A lágyéksérv tünetei és a sérvműtét

szerző: Dr. Sasi Szabó László, sebész - WEBBeteg
frissítve:

A lágyéksérv 25 év felettieknél száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget.

A magzati fejlődés során a herék a hasüregen belül alakulnak ki, és csak később vándorolnak végleges helyükre, a herezacskóba. Így tehát a hasfalnak van egy olyan pontja, amely a ki- és belépő erek és ondóvezeték miatt eleve gyengébbnek tekinthető. Ráadásul ez a folyamat sokszor hibát szenved, a hashártya a herezacskó felé a fiúgyermekek akár 40 százalékában is nyitott lehet születéskor. Leányoknál a kerek méhszalag (ligamentum rotundum) lép ki ugyanezen a ponton, náluk is van tehát egy veleszületett, bár enyhébb gyengeség a hasfalon.

A herék útja a hasfal egy csatornájában, a lágyékcsatornában vezet. Ez normálisan egy kb. 4 cm hosszúságú szakasz a hasfali izom-bőnye rétegében, melyet alulról a lágyékszalag, belülről a haránt hasizom bőnyéje, felülről a belső ferde és haránt hasizom, kívülről pedig a külső-ferde hasizom bőnyéje határol. A sérv az esetek többségében ezen a szakaszon keletkezik, és a lágyékcsatornának megfelelően ferde lefutású.

A lágyéksérvek típusai

Veleszületett (a hashártyanyúlvány tökéletlen záródása miatt létrejövő) és szerzett (külső hatásokra kialakuló) formái vannak, a kis alig tapintható incipiens sérvtől kezdve, egészen a herezacskóba is lenyúló inguinoscrotalis sérvekig. Az esetek kisebb részében azonban a sérv utat tör magának a hasfalon keresztül, közvetlenül a külső lágyékgyűrű alól eredve, ezek az egyenes, vagy direkt sérvek.

Bár különálló sérvtípus, mégis közelsége, és a közös műtéti megoldások miatt itt célszerű ismertetni a combsérvet, mely a lágyékszalag alatt, többnyire a végtagi erek mentén nyomul elő, és általában a combtőnél okoz kidudorodást.

A kezdődő sérvek általában fekvéskor megkisebbednek, gyakran el is tűnnek, melynek oka, hogy ilyenkor a sérvtartalom visszakerül a hasüregbe. Ezek az úgynevezett visszahelyezhető (reponabilis) sérvek.

Gyakori kérdések a lágyéksérvről

Van-e esélye annak, hogy kiújul a sérv illetve milyen tevékenység, vagy lelki-fizikai állapot hatására alakulhatna/alakulhatott ki nálam.
Dr. Boros Miklós, sebész válasza az orvos válaszol rovatban


Jövő hétre van időpontom lágyéksérv műtétre (2x1 cm-es sérv), de fenn áll az esély, hogy közben teherbe estem.
Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza

A lágyéksérv felismerése, tünetek

A tünetek a lágyéksérv típusától függetlenül hasonlóak. Az első panasz tartós állás, vagy fizikai munka során a herezacskók irányába, (hölgyeknél a szeméremajkak felé) sugárzó tompa fájdalom lehet, de jelenléte nem szükségszerű. Maga a sérv rendszerint, mint egy rugalmas tapintatú dudor jelenik meg a herezacskók tövénél.

A szűk sérvkapu, vagy a régóta fennálló accret sérv kizáródásra hajlamosít. Míg választott időpontban történő műtétje rutin, minimális kockázatú beavatkozásnak számít, addig a kizáródott sérv halálozása, még napjainkban is elérheti a 10 százalékot.

A diagnózis felállításához, többnyire a gondos betegvizsgálat önmagában elegendő. Kezdődő kis sérvek, combsérvek esetén, a hasi és lágyrész ultrahang fontos kiegészítő vizsgálat. Időskorban viszonylag hirtelen kialakuló, különösen kétoldali sérvek esetén hasűri, elsősorban vastag- és végbéldaganat is állhat a háttérben, ezért ilyenkor gondos kivizsgálás indokolt!

Lágyéksérv
Lágyéksérv

Férfiaknál gyakoribb

A betegség a fent említett okok miatt férfiakban sokkal gyakoribb. Veleszületett lágyéksérv, kb. minden századik fiúgyermeknél található. 25 év felett a gyakoriság 2 százalék körüli, 50 év felett az előfordulási arány meredeken növekszik.

Az összes sérv kb. 90 százaléka férfiakon fordul elő, leggyakrabban koraszülött gyermekeken és 75 éves kor felett. Dohányzók körében, bizonyos megváltozott belső folyamatok révén, a sérv igazoltan gyakoribb. Bizonyos állapotok: tartós nehéz fizikai munka, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vizelési nehézség, tartós székrekedés hajlamosítanak létrejöttére.

A lágyéksérv műtét

A sérv csak sebészi úton gyógyítható, a diagnózis egyet jelent a műtéti javallattal. Műtét előtt friss mellkasröntgen, vérvétel, EKG vizsgálat, valamint aneszteziológiai vizsgálat kell, hogy történjen.

A lágyéksérv hagyományos műtétje kívülről, a hasfal felől történik. Minden műtéti típus lényege a sérvtömlő kipreparálásán és eltávolításán túl, a lágyékcsatorna leggyengébb, hátsó falának megerősítése.

Videó Lágyéksérv-műtét videó (YouTube)

Számos technika létezik a hasfali rekonstrukció módja szerint, ám a hagyományos műtéti típusoknál a kiújulás gyakori. Ennek oka a hasfal feszülő öltések melletti egyesítése, mely módon nem optimálisak a gyógyulási feltételek.

Fiatal, jó izomzatú betegeknél ezek is elegendőek lehetnek, de az esetek többségében napjainkban a műtét, háló beültetése mellett történik.

A nem felszívódó, szövetbarát hálót a sérvtömlő eltávolítását követően, a lágyékcsatorna hátsó falára helyezik és ott néhány öltéssel rögzítik. A gyógyulás során, a képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, így egy erős, ellenálló réteg képződik, mely elejét veszi a kiújulásnak.

Bővebben A sérvek sebészetéről

Minden a sérvekről

3/1 Minden, amit a köldöksérvről tudni kell
3/2 A hegsérv jelei, kezelése
3/3 A rekeszsérv tünetei, kezelése

A műtét után

Ezzel a technikával a sikerráta 98 százalék körül mozog. Műtét után az érzéstelenítés módja szerint szinte azonnal, vagy másnap felkelhet a beteg, ez hasznos a trombózis és légzési szövődmények elkerülése céljából is. Néhány napig célszerű könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket enni bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére.

Összességében 6 hét fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után, azonban már könnyebb mozgás (úszás, kerékpározás) megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén, ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.

Hagyományos fekvőbeteg-ellátás esetén, a beteg a műtét előtti nap fekszik be, és vagy a műtét másnapján, vagy a bőrkapcsok eltávolításakor (5. napon) távozik.

A lágyéksérvműtétek egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elláthatók, ilyenkor azonban az igen részletes felvilágosítás, a beteg konkrét terápiás utasításokkal való ellátása, és probléma esetére, a 24 órás segítségnyújtás lehetősége alapvető követelmény. Az újonnan egyre nagyobb teret hódító, laparoscopos sérvsebészetről külön cikkben foglalkozunk.

Tovább Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Sasi Szabó László, sebész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.