Elhúzódó köhögés

Kedves Dr-nő. Panaszommal jelentkeztem Pulmanológiára: Körülbelül múlt hónap 10 én csúnyán megvoltam fázva, torokfájással kezdődött majd nagyon erős köhögéssel folytatódott a betegség. Háziorvosom 2 antibiotikumot is felírt (Cezfil,Suprax) mert nagyon nehezen múltak el a tünetek, azonban a köhögés egy része még mindig fenmaradt, persze jóval gyengébb inkább ilyen kaparó jellegünek nevezném, néha kevés váladékkal a torkomban. Légzésem is úgy érzem nehezebb. Csatoltan küldöm az eredményeimet. Egyenlőre kaptam egy pipát, amit használnom kell (Budesonid 2×1) majd 1 hónap múlva kontroll. Az lenne a kérdésem, hogy az eredmények alapján lehet egy komolyabb probléma a háttérben, illetve a légzésfunkciónál a minuszos eredmények, mennyire rosszak? Pef -4,4 érték az megilyeszt. (nem igazán tudom, hogy itt mik a normál hatáértékek) Lehet ebből asztma is. Dohányzom sajnos napi 8-10 szál. Köszönettel

Dr. Hangonyi Csilla válasza légzésfunkció témában

Kedves Kérdező! A légzésfunkció értékei a normál tartományban vannak. A PEF érték egy gyorsan változó, a légzésfunkció kivitelezésétől is nagyban függő érték, ami önmagában nem jelent betegséget. A legvalószínűbb, hogy a légúti fertőzés következménye az elhúzódó köhögés. Ebben az esetben a belégzőszer valószínűleg teljes gyógyulást hoz. Üdvözlettel:

Megválaszolva: 2023. október 11.

Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések

Spirometria eredmény
Idült betegség
A kérdésem az lenne 31 éves vagyok a mostani légzés funkcióm FEV1: 82%, FVC: 71%, TIFF: 97, 35%, FEF25/75: 86% mi lehet a probléma. Köszönöm
Hörgőszűkület?
Jó Napot kívánok. Azt szeretném kérdezni, hogy ön szerint van e valami probléma a tüdőmmel? Voltam röngenen és az eredmények a következők: éles contúrú...
Hajlakk
Tisztelt Doktor úr/nő! Én azt szeretném tudni, hogy a tartós hajlakk használat okozhat e a tüdőben elváltozást? Évek óta naponta használok hajlakkot, és...
Mellkasfájdalom, quantiferon pozitív...
Tisztelt doktornő! 2019-Ben igazolt, nem fertőző tbc-s beteg voltam. Pár hónapnyi gyógyszeres kezelést követően gyógyultnak nyilvanítottak, közben. 1.típusu...
Fokozottabb tüdőrajzolat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak reumatológia vizsgálat során mellkas ct készítését írták elő. A lelet az alábbi: Ismert situs inversus. Éles kontúrú rekesz....