Természetesen a változókori tünetek ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

A jellemzően 45 és 55 éves kor között jelentkező változókori tünetek — a hőhullámoktól az ingerlékenységen át a hüvelyszárazságig — egyénenként eltérő mértékben, de éveken át befolyásolhatják a nők hétköznapjait, ezért a panaszokat is hosszú távon kell enyhíteni. (x)

A menopauza idején a petefészkek működése, ezzel a tüszőhormon termelődése fokozatosan csökken, majd leáll. A hormonhiány hatással van a hajunk, bőrünk és a csontjaink állapotára; befolyásolja a menstruációs ciklust; okozhat súlygyarapodást, migrénes rohamokat, hangulatingadozást, memóriazavart, izzadást és hőhullámokat, hüvelyszárazságot. A tüneteket minden nő másként éli meg, van, akit kevésbé viselnek meg, másokat nagyon is. Enyhítésük orvosi javaslatra hormonpótlással, de természetes kezelési módszerekkel is lehetséges.

Újratervezés: életmód- és étrendváltoztatás

A változókori panaszok enyhítéséért mi magunk is tehetünk. Érdemes újragondolni például a táplálkozási szokásokat: az étrend legyen változatos, sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, halakkal — a súlygyarapodás elkerülésének érdekében viszont fogyasszunk kevesebb zsírt és cukrot. A dohányzás előbbre hozhatja a menopauza kezdetét, sok egyéb ok mellett ezért is érdemes mihamarabb abbahagyni. A rendszeres mozgás — akár csupán fél óra intenzív séta naponta — a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a csontritkulás kockázatát is csökkenti, ráadásul „stresszmentesít”, kikapcsol és energiával tölti fel a szervezetet.

Hormonpótló kezelés

A változókori panaszokat a női szervezetben zajló hormonális változások okozzák, az ösztrogénhiány miatt kialakuló kellemetlen tünetek enyhítése történhet hormonterápiával. Azt, hogy szükség van-e hormonpótlásra, minden esetben szakorvos dönti el, aki az elérhető eredmények és a kockázatok gondos mérlegelése után írja elő a kezelést. Vannak azonban olyanok, akiknél a hormonterápia különféle okok miatt ellenjavallt, mások pedig szívesebben fordulnak a természetes módszerekhez. A növényi készítmények között megtalálhatók az ún. fitoösztrogének, amelyek azonban a szervezetben történő átalakulás után képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni, használatuk emiatt egyeseknek szintén ellenjavallt.

Remifemin tabletta

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Segíthetnek a gyógynövények

A patikában vény nélkül kapható, hormonmentes Remifemin Plus tabletta nincs hatással az ösztrogénérzékeny szövetekre. A gyógyszer az Észak-Amerikában őshonos Cimicifuga (poloskavész) gyógynövény speciális kivonatát tartalmazza, amely igazoltan hatásos a változókori testi panaszok, mint a hőhullámok és a fokozott verejtékezés csökkentésére. A készítmény másik összetevője, a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű pedig a pszichés tüneteket enyhíti, és az alvásminőséget is kedvezően befolyásolja. A gyógyszer a kezelőorvossal egyeztetve olyan esetekben is használható, amikor a hormonpótlás ellenjavallt. Napi adagja a panaszok jellege, erőssége szerint változtatható. A tünetenyhítő hatás elérése, fenntartása érdekében a Remifemin Plus tabletta hosszan tartó szedése ajánlott. A gyógyszer gazdaságos, 120 darabos csomagolásban is kapható a gyógyszertárakban.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Hialuronsav a hüvelyszárazság ellen

Cikatridina hüvelykúpAz ösztrogén más szöveteink mellett a hüvelyhám állapotáért is felelős, hiányában nemcsak bőrráncosodás, de hüvelyszárazság is kialakul, ami a menopauza után az egyik leggyakoribb és legmakacsabb panasz. A mindennapokat zavaró tünetek mellett a hüvelyszárazság a szexuális életet is negatívan befolyásolja.

A tüneteket enyhítik, a hüvelyhám vastagságát, rugalmasságát, hidratáltságát növelik az orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható ösztrogéntartalmú hüvelyi készítmények. Használatuk az előnyök és hátrányok mérlegelésével ajánlott. Hormonmentes segítséget jelent a szükség szerint hosszabb távon, de kúraszerűen is alkalmazható Cikatridina hüvelykúp, amely hialuronsavat és ápoló hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza.

A hialuronsav kiváló vízmegkötő hatása révén erősíti a szövetek szerkezetét és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását, a gyógynövényi összetevők pedig hozzájárulnak a tünetenyhítéshez. Vizsgálatok igazolták, hogy a Cikatridina hüvelykúppal történő kezelés egyenértékű a hüvelyi ösztrogénkezeléssel, de annak kiegészítésére, illetve az elért eredmény hormonmentes fenntartására is alkalmazható. A patikákban hosszantartó kezelésre, nagyobb kiszerelésben is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.