• RSV-fertőzés - Komoly veszély, ha félvállról vesszük!

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    Kisgyermekek körében a légúti fertőzésekért gyakran a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőttek esetében a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél a fertőzés komoly következményekkel járhat.

    RSV-fertőzés és asztma

    Számos kutatás bizonyította (1, 2, 3, 4, 5), hogy akik életük első évében átestek az RSV-betegségen, azok között később nagyobb arányban fordult elő súlyos ziháló légzés és asztma. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a kórházi kezelést indokolttá tevő súlyosságú csecsemőkori RSV-bronchiolitis a kora serdülőkori allergiás asztma kockázati tényezője.

    Bővebben Az RSV oltások kiterjesztéséről

    Kétéves korra a gyermekek többsége átesik RSV-fertőzésen, legtöbbször tünetmentesen vagy enyhe tünetek jelentkezése mellett.

    Az RSV-fertőzés tünetei

    Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátha, meghűlés tüneteivel. Orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés tapasztalható, emellett lehet enyhe hőemelkedés is.

    Súlyosabb esetben a kis légutak gyulladása (bronchiolitis), azok szűkülete miatt okozza a tüneteket: elesettség, gyengeség, köhögés, asztmatikus légzés (a kilégzés nehezített, a levegőt a beteg nehezen képes a tüdejéből kipréselni), általános nehézlégzés, hőemelkedés.

    A percenkénti légvételek száma fokozódik, a légzési segédizmok használata szemmel láthatóvá válik. Előfordulhatnak apnoés epizódok (a légzés átmeneti szünetelése). A köhögés a fertőzést követően hónapokig megmaradhat, az RSV-fertőzés súlyos szövődményeként pedig tüdőgyulladás is kialakulhat.

    Hirdetés

    Diagnózis

    Az RSV-fertőzés specifikus diagnózisa, legtöbbször nem szükséges az enyhe tünetek miatt. Súlyosabb esetekben viszont a gyors diagnózis életet menthet. A diagnózis alapja, a vírus jelenlétének kimutatása és a bakteriális fertőzés kizárása. Szükség lehet mellkas röntgenfelvételre, illetve kiegészítő felvételek készülhetnek az arc- és homloküregekről. A vérvétel az általános állapotra és a gyulladásos paraméterek nyomon követésére alkalmas, és a differenciáldiagnosztika fontos eszköze.

    Komolyan kell venni az RSV tüneteit

    Létfontosságú az oltás!

    Koraszülött gyermekeknél kiemelten fontos védekezni az RSV ellen, hiszen főként a terhesség 28. hete előtt, kis súllyal világra jött csecsemőket veszélyezteti. Magyarországon már védőoltással lehet ez ellen védekezni, a vakcinát csak kórházi körülmények között lehet beadni.

    Az Egészségügyi Minisztérium az alábbi esetekben finanszírozza az oltást:

    • a 32. gesztációs héten vagy korábban született csecsemőknek, akik 6 hónapos kornál fiatalabbak a prevenciós kezelés megkezdése előtt,

    • 2 éves kor alatt olyan gyermekek esetében, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális dysplasia miatt kezelést igényeltek,

    • 2 éves kor alatt, nem korrigált, kongenitális szívelégtelenségben szenvedő gyermekek részére.

    Az RSV vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg előszeretettel. Az RSV-nek két altípusa különíthető el. A B típus tünetmentes vagy enyhe fertőzést okoz, míg az A típushoz köthetők a légzőrendszer komolyabb megbetegedései.

    Az RSV-fertőzés után maradványtünetek maradhatnak vissza. A vírus képes a későbbiekben krónikus légúti irritációt, és a tüdő funkciós deficitjét létrehozni még olyan gyermekeknél is, akiknél a fertőzés tünetmentesen zajlott le.

