Mi okozhat véres köpetet?

Dr. Lajtos Melinda
Szerző: WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

A véres köpet láttán mindenki megijed, és először rosszindulatú tüdődaganatra gondol, és általában azonnal felkeresi orvosát. Pedig a véres köpet hátterében számos más, nem csak tüdőbetegség állhat. Mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvos feladata!

Figyelembe kell venni, hogy a vér a szervezet több részéről is származhat, így az orr- és szájüregből, a hörgőkből, a nyelőcsőből, a gyomorból.

Mi a haemoptoe?

Gyakori orvosi kifejezés a haemoptoe, amiről akkor beszélünk, ha nagyobb mennyiségű habos, világos vörös vérköpés jelentkezik, mely gyakran köhögési ingerrel jár együtt.

Először is a vérzés forrását kell tisztázni, amelyhez szükséges egy alapos kórtörténet felállítása, fizikális vizsgálat, illetve képalkotó eszközök alkalmazása.

Terápiás és diagnosztikai szempontokból is elengedhetetlen a kiváltó tényező pontos feltárása.

A vérzés nem csak a légutakból származhat, lehet: orr-garat-, szájnyálkahártya valamilyen sérülése, ínysorvadás, nyelőcső betegségei (nyálkahártya sérülése, daganata, vénás tágulata), a gyomor betegségei (gyulladása, fekélye, daganata).

A vérköpés lehetséges okai

Veszélyezteti Önt a hörghurut, COPD?

Tesztünkkel némi támpontot nyújtunk Önnek egészségével kapcsolatban. Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy légzőszerveit mennyire óvja.

Töltse ki COPD tesztünket!
  • Emésztőrendszer. A gyomor-bélrendszerből eredő vérzést haematemesisnek nevezzük. Ebben az esetben hányással, nagyobb mennyiségű vér ürülhet, illetve olyan kórkép állhat a hátterében, amely sürgős orvosi beavatkozást tesz szükségessé.

  • Szív- és érrendszer. Gyakran állhatnak véres köpet hátterében veleszületett, vagy szerzett szív- és érrendszeri betegségek (aorta tágulat repedése, bal kamra elégtelenség, billentyűhibák). A szívbetegek jelentős része egy életen át alvadásgátló terápiában részesül, melyet szorosan kellene ellenőrizni, a megfelelő táplálkozást, illetve egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatást figyelembe kellene venni ahhoz, hogy a vérben ne alakuljon ki valamilyen szintű túladagolás.

  • Hematológiai problémák, vérzékenység. Gyakran csak a nem megfelelően beállított, vérhígító gyógyszerek okoznak fokozott vérzékenység által véres köpetet. Ilyenkor egy apró nyálkahártya-sérülés is elég. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vérzékenységet, vagy csökkentik a trombocyták számát, mely szintén a vérzést segíti elő.

  • Kóros vérzéshajlam. Ritka okok egyike lehet, de kiváltó ok nélküli, hosszantartó tünet esetén gondolni kell a kóros vérzéshajlamra is, melynek alapvető oka lehet, valamilyen érrendszeri defektus vagy alvadási folyamat egyik jelentős faktorának defektusa. (II, VII, X, IX alvadási faktorok hiánya).

  • Vizsgálatok következménye. Bizonyos vizsgálómódszerek, mint hörgőtükrözés, tüdő-tűmintavétel (transthoracalis vagy transbronchialis biopsia), vagy gyomortükrözés után, vagy terápiás kezelés, mint vérrögoldás (fibrinolízis) során is jelentkezhet véres köpet.

  • Autoimmun betegségek. Gyakran járnak tüdőérintettséggel is, így bizonyos esetekben véres köpet is jelentkezhet pl.: SLE, Wegener-granulomatosis, Goodpasture-szindróma, Schönlein-Henoch-purpura, antiphospholipid szindróma esetén.

A tüdő elváltozásai a leggyakoribb okozói a vérköpésnek

A légzőszervek sémás ábrázolása; Forrás: www.ciggyfree.com
A légzőszervek sémás ábrázolása
Forrás

A leggyakrabban azonban mégis csak a tüdő szövetét, vagy érrendszerét érintő elváltozásai állhatnak a véres köpet hátterében. A 45 év fölötti dohányos férfiak esetén, a leggyakoribb ok a daganat.

Leggyakrabban haemoptoet tüdő daganat, bronchiectasia és tbc esetén jelentkezik nagyobb mennyiségben. Bakteriális vagy vírus eredetű tüdőgyulladás, hörgőgyulladás esetén is találkozhatunk véres köpettel. Ritkán még gomba is okozhatja (aspergilloma). Vérköpés hátterében gondolni kell tüdőembóliára is.

Nem olyan gyakran, de tüdőtályog, sarcoidosis, cystas fibrosis tünetei között is lehet a haemoptoe. Baleset, esés után jelentkező vérköpés esetén, a tüdőszövet roncsolódására kell gondolni. Főleg gyermekkorban jelentkező véres köpet esetén gondolni kell rá, hogy véletlenül légutakba került idegenanyag is felsértheti a hörgő nyálkahártyáját.

A vérköpés okainak kivizsgálása, és kezelése

A fentiekből kiderül, hogy a vérköpés nem is olyan egyértelmű tünet, számos betegség okozhatja, a szervezet számos részéről származhat. Először is a vérköpés körülményeit kell tisztázni, illetve a köpet milyenségét és mennyiségét.

A vérköpés mellett az egyéb kísérő tüneteket is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a biztos kórokot feltárjuk. Képalkotó vizsgálatok közül, először a mellkas röntgen elvégzése szükséges, ha pontosabb eredményt akarunk, kiegészíthetjük mellkas CT-vizsgálattal pl.: a tüdőembólia kizárása érdekében.

Véres köpet esetén mindig szükséges diagnosztikai, illetve akár terápiás eljárás elvégzése, a hörgőtükrözés, a vérzés forrásának keresésére, illetve csillapítására. A laborértékek közül informálisnak a D-dimer-érték, a trombocytaszám, az INR- és a vérgázértékek számítanak.

Amennyiben a tüdőérintettség kizárható, fontos az orr-garat, illetve a nyelőcső- gyomor részletes vizsgálata. Ha a pontos vérzés forrása nem található, akkor teljes körű kardiológiai kivizsgálásra is szükség van, illetve az alvadásgátlók megfelelő határétkek közé való beállítására.

A D-dimer-érték emelkedése tüdőembóliára ad gyanút, ilyenkor elengedhetetlen vérhígító alkalmazása.

Nagy mennyiségű vérköpés esetén, a legjobb a fél ülő vagy oldalfekvő helyzet, az oxigénadás és folyadékpótlás, ha kell vérkészítmény, nyugtató adása. Ha bizonyosan a tüdőből származik a vérzés, akkor meg lehet kísérelni a hörgőtükrözéssel történő vérzéscsillapítást is. Kisebb vérzést gyógyszeresen is lehet csillapítani.

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Agyrázkódás gyermekeknél Agyrázkódás gyermekeknél

Súlyos következményekkel járhat, ezért a gyermeket orvoshoz kell vinni.

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Több tüdő CT-vizsgálat várható a...

Az Affidea Magyarország szakorvosai a post-COVID betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt arra számítanak, hogy a jövőben növekedni fog a...

Hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a...

A tüdőbetegek leggyakoribb problémája a nehéz légzés, így a megfelelő pozíció megtalálására törekednek, még alváskor is. A következőkben...

Genetikailag is hordozhatunk...

A dohányzás számos tüdőbetegséget okozhat, de vannak olyan nehezen felismerhető betegségek, amelyeket születésünktől fogva hordozhatunk magunkban....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.