Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 tünetei

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes frissítve: 2022.08.25.

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.

A koronavírus-járvány első szakaszában a megbetegedések egy jól meghatározható körben terjedtek. Aki kapcsolatban állt fertőzött személlyel vagy a járvány által érintett területen járt, és így jelentkeztek nála a légúti fertőzés jellemző tünetei, feltételezhető volt, hogy COVID-19-ben szenved. Akire ezek nem voltak igazak, azok esetében sokkal inkább okozhatta a panaszokat influenza vagy megfázás.

Az újabb hullámok során ez az összefüggés már nem állja meg a helyét, így olyanok esetében is elképzelhető a koronavírus-fertőzés, akik nem voltak igazolt vagy ismert COVID-19-betegek közvetlen közelében. Emellett továbbra is igaz, hogy nem minden légúti megbetegedést a SARS-CoV-2 vírus okoz, hanem lehet egy egyszerű megfázás, nátha, sőt akár allergia is a háttérben.

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei

A különböző felsőlégúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani, a panaszok alapján teljes biztonsággal nem állapítható meg a kórokozó. Egyénenként is változhatnak a hangsúlyosabb tünetek és azok erősségei is.

Az új típusú koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei:

 • láz
 • köhögés (száraz)
 • légszomj
 • ízérzékelés és szaglás elvesztése
 • orrfolyás
 • fejfájás
 • szédülés
 • izomfájdalom
 • torokfájdalom
 • mellkasi vagy hátfájdalom
 • hasmenés

A tünetek megjelenésének ideje a megfertőződést követően a koronavírus korábbi variánsainál jellemzően 5 nap körül alakult, az omikron variánsnál rövidebb a lappangási idő, mindössze 3-4 nap.

A COVID-19-re legjellemzőbb súlyos tünetek

Amennyiben a panaszai között a légszomj is megfigyelhető a tüdő érintettsége miatt, mindenképp gyanakodni kell a koronavírus-fertőzésre, hívja háziorvosát! A panasz súlyosságától függetlenül komolyan kell venni ezt a tünetet, az enyhe légszomj is légszomj, akkor is, ha nem jár komoly fulladással.

Fontos Szinte észrevétlenül kerülhetnek életveszélybe a COVID-betegek - A csendes hipoxia

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha felmerül a gyanú a tünetek alapján, cselekedjünk úgy, hogy a fertőzést COVID-19-nek tekintjük (izoláció, óvintézkedések fokozott betartása) mindaddig, amíg ennek az ellenkezőjét nem igazolja egy teszt.

Bővebben Ha COVID-osnak érzi magát, de a gyorsteszt ezt nem támasztja alá

Erős hátfájdalom, vagy mellkasi fájdalom, csillapíthatatlan láz, főleg időseknél hirtelen romló általános állapot, akár tudatzavar, táplálási nehezítettség esetén is azonnal segítséget kell kérni!

Tüsszögés? Nem valószínű, hogy koronavírus

Fontos üzenete lehet azonban annak is, hogy a koronavírus-fertőzésre nem jellemző a tüsszögés. Amennyiben tehát tüsszög, remélhetőleg inkább allergiáról lehet szó.

Fontos azonban ismét kiemelni, hogy a betegség máshogy zajlik le a különböző betegeknél, és nincs olyan tünet, ami biztosan jelentkezik valamennyi koronavírus-fertőzöttnél, illetve olyan sincs, ami kizárt, hogy a COVID-19 esetén fennálljon.

Tünet Koronavírus-fertőzés Influenza Megfázás
Fejfájás Gyakori Gyakori Néha
Láz Gyakori Gyakori Ritka
Orrfolyás Gyakori Néha Gyakori
Tüsszögés Nincs Néha Gyakori
Köhögés Gyakori Gyakori Enyhe
Torokfájás Gyakori Néha Gyakori
Gyengeség Gyakori Gyakori Néha
Ízületi fájdalom, izomfájdalom Gyakori Gyakori Gyakori
Nehézlégzés Gyakori Nincs Nincs
Hasmenés Ritka Néha Nincs

Ezeket olvasta már?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
CDC - Center for Disease Control and Prevention
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

A SARS-CoV-2 egyik újabb variánsa: a „Kraken”

Jelenleg a koronavírus (SARS-CoV-2) újabb, az XBB elnevezésű leszármazási vonalának egyik mostanában kifejlődött ága: az XBB.1.5 jelű alváltozata...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.