Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

Szerző: WEBBeteg.hu, Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.

A koronavírus-járvány első szakaszában a megbetegedések egy jól meghatározható körben terjedtek. Aki kapcsolatban állt fertőzött személlyel vagy a járvány által érintett területen járt, és így jelentkeztek nála a légúti fertőzés jellemző tünetei, feltételezhető volt, hogy COVID-19-ben szenved. Akire ezek nem voltak igazak, azok esetében sokkal inkább okozhatta a panaszokat influenza vagy megfázás.

A magyarországi esetszám emelkedésével párhuzamosan, illetve az újabb hullámok során ez az összefüggés már nem állja meg a helyét, így olyanok esetében is elképzelhető a koronavírus-fertőzés, akik nem voltak igazolt vagy ismert COVID-19-betegek közvetlen közelében. Emellett továbbra is igaz, hogy nem minden légúti megbetegedést a SARS-CoV-2 vírus okoz, hanem lehet egy egyszerű megfázás, nátha, sőt akár allergia is a háttérben. Honnan tudjuk, hogy mi a teendő?

Ez a cikk is érdekelheti A pollenallergia és a koronavírus okozta betegség felismerése, elkülönítése

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei

A különböző fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani, a panaszok alapján teljes biztonsággal nem állapítható meg a kórokozó. Egyénenként is változhatnak a hangsúlyosabb tünetek és azok erősségei is.

Ez a cikk is érdekelheti Gyorsteszt, PCR teszt - A COVID-19 tesztek típusai, megbízhatóságuk

Az új típusú koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei:

 • láz
 • köhögés (száraz)
 • légszomj
 • ízérzékelés és szaglás elvesztése
 • orrfolyás
 • fejfájás
 • szédülés
 • izomfájdalom
 • torokfájdalom
 • mellkasi vagy hátfájdalom
 • hasmenés

A COVID-19-re legjellemzőbb súlyos tünetek

Amennyiben a panaszai között a légszomj is megfigyelhető a tüdő érintettsége miatt, mindenképp gyanakodni kell a koronavírus-fertőzésre, hívja háziorvosát! A panasz súlyosságától függetlenül komolyan kell venni ezt a tünetet, az enyhe légszomj is légszomj, akkor is, ha nem jár komoly fulladással.

Szakértők azt tanácsolják, hogy ha felmerül a gyanú a tünetek alapján, cselekedjünk úgy, hogy a fertőzést COVID-19-nek tekintjük (izoláció, óvintézkedések fokozott betartása) mindaddig, amíg ennek az ellenkezőjét nem igazolja egy teszt.

Erős hátfájdalom, vagy mellkasi fájdalom, csillapíthatatlan láz, főleg időseknél hirtelen romló általános állapot, akár tudatzavar, táplálási nehezítettség esetén is azonnal segítséget kell kérni!

Tüsszögés? Nem valószínű, hogy koronavírus

Fontos üzenete lehet azonban annak is, hogy a koronavírus-fertőzésre nem jellemző a tüsszögés. Amennyiben tehát tüsszög, remélhetőleg inkább allergiáról lehet szó.

Fontos azonban ismét kiemelni, hogy a betegség máshogy zajlik le a különböző betegeknél, és nincs olyan tünet, ami biztosan jelentkezik valamennyi koronavírus-fertőzöttnél, illetve olyan sincs, ami kizárt, hogy a COVID-19 esetén fennálljon.

Ezeket olvasta már?

Tünet Koronavírus-fertőzés Influenza Megfázás
Fejfájás Gyakori Gyakori Néha
Láz Gyakori Gyakori Ritka
Orrfolyás Gyakori Néha Gyakori
Tüsszögés Nincs Néha Gyakori
Köhögés Gyakori Gyakori Enyhe
Torokfájás Gyakori Néha Gyakori
Gyengeség Gyakori Gyakori Néha
Ízületi fájdalom, izomfájdalom Gyakori Gyakori Gyakori
Nehézlégzés Gyakori Nincs Nincs
Hasmenés Ritka Néha Nincs

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg.hu
CDC - Center for Disease Control and Prevention, Different symptomes for coronavirus, flu and allergies (Healthline)
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Koronavírus - 12 637 új fertőzött...

A beoltottak száma 6 057 367 fő, közülük 5 808 536 fő már a második oltását is megkapta, 2 043 213 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.