    Az RSV infekcióra a későbbiekben kialakuló alábbi légzészavarok vezethetők vissza (egy elmélet szerint az immunrendszer befolyásolása révén):

    • visszatérő náthás epizódok,
    • köhögés,
    • asztma,
    • a tüdő változatos funkcionális zavarai,
    • bronchusreaktivitás,
    • ARDS,
    • obstrukciós panaszok (a légutak szűkületéből adódó problémák), COPD.

    Járványossá is válhat az RSV terjedése

    Az RSV-fertőzés szezonja a téli hónapokra esik, amikor nagyobb járványok is kialakulhatnak. A fertőzés gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely a megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig, átlagosan két napig tart. A már megfertőződött személy ezen idő alatt is fertőzőképes, így láthatatlanul adja át a kórokozót a környezetében lévőknek.

    Számos olyan tényező ismert, mely az RSV-fertőzés következtében kialakuló, súlyos kórállapotok kialakulására hajlamosít. Rossz szociális és életkörülmények, passzív dohányzás, koraszülöttség, hat hetesnél fiatalabb életkor, szoptatás hiánya, szívfejlődési rendellenességek, tüdőfejlődési zavarok, cysticus fibrosis, HIV-fertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, transzplantáció a súlyosabb kórképek kifejlődését okozhatják. Ilyen esetekben leggyakrabban bronchiolitis (a hörgőcskék gyulladása) vagy pneumonia (tüdőgyulladás) alakul ki.

    Terápia RSV-fertőzés esetén

    Gyorsan terjed

    Ön tudta? Az RSV nagyon virulens kórokozó. Cseppfertőzéssel terjed, és az élettelen felszíneken (például ajtókilincs vagy más használati tárgyak) sem veszít virulenciájából. Ennek köszönhetően a fertőzés igen gyorsan terjed, lokális járványokat hozva létre a közösségeken belül (bölcsődék, óvodák, iskolák).

    Az enyhe esetek tüneti kezelést igényelnek. Az esetleges lázat csillapítani kell. Az orrcseppek nagyon jó hatásúak. Köhögés esetén váladékoldók alkalmazandók, amennyiben szükséges. A légzést akadályozó légúti szűkület meglétekor az orvos hörgőtágítókat rendelhet (metaproterenol), melyek csökkentik a légvételekhez társuló erőlködést, a légzési segédizmok használatából eredő megterhelést, összességében könnyítik a légzést. Mellékesnek tűnik, ám a gyógyulást nagyban segíti a bőséges folyadékbevitel.

    Az alábbiak fennállása esetén indokolt a beteg gyermek kórházi elhelyezése: magas láz, elszíneződött orrváladék (a bakteriális felülfertőződés jele), hosszan tartó köhögés, elszíneződötten produktív köhögés (a köpet sárgás, szürkés – szintén bakteriális kontaminációra utal), mellkasi fájdalom, nehézlégzés, az ajkak, a bőr vagy a körmök szürkés elszíneződése, szapora légzés, nagyfokú elesettség. Mivel a láz és a szapora légzés fokozza a kiszáradás veszélyét, infúziós terápiára lehet szükség.

    Nagyon súlyos esetben intenzív osztályos elhelyezés is szóba jön.

    A súlyos esetekben oki terápia szükséges, vagyis antivirális kezelés indítható a vírus eliminálása céljából, természetesen kórházi körülmények között. Az RSV-fertőzés prognózisa általában jó, azaz megfelelő kezelés mellett a betegség tartós károsodás nélkül gyógyítható.

    Dr. Kónya Judit, családorvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

     

    Bővebben A köhögés lehetséges okai és köhögéscsillapítás gyermekkorban

    Bővebben A nehézlégzés, légszomj lehetséges okai

    Módosítva: 2018.01.24 16:04, Megjelenés: 2018.01.24 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Afta

    Afta

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mi okozza? Hogyan kezelhető? Hogyan előzhető meg a kiújulása?

    Memóriaromlás

    Memóriaromlás

    Dr. Kerekes Éva

    Mi okozhat memóriaromlást? Mit tehet, ha memóriaromlást tapasztal?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások