Orröblítés sós vízzel - Mire figyeljünk?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2022.10.11.

A sós vizes orröblítés egy új divatnak tűnik, pedig nem az: Indiában az ókor óta alkalmazzák az orrüreg tisztítására. Az orrüreg öblítését fül-orr-gégészeti és egyéb szakmai ajánlások is javasolják.

Az orröblítés haszna, hogy eltávolítja az orrváladékot, és javul az orrüreg átjárhatósága, miközben nem kell orrsprayt használni. Ha mégis szükséges lenne gyulladáscsökkentő, vagy érszűkítő spray alkalmazása, a tiszta nyálkahártyáról sokkal jobban felszívódik, így jobban ki tudja fejteni hatását.

Az orr- és melléküregek átöblítésének alkalmazása, szénanátha, vírusos eredetű nátha, arcüreggyulladás esetén ajánlható, de akár panaszok nélkül, a megfelelő orrhigiénia fenntartására is alkalmas.

Légúti allergiában a rendszeres, napi 2-3-szori öblítés előnye, hogy a sós víz lemossa a nyálkahártya felszínéről az allergizáló anyagokