Tanítsuk meg gyermekünknek a helyes orrfújást!

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A felső légúti fertőzések során fellépő orrfolyás, orrdugulás gyakori orrfújásra készteti a beteget. Legalábbis a felnőtteket. A gyermekeket többnyire figyelmeztetni kell, sőt az egészen kicsik még nem is tudják kifújni az orrukat.

Csecsemőkorban

A gyermeket nevelő szülők gyermekük meghűléses, felső légúti fertőzéses megbetegedései szempontjából minden bizonnyal a csecsemőkort tartják a legtöbb izgalommal járó időszaknak. A csecsemők ugyanis orrlégzők, még nem tudnak szájon át levegőt venni, ezért az orrdugulás komoly veszély lehet ebben az életkorban. Orrot fújni sem tudnak természetszerűleg, így a szülőre marad a szabad légutak biztosítása, orrszívással.

Csecsemőkor után

A csecsemőkoron túl már kissé könnyebb a helyzet, de az önálló orrfújás még messze van, körülbelül öt éves korra tehető. Egy éves korban már megengedi a gyermek, hogy megtöröljük az orrát, később, a kisdedkorban pedig már kérésre ő maga is megtörli az orrát, ami persze azért még nem bizonyul elég hatékonynak. Általában 2-3 éves korra tudja segítséggel kifújni az orrát.

Egy kisgyermeknek mindent tanulnia kell, még az orrfújást is. A gyermeki tanulás legáltalánosabb módja az utánzás. Ezt ki is használhatjuk az orrfújás tanításakor. Persze az biztosan nem fog menni, ha a 2 évesnek azt mondjuk: nézd, így kell csinálni, ahogy a papa kifújja az orrát.

Orr - apa és lánya

A fokozatosság és játékosság alapelvét itt is alkalmazhatjuk, mint annyi minden másnál, amire rá szeretnénk vezetni gyermekünket. Először a szájjal fújást érdemes megmutatni, és ha már ezt tudja, könnyebb majd az orra is alkalmazni.

A fújás begyakorlása kezdődhet akár a születésnapon, a szülinapi gyertya elfújásával, majd a kanálon levő ételek megfújásával folytatva. A repkedő buborékok elbűvölik a gyermekeket, fújjunk hát buborékot. Színes, mintás papírzsebkendőt arcunkra téve fújjuk fel a magasba reptetve, nagy kacagást fog kiváltani gyermekünkből.

"Milyen érdekes, nemcsak a számmal tudok fújni, az orrommal is. Sőt külön az egyik orrlyukkal és a másikkal." Ezt a remek játékot utánozva, játszva már egy lépéssel közelebb is került a kisgyermek az orrfújáshoz.

A használt zsebkendőt kidobjuk a szemétbe, és kezet is mosunk. Ha ezt mind megmutatjuk gyermekünknek és rögzül benne, hogy ezt így kell csinálni: ha náthás vagyok kifújom az orrom papírzsebkendőbe, először az egyik orrlyuk, majd a másik következik, a zsebkendőt a szemétbe dobom, és kezet mosok, akkor már sokat tettünk gyermekünk higiéniára nevelése érdekében.

Kapcsolódó Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.