szükség.

A többi ACE-gátló felszívódását a táplálékfogyasztás nem befolyásolja, viszont a savlekötő gyógyszerek alkalmazása csökkenti a felszívódásukat és így hatásukat.

Általában a vesén keresztül ürülnek, ezért károsodott veseműködés esetén az orvosok csökkentik a dózist.

Tudta?
Magyarországon a következő ACE-gátló hatóanyagok vannak forgalomban: captopril, enalapril, lizinopril, perindopril, ramipril, benazepril, cilazapril, fosinopril, trandolapril, zofenopril. Gyógyszerkereső - Vérnyomáscsökkentők

Az ACE-gátlók mellékhatásai és gyógyszerkölcsönhatásai

Az ACE-gátlók jól tolerálható vérnyomáscsökkentők, kevés és enyhe mellékhatás alakul ki szedésük során. Leggyakrabban túlzott mértékű vérnyomáscsökkenés jelentkezhet, különösen nagyobb mennyiségű sóvesztés (hasmenés, hányás), más vérnyomáscsökkentő szedése, vagy szívelégtelenség egyidejű fennállása esetén.

Az ACE-gátlók leggyakoribb mellékhatása a száraz, kínzó köhögés, ami a kezelés későbbi szakaszában is előfordulhat. Emiatt sokszor abba kell hagyni szedésüket, és más vérnyomáscsökkentő terápiára kell áttérni. Asztmásoknak és krónikus hörgőszűkületben szenvedőknek nem ajánlott szedésük. Megfázásos tünet nélküli száraz kínzó köhögés esetén köhögéscsillapító vásárlása előtt érdemes végiggondolni, hogy kaptunk-e vérnyomáscsökkentőt az utóbbi időben (a köhögés akár fél év után is előjöhet), vagy változtattak-e a vérnyomáscsökkentő gyógyszerünkön.

Az ACE-gátlók a vese káliumkiválasztó működésének csökkentésével emelik a vér káliumszintjét, ami akkor válhat fokozott mértékűvé, ha ez más okok miatt is emelkedik. Ilyen ok lehet például az, ha veseelégtelenség miatt nem tud elég kálium ürülni, vagy egyidejűleg káliummegtartó vízhajtókat, nemszteroid gyulladáscsökkentőket, vagy béta-blokkolókat szed a páciens. Ilyenkor fontos a káliumszint gyakoribb ellenőrzése a vérben.

Nagyon ritkán előfordulhat túlérzékenység is az ACE-gátlókkal szemben, angioödéma a kezelés ideje alatt bármikor megjelenhet. Az angioödéma bőrön csalánszerű kiütésekkel jelentkezhet, súlyosabb esetben a végtagok, az arc (a szemek környékével, az ajkakkal vagy nyelvvel) duzzadása alakul ki, légzési és nyelési nehézséggel. Az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni, a gyógyszerszedést befejezni, mert akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek a tünetek. Ha ilyen mellékhatásokat tapasztaltunk, új vérnyomáscsökkentő felírásakor jelezni kell a kezelőorvosnak.

Az ACE-gátlók nem szedhetők kétoldali veseartéria-szűkület, alacsony vérnyomás, vagy terhesség esetén, ugyanis a terhesség 2. és 3. harmadában fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Az alkohol fokozza az ACE-gátlók vérnyomáscsökkentő hatását.

Gyógyszerkölcsönhatásként növelik a szívelégtelenségre szedett digoxin és a mániában alkalmazott lítium vérszintjét, továbbá hatására gyakrabban alakul ki túlérzékenység a köszvényellenes allopurinol iránt. A nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) rendszeres használata csökkentheti az ACE-gátlók vérnyomáscsökkentő hatását.

Érdekesség
Fekete bőrű betegeknél az ACE-gátlók kevésbé hatékony vérnyomáscsökkentők. A fekete bőrű betegeknél a nem fekete bőrűekhez viszonyítva nagyobb gyakorisággal számoltak be mellékhatásként angioödémáról.
A captopril fokozott elővigyázatossággal alkalmazható együtt bizonyos gyógynövényekkel.

Áttekintés A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése - Vérnyomáscsökkentők típusai

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész; Forrás: gyógyszerkészítmények alkalmazási előiratai

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.