Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 tünetei

WEBBeteg
frissítve:

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

A koronavírus-fertőzés bárhol kialakulhat, bárkinek a környezetében előfordulhattak tünetmentes hordozók, így olyanok is lehetnek fertőzöttek, akik nem voltak ismert COVID-19-betegek közvetlen közelében. Emellett igaz, hogy nem minden légúti megbetegedést a SARS-CoV-2 vírus okoz, hanem lehet influenza, egyszerű megfázás, sőt akár pollenallergia is a háttérben.

A COVID-19 kezdeti tünetei

A különböző felső légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat csak PCR-teszt tud mondani, a panaszok alapján teljes biztonsággal nem állapítható meg a kórokozó. Egyénenként is változhatnak a hangsúlyosabb tünetek és azok erősségei is.

A koronavírus-fertőzés tünetei:

  • láz, hidegrázás
  • torokfájás
  • orrfolyás és orrdugulás
  • köhögés (száraz)
  • légszomj, légzési nehézség
  • ízérzékelés és szaglás elvesztése
  • levertség, fáradtság
  • fejfájás
  • izomfájdalom, mellkasi vagy hátfájdalom
  • hasmenés
  • hányinger vagy hányás

A koronavírus hordozható tünetmentesen is, ez gyakoribb a fiatal korosztály körében.

A jellemző tünetek változása

A tünetek megjelenésének ideje a megfertőződést követően a koronavírus korábbi variánsainál jellemzően 5 nap körül alakult, az újabb variánsok esetében a lappangási idő sokszor mindössze 3-4 nap.

A tünetek közötti hangsúlyok a koronavírus-járvány kezdete óta változtak. Így előfordulhat, hogy egy COVID-19 beteg más panaszokat tapasztal, mint a korábbi megbetegedése alkalmával.

A járvány 2020-21-es korai szakaszában hangsúlyosabb volt a száraz köhögés és a légszomj. Az eredeti vírustörzs és a korábbi variánsok jellemzően nem okoztak tüsszögést, ez a panasz inkább allergiát vagy megfázást jelezhetett. A 2022-23-ban bekövetkező fertőzésnek azonban már a tüsszögés is a gyakori tünetek között szerepelt.

Az újabb, omikron-családba tartozó koronavírus alvariánsok megjelenésével 2024-ben a láz, a torokfájás, az orrfolyás és orrdugulás és a fáradtság a vezető tünet, továbbá a korábbinál gyakoribbá vált az emésztési tünetek (hányinger, hányás, hasmenés) jelentkezése.

A COVID esetén jelentkező panaszokban bekövetkező változást két dolog okozza: egyrészt az újabb variánsok, alvariánsok megjelenésével megváltozhatnak a hangsúlyos tünetek, másrészt a megszerzett részleges immunitással (akár a korábban lezajlott fertőzés okozza, akár a megkapott védőoltás) máshogy reagál a betegek szervezeta a vírusra.

Fontos kiemelni, hogy a betegség máshogy zajlik le a különböző betegeknél, és nincs olyan tünet, ami biztosan jelentkezik valamennyi koronavírus-fertőzöttnél, illetve olyan sincs, ami kizárt, hogy a COVID-19 esetén fennálljon.

Megfázás, influenza vagy koronavírus?

Tünet Koronavírus-fertőzés Influenza Megfázás
Fejfájás Gyakori Gyakori Néha
Láz Gyakori Gyakori Ritka
Orrfolyás, orrdugulás Gyakori Néha Gyakori
Tüsszögés Néha Néha Gyakori
Köhögés Gyakori Gyakori Enyhe
Torokfájás Gyakori Néha Gyakori
Levertség, fáradtság Gyakori Gyakori Néha
Izomfájdalom, végtagfájdalom Gyakori Gyakori Gyakori
Nehézlégzés Gyakori Nincs Nincs
Hasmenés Néha Néha Nincs

Tünetek részletesen Influenza | Megfázás | Allergia

A COVID-19 súlyos tünetei, a tüdő érintettsége

Amennyiben a panaszai között a légszomj is megfigyelhető, mindenképp gyanakodni kell a koronavírus-fertőzésre. A panasz súlyosságától függetlenül komolyan kell venni a tünetet, akkor is, ha nem jár komoly fulladással. A tüdő érintettsége minden esetben veszélyes, ezért hívja háziorvosát!

Fontos Szinte észrevétlenül kerülhetnek életveszélybe a COVID-betegek - A csendes hipoxia

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha felmerül a gyanú a tünetek alapján, cselekedjünk úgy, hogy a fertőzést COVID-19-nek tekintjük (izoláció, óvintézkedések fokozott betartása) mindaddig, amíg ennek az ellenkezőjét nem igazolja egy teszt.

Erős hátfájdalom, vagy mellkasi fájdalom, csillapíthatatlan láz, főleg időseknél hirtelen romló általános állapot, akár tudatzavar, táplálási nehezítettség esetén is azonnal segítséget kell kérni!

A gyógyulást követően fennmaradó tünetek

A betegek jelentős részénél hónapokig kimutathatóak a COVID-19 megbetegedést követő hosszú távú, ún. poszt-COVID tünetek. A legjellemzőbbek a fáradékonyság, a fejfájás, a szédülés, az íz- és szagérzékelési zavarok, a kognitív teljesítőképesség csökkenése (memóriazavarok, stb.) és az alvászavarok.

Bővebben A poszt-COVID szindróma tünetei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
CDC - Center for Disease Control and Prevention

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.