• A szamárköhögés (pertussis)

    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

    A szamárköhögés néha igen súlyos betegség lehet - különösen a csecsemők és kisgyermekek esetén -, akár az életet is veszélyeztető szövődmények is előfordulhatnak. Sem a védőoltás, sem egy lezajlott betegség nem eredményez élethosszig tartó védettséget.

    A szamárköhögés heveny, hosszan tartó légúti megbetegedés, amelyet rohamokban jelentkező görcsös köhögés, nehezített légvétel, majd a rohamok végén sokszor hányás is előfordulhat. Manapság a kötelező védőoltások miatt szerencsére ritkán fordul elő.

    A kórokozó (Bordetella pertussis, parapertussis, bronchiseptica és holmesii) kizárólag emberek között terjed cseppfertőzéssel. A betegség csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban egyaránt előfordulhat, de a lefolyása nagyban különbözhet az enyhébbtől akár a halálosig.

    Hirdetés

    Milyen tünetek utalnak a szamárköhögésre?

    Megelőzés
    Fontos a minél többszöri levegőzés, az otthoni dohányzás, dohányfüstös környezet kerülése. Ha lehet, gyermekünk sportoljon legalább 2-3 alkalommal hetente, táplálkozzon sokoldalúan, télen egyen vitaminkészítményt. Gyakori felső légúti megfázások, tüdő-, illetve arcüreggyulladások esetében immunerősítő készítmény, illetve a Pneumococcus kórokozó elleni védőoltás segíthet. Erről bővebben házi gyermekorvosuktól kérhetnek felvilágosítást.

    A szamárköhögés típusos esetben hurutos, átmeneti és oldódási szakaszokra oszthatók. A lappangási idő 7-14 nap után az első szakaszt légúti hurutos tünetek jellemzik éjszakai köhögéssel, orrfolyással, hőemelkedéssel és kötőhártya-gyulladással, amely átlagosan 2 hétig tart.

    Ezt követően a második szakasz (az úgynevezett "paroxizmális köhögés szakasza") akár 4-6 hétig is tart. Erre jellemző a tünetek súlyosabbá válása:

    • a fullasztó köhögési rohamok után hangos, húzó belégzés, ami "szamárbőgésre" emlékeztet.

    • az arc elvörösödik, a szemek könnyeznek és a rohamot követően kialakult hányás is jellegzetes tünet.

    Az oltatlan csecsemőkben csupán a fuldoklás tünetei utalnak a rohamra, majd ezt légzésszünet (apnoe) követi, mivel elfárasztják a szervezetet. A köhögés éjszakánként gyakoribb és hosszabb, mint nappal.

    Az oldódási szakaszban, azaz a harmadik szakaszban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken, de a tünetek enyhülése majd teljes megszűnése akár 3-6 hétig is elhúzódhat.

    A felnőttkori betegség tünetei és súlyossága az immunrendszer erőségétől is függ, így sokféle lefolyás fordulhat elő. Leggyakrabban az elhúzódó, izgatott, hurutos köhögés és esetleg a rohamok utáni hányás vetheti fel a betegség gyanúját. Az időskorban ismét a klasszikus kórlefolyás jellemző.

    Szövődmények

    A szamárköhögés legfontosabb szövődményei:

    • az apnoe (légzésszünet);

    • a másodlagos fertőzések;

    • az erőltetett köhögés következményei: apró bevérzések a szemen, a mellkason, köldök-és lágyéksérv, amelyek különösen csecsemő- és fiatal gyermekkorban gyakoriak.

    A legsúlyosabb a bakteriális tüdőgyulladás (pneumonia), amely egyben vezető halálok is. Fiatal csecsemőknél az oxigénhiányos állapot, illetve bevérzések az agyban súlyos központi idegrendszeri tünetekhez vezethetnek.

    Hogyan előzhető meg a betegség?
    A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban kötelező, melyet a csecsemők több alkalommal ismételten kapják (2, 3, 4 és 18 hónapos korban, majd 6 éves életkorban). Az oltást kombinációban adják be, így a torokgyík (diftéria) és a tetanusz ellen is véd (DPT-oltás).

    A gyermekkori védőoltásokról

    Az orvos szamárköhögésre két vagy több hete fennálló száraz, főként éjszaka jelentkező köhögési roham esetén gyanakodhat, kétes esetben, a betegség kezdetén pedig a kórokozót tenyésztéssel lehet kimutatni. A hurutos szakasz végén a vérkép jellegzetes, így vérvétel is szükséges lehet a diagnózis felállításához.

    A szamárköhögés kezelése

    Az orvos a kezelést a gyermek korának és a betegség súlyosságának megfelelően írja elő. A gyógyulás szempontjából kiemelkedő fontosságú a tüneti kezelés: nyugalom biztosítása, párásítás, elegendő folyadék- és energia bevitel, nyákoldás és szívás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pertussis gyanúja esetén, illetve igazolt betegségben mindig kell antibiotikumot adni, amely csökkenti a tüneteket, lerövidíti a kórlefolyást és megszünteti a fertőző képességet. Leggyakrabban az ún. macroild-ok közé tartozó szerek a leghatásosabbak. 

    Hasznos tudnivalók

    Általában a gyermekeket a betegség kezdetétől hat hétre szokták kitiltani a közösségből. Otthoni környezetre akkor tekinthetjük veszélytelennek a gyermeket, ha a köhögés már két hete erősen javulóban van. Legtöbb esetben jót tesz a friss levegő, de természetesen óvni kell a beteget a meghűléstől. Ha a hányás okoz problémát, inkább gyakran adjunk kevesebbet enni.

    Ne engedjük a gyermeket hevesen játszani, mert az rohamokat provokálhat, inkább pihenjen sokat! Ha elhúzódik a köhögési roham, támasszuk fel a hátát, illetve szoros haskötő is pihenteti a kimerült hasizmokat. A köhögéscsillapítók általában hatástalanok. A legfontosabb teendő -  ha gyanú van a betegségre -  hogy azonnal hívjunk orvost!

    Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

    Módosítva: 2017.11.20 17:25, Megjelenés: 2017.11.20 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőr-érzékelészavar

    Bőr-érzékelészavar

    Dr. Kerekes Éva

    Milyen betegségek esetén alakulhat ki bőr-érzékelésizavar?

    Élelmiszer-függőség

    Élelmiszer-függőség

    B. M., szakfordító

    Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni? Hogyan lehet megelőzni kialakulását?

    Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

    Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.