A dohányos köhögést komolyan kell venni

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.

Dohányos köhögés? Sokan ártalmatlannak tartják, és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki. A tüneteket a mozgáshiány vagy az életkor számlájára írják. Az állandó száraz vagy nyákos köhögés, a fulladozás, a légszomj, amely már csekély testi aktivitás mellett vagy nyugalomban is jelentkezik, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) jele.

A betegségre sokszor csak akkor derül fény, amikor már csak a tüdő fele működőképes. Nemcsak a dohányosokat érinti a betegség, hanem azokat is, akik például a munkahelyükön hosszú időn keresztül szennyezett levegőt kénytelenek belélegezni, vagy egy bizonyos genetikai betegségük van. Az érintetteknek, amilyen hamar csak lehet, orvoshoz kell fordulniuk. A COPD világszerte a negyedik leggyakoribb halálok.

Mi is az a COPD?

A COPD több légúti megbetegedés megnevezése, melyek hasonló tünetekkel jellemezhetők, de kialakulásuk és kezelésük különböző. A COPD összefoglaló név jelöli a tüdőemfizémát (tüdőtágulat), a krónikus obstruktív bronchitiszt, de a legtöbb esetben ezek a kórképek nem elkülönülve, hanem együttesen vannak jelen, bár valamelyik mindig dominánsabb.

A COPD oka a káros anyagok éveken át tartó belélegzése. A fő rizikófaktor a dohányzás, amely tartós károsodást idéz elő a tüdőben, de öröklött tényezők és környezeti hatások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Mielőtt a COPD kialakulna, először többnyire krónikus bronchitisze van a betegnek, később a hörgők beszűkülnek, ekkortól beszélünk krónikus obstruktív tüdőbetegségről.

A betegség kezelésére gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák is rendelkezésre állnak. Ám valódi eredmény csak a kiváltó tényező kerülésével érhető el.

Nem csak COPD-t okozhat

Köztudott, hogy a dohányzás növeli a tődődaganat kialakulásának kockázatát. A tüdőrákos esetek 90%-a dohányzás következménye. A tüdőrák leggyakoribb tünetei közé tartozik a köhögés, mely kezdetben csak enyhe, jellemzően száraz, és a köhögés szokásos terápiájára nem reagál. A beteg vért is felköhöghet, de nem feltétlenül jelentkezik véres köpet. Ám az is előfordulhat, hogy a tüdőrákos beteg eleinte teljesen tünet- és panaszmentes, ezért kiemelt jelentőségű a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, dohányosként különösen veszélyeztetettként nemcsak a szervezett szűréseken, hanem saját kezdeményezésre is.

A legfontosabb kérdések a dohányzásról

Nikotinfüggőségi teszt - Azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? A tszt kitöltésével megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Nikotinfüggőségi teszt

Mit tartalmaz egy cigaretta? A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. Mit tartalmaz a cigaretta?

Dohányosok táplálkozása - A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E- és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása

Módszerek a leszokáshoz - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában vannak annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el. Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

Fontos Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A COPD és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
COPD
A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Professzionális fogtisztítás
Professzionális fogtisztítás

Amit tudni érdemes róla.

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.