• Helyes orrfújás - Tanítsuk meg gyermekünknek!

    Dr. Árki Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A felső légúti fertőzések során fellépő orrfolyás, orrdugulás gyakori orrfújásra készteti a beteget. Legalábbis a felnőtteket. A gyermekeket többnyire figyelmeztetni kell, sőt az egészen kicsik még nem is tudják kifújni az orrukat.

    Csecsemőkorban

    A gyermeket nevelő szülők gyermekük meghűléses, felső légúti fertőzéses megbetegedései szempontjából minden bizonnyal a csecsemőkort tartják a legtöbb izgalommal járó időszaknak. A csecsemők ugyanis orrlégzők, még nem tudnak szájon át levegőt venni, ezért az orrdugulás komoly veszély lehet ebben az életkorban. Orrot fújni sem tudnak természetszerűleg, így a szülőre marad a szabad légutak biztosítása, orrszívással.

    Ezt olvasta már? Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

    Hirdetés

    Csecsemőkor után

    A csecsemőkoron túl már kissé könnyebb a helyzet, de az önálló orrfújás még messze van, körülbelül öt éves korra tehető.

    Egy éves korban már megengedi a gyermek, hogy megtöröljük az orrát, később, a kisdedkorban pedig már kérésre ő maga is megtörli az orrát, ami persze azért még nem bizonyul elég hatékonynak. Általában 2-3 éves korra tudja segítséggel kifújni az orrát.

    Egy kisgyermeknek mindent tanulnia kell, még az orrfújást is.

    A gyermeki tanulás legáltalánosabb módja az utánzás. Ezt ki is használhatjuk az orrfújás tanításakor. Persze az biztosan nem fog menni, ha a 2 évesnek azt mondjuk: nézd, így kell csinálni, ahogy a papa kifújja az orrát.

    A fokozatosság és játékosság alapelvét itt is alkalmazhatjuk, mint annyi minden másnál, amire rá szeretnénk vezetni gyermekünket.

    Először a szájjal fújást érdemes megmutatni, és ha már ezt tudja, könnyebb majd az orra is alkalmazni.

    A fújás begyakorlása kezdődhet akár a születésnapon, a szülinapi gyertya elfújásával, majd a kanálon levő ételek megfújásával folytatva. A repkedő buborékok elbűvölik a gyermekeket, fújjunk hát buborékot. Színes, mintás papírzsebkendőt arcunkra téve fújjuk fel a magasba reptetve, nagy kacagást fog kiváltani gyermekünkből.

    És milyen érdekes, nemcsak a számmal tudok fújni, az orrommal is. Sőt külön az egyik orrlyukkal és a másikkal. Ezt a remek játékot utánozva, játszva már egy lépéssel közelebb is került a kisgyermek az orrfújáshoz.

    A használt zsebkendőt kidobjuk a szemétbe, és kezet is mosunk. Ha ezt mind megmutatjuk gyermekünknek és rögzül benne, hogy ezt így kell csinálni: ha náthás vagyok kifújom az orrom papírzsebkendőbe, először az egyik orrlyuk, majd a másik következik, a zsebkendőt a szemétbe dobom, és kezet mosok, akkor már sokat tettünk gyermekünk higiéniára nevelése érdekében.

    Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnkDr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.10.25 16:03, Megjelenés: 2018.10.24 13:04
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Helyes orrfújással csökkentheti a nátha szövődményeit!

    Szülőként sok hétköznapi tevékenységre megtanítjuk gyermekünket: ilyen például a cipőfűzés, az evőeszközök használata, vagy a helyes kézmosás. Gyakori vita tárgya, a gyerekek nem is szívesen foglalkoznak vele, pedig épp ilyen fontos dolog az orrfújás is, amivel az őszi-téli időszakban gyakori betegségek szövődményeit is csökkenthetjük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA