Miért kell kezelni az egyszerű megfázást?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos frissítve:

Az őszi és téli szezonban rendszeresen megjelenő orrdugulás és orrfolyás túlnyomórészt a köznyelvben csak megfázásnak vagy meghűlésnek, esetleg náthának nevezett vírusos felső légúti heveny fertőzésekre vezethető vissza. A tüneteket már csak a panaszok enyhítése végett is érdemes kezelni, de még fontosabb indok, hogy az esetleges komolyabb szövődményeket elkerüljük.

Megfázáskor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyán, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek, mint a vizes orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, láz. Az influenza, az RSV, illetve a rhinovírusok vagy a SARS-CoV-2 variánsai egyaránt okozhatják a tipikus orr- és orrmelléküregi panaszokat.

Nem szabad félvállról vennünk a tüneteket!

A rossz közérzet, torokfájás, esetenként hőemelkedés vagy láz mellett az orrdugulás a leggyakoribb nazális tünet, és ezek azok, ami miatt a legtöbben orvoshoz fordulnak, illetve ami miatt a szülők leggyakrabban orvoshoz viszik a gyermeküket.

A torokfájdalom jellegzetesen az akut vírusos megbetegedések kapcsán szokott köhögéssel társulni, de az orrgaratból hátracsorgó kóros váladék is okozhat köhögéssel együtt járó torokpanaszokat.

A hirtelen kezdődő torokfájás főleg fiatalkorban gyakran együtt jár nyakinyirokcsomó-duzzanattal is.

A címben is feltett kérdésre a válasz, hogy az orrdugulással, orrfolyással érdemes foglalkozni, kezelendő, mégpedig azért, mert többféle szövődményhez vezethet, persze egyből megijedni sem kell a nátha miatt.

Szövődményei lehetnek:

  • orrmelléküreg- vagy arcüreggyulladás,
  • középfülgyulladás,
  • hallásromlás,
  • szaglásromlás,
  • asztma állapotromlása is felléphet az orrdugulás következményeként, valamint más idült légzőszervi betegségek is fellángolhatnak (Ezeket a vírusfertőzések önmagukban is provokálhatják.),
  • nem mellékes a rossz közérzet sem,
  • a megfázás az alvás megzavarásával negatívan befolyásolja az életminőséget, kicsiktől az idősekig,
  • súlyos esetben kialakulhat tüdőgyulladás.
  • Nem kezelt esetekben, amikor bakteriális fertőzés is fennáll, nagyon ritkán szívburok- és/ vagy szívizomgyulladás is kialakulhat.

A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a kockázat legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő embereknél, illetve kisgyermekek esetében.

Ilyenkor nemcsak a meghűlés fordul elő gyakrabban, hanem több szövődménnyel kell számolnunk, melyek főleg a bakteriális felülfertőződés következtében alakulnak ki.

Kifejezetten a köhögés szövődményei lehetnek:

Mivel köhögéskor nagy erejű folyamatok játszódnak le a mellkasban és a légutakban, arra hajlamos egyéneknél – legyengült állapotú és idős vagy valamilyen egyéb alapbetegségben szenvedő személyeknél – különböző szövődmények léphetnek fel.

A leggyakoribb, illetve legjelentősebb szövődmény a hirtelen vérnyomásesés, mely akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanakkor a köhögés okozhat fejfájást, orrvérzést, gyomorégést, különböző szívritmuszavarokat, hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, vagy a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés arra hajlamosaknál asztmás rohamot is provokálhat. Hosszabb időn keresztül fennálló köhögés egyéb tényezők nélkül, önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a beteg komfortérzetét, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

A legyengült, ágyban fekvő idősek esetén a váladék felköhögése sajnos nem is mindig maradéktalan, így szintén könnyebben alakulhat ki például tüdőgyulladás.

Mi tehetünk meg mi is otthon, hogy elkerüljük a szövődményeket?

A sós vizes orröblítéstől az orrdugulást enyhítő orrcseppekig (szaknyelven nazális dekongesztánsok) számos lehetőség rendelkezésre áll az otthoni tüneti terápiára, amely az esetek túlnyomó többségében meg is oldja a panaszokat.

Orrdugulás esetén elsőként hatóanyagmentes szerekhez nyúlunk. Az izotóniás vagy hipertóniás sós oldatokkal végzett orröblítés (orrirrigálás) egyre szélesebb körben elterjedt, biztonságos módszer, önmagában vagy más kezelések mellett kiegészítő terápiaként is alkalmazhatjuk.

A sós vizes orröblítés rendkívül hatékony a felső légúti gyulladások, de a krónikus és akut orrmelléküreg-gyulladás megelőzésében és kezelésében is. A orr öblítésekor a sóoldat kimossa a gyulladásos váladékot, nedvesíti a nyálkahártyát és gyorsítja annak regenerálódását. A orrmosás szintén hatékony orrkörnyéki sebészeti bavatkozások után, poros környezetben tartózkodó személyeknél és az orrnyálkahártya túlságos kiszáradása esetén is. Megfázás esetén természetes módon szabadítja fel az orrot, segítségére lehet a terhes nőknek, akik a hormonális változások miatti eldugult orrtól szenvednek, de stimulálja a légzőrendszer természetes tisztító mechanizmusait is. A Rhinohorn orröblítő kancsó vagy a Clinsin orröblítő szettek bármelyike jó választás lehet.

Tanács: amennyiben sós oldatot és orrdugulás elleni hatóanyagot is tartalmazó orrspray-t (pl. Nasivin stb.) is alkalmazunk, először a sós oldatos kezelést kell elvégezni, és ha még szükséges, ezt követheti az orrspay használata. A hatóanyag-tartlamú orrspray-k lelohasztják a megduzzadt nyálkahártyát és a legerősebb hatású szerek az orrdugulás kezelésében, az orrüreg átjárhatóságának a biztosításában.

Önálló vagy hatékony orrfújásra még képtelen csecsemők, kisgyermekek esetén nagyon fontos a megfelelő számú és erősségű (nem túl gyenge, nem túl erős) orrszívás, „orrporszívózás”, hogy megfelelően szeleljen az orr és a fülkürt, és hogy elkerülhessük a fájdalmas és sokszor tünetszegényen kezdődő fülgyulladást. Használjunk ilyenkor is tengervizes (sós) orrspray-t, hogy nedvesítsük a nyálkahártyát, fellazítsuk a letapadt váladékot.

A patikában kapható tüneti szerek, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, torokfertőtlenítők, gyógynövényes kivonatok életkortól függően szintén hasznos segítségeink ilyenkor, és a házipatikában is érdemes tartani őket.

Tovább Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Szabó Zsuzsanna, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.