Az RSV-fertőzés veszélyei, tünetei és kezelése

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus frissítve:

A légúti fertőzések egy részéért az RSV (respiratory syncytial virus, azaz légúti óriássejtes vírus) felelős. Felnőtt életkorban és a gyerekek egy részénél a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és 2 év alatti kisgyermekeknél - különös tekintettel a koraszülöttekre - a fertőzés komoly következményekkel járhat.

RSV-járványok, a vírus terjedése

Az RSV-fertőzés szezonja a téli hónapokra esik, amikor nagyobb járványok is kialakulhatnak. A fertőzés gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely a megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig, átlagosan 4-5 napig tart. A már megfertőződött személy ezen idő alatt is fertőzőképes, így láthatatlanul adja át a kórokozót a környezetében lévőknek.

Az RSV, azaz a Respiratory Syncytial Virus (magyaros írásmóddal respiratorikus szinciciális vírus, vagy fordításban légúti órássejtes vírus néven is ismert) nagyon virulens kórokozó. Cseppfertőzéssel terjed, és az élettelen felszíneken (például ajtókilincs vagy más használati tárgyak) sem veszít virulenciájából. A fertőzés igen gyorsan terjed, lokális járványokat hozva létre a közösségeken belül (bölcsődék, óvodák, iskolák), a náthás, influanzaszerű tünetekkel járó fertőzések jelentős részéért az RSV felelős.

Az RSV-fertőzés tünetei

Az RSV-nek két altípusa különíthető el. A B típus tünetmentes vagy enyhe fertőzést okoz, míg az A típushoz köthetők a légzőrendszer komolyabb megbetegedései.

Az enyhe RSV-fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátha, meghűlés tüneteivel. Orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés tapasztalható, emellett felléphet enyhe hőemelkedés is.

Súlyosabb RSV-fertőzés esetében a bronchiolitis (a hörgőcskék gyulladása), és a gyulladás alapján kialakuló átmeneti szűkülete okozza a tüneteket: elesettség, gyengeség, köhögés, asztmatikus légzés (a kilégzés nehezített, a levegőt a beteg nehezen képes a tüdejéből kipréselni), általános nehézlégzés, hőemelkedés. Ilyen esetekben a percenkénti légvételek száma fokozódik, a légzési segédizmok használata szemmel láthatóvá válik. Előfordulhatnak apnoés epizódok (a légzés átmeneti szünetelése). A köhögés a fertőzést követően hónapokig megmaradhat, az RSV-fertőzés súlyos szövődményeként pedig tüdőgyulladás is kialakulhat.

Mi lehet még?

Az RSV-fertőzés veszélyei

Az RSV vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg, szövődményként leggyakrabban bronchiolitis (a hörgőcskék gyulladása) vagy pneumonia (tüdőgyulladás) alakul ki. A gyermekek csaknem 100%-a fertőződik RSV vírussal 2-3 éves korára, köztük 2-3%-os arányú a kis hörgők gyulladásának előfordulása, valamint a kórházi ellátás szükségessége.

A lezajlott fertőzést követően maradványtünetekkel, későbbi következményekkel is számolni kell. A vírus képes a későbbiekben krónikus légúti irritációt, és a tüdőfunkció deficitjét létrehozni még olyan gyermekeknél is, akiknél a fertőzés tünetmentesen zajlott le. Az RSV infekcióra a későbbiekben kialakuló alábbi légzészavarok vezethetők vissza:

Számos kutatás bizonyította (1, 2, 3, 4, 5), hogy akik életük első évében átestek az RSV-betegségen, azok között később nagyobb arányban fordult elő súlyos ziháló légzés és asztma. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a kórházi kezelést indokolttá tevő súlyosságú csecsemőkori RSV-bronchiolitis a kora serdülőkori allergiás asztma kockázati tényezője.

Rettegett szövődmények koraszülött babák esetében

Koraszülött gyermekeknél kiemelten fontos védekezni az RSV ellen, hiszen főként a terhesség 28/32. hete előtt, kis súllyal világra jött csecsemőket veszélyezteti. Magyarországon már védőoltással lehet ez ellen védekezni, a vakcinát csak kórházi körülmények között lehet beadni. A terhesség alatt elkapott anyai RSV-fertőzés nem jár fokozott rizikóval a babára nézve.

Az Egészségügyi Minisztérium az alábbi esetekben finanszírozza az oltást:

  • a 32. gesztációs héten vagy korábban született csecsemőknek, akik 6 hónapos kornál fiatalabbak a prevenciós kezelés megkezdése előtt,
  • 2 éves kor alatt olyan gyermekek esetében, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális dysplasia miatt kezelést igényeltek,
  • 2 éves kor alatt, nem korrigált, kongenitális szívelégtelenségben szenvedő gyermekek részére.

Számos olyan tényező ismert, mely az RSV-fertőzés következtében kialakuló, súlyos kórállapotok kialakulására hajlamosít. Rossz szociális és életkörülmények, passzív dohányzás, koraszülöttség, hat hetesnél fiatalabb életkor, szoptatás hiánya, szívfejlődési rendellenességek és azok műtéti megoldása, tüdőfejlődési zavarok, cisztás fibróziss, HIV-fertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, transzplantáció a súlyosabb kórképek kifejlődését okozhatják.

Kivizsgálás

Az RSV-fertőzés gyanúját klinikai tünetek alapján általában a súlyosabb légzési nehezítettséggel járó elzáródásos hörgőgyulladás veti fel. Fizikális vizsgálattal a gyermek számára nehezítetté vált légzés jellegzetes gyanújelei, továbbá a sípolással-búgással járó típusos hallgatózási lelet tapasztalható.

A fertőzés oki, mikrobiológiai diagnózisára igen ritkán kerül sor, hiszen az enyhébb esetek jelentős részében a beteg tüneti kezelés mellett is gyorsan javul, és nincs szükség a kórokozó pontos kimutatására. Az RSV jelenlétét indokolt esetben a légúti váladékokból vett minta PCR-vizsgálatával van lehetőség kimutatni. Az általános laboratóriumi (vérkép, gyulladásos paraméterek) tesztek segítenek differenciálni a lehetséges kórokozók között, továbbá iránymutatást adnak a bakteriális fertőzés kizárásához.

Kezelés enyhe RSV-fertőzés esetén

Az RSV okozta enyhe esetek a náthához haonló, tüneti kezelést igényelnek.

  • Az esetleges lázat csillapítani kell.
  • Az orrcseppek nagyon jó hatásúak a légúti váladék pangásának megelőzéséhez.
  • Az orrváladék gondos eltávolíítása, hátracsorgásának megakadályozása segít megelőzni a köhögés súlyosbodását.
  • Köhögés esetén váladékoldók, belélegezve alkalmazható hörgőtágítók jönnek szóba, melyek csökkentik a légvételekhez társuló erőlködést, a légzési segédizmok használatából eredő megterhelést, összességében könnyítik a légzést.
  • Mellékesnek tűnik, ám a gyógyulást nagyban segíti a bőséges folyadékbevitel.

Az alábbiak esetén indokolt a kórházi elhelyezés

Magas, nehezen csillapítható láz, hosszan tartó, a gyermek számára megterhelő köhögés, elszíneződötten produktív köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, az ajkak, a bőr vagy a körmök szürkés elszíneződése, szapora légzés, nagyfokú elesettség. Mivel a láz és a szapora légzés fokozza a kiszáradás veszélyét, infúziós terápiára lehet szükség. Nagyon súlyos esetben intenzív osztályos elhelyezés is szóba jön.

RSV elleni védőoltás

A veszélyeztetett betegcsoportokban elengedhetetlen az RSV elleni megfelelő védekezés, melynek eszköze hazánban is rendelkezésre áll. Az úgynevezett “rekombináns” technológiával előállított speciális ellenanyagot (palivizumab) a járvány várható jelentkezésének időszakában havonta egy alkalommal szükséges beadni a veszélyeztetett 2 év alatti gyermeknek. Ha mód van rá, az első dózist a járványos esetek megjelenése előtt, a szezon várható kezdetén kell alkalmazni, az izomba beadva, majd ezt követően az RSV-idény végéig, havonta kell ismételni.

A rövid védettséget adó passzív immunizációs eljárás mellett aktív immunizációt biztosító, hosszabb időre védelmet nyújtó védőoltást 2023-ra fejlesztették ki a kutatók, engedélyeztetése zajlik.

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Sarkadi Adrien, infektológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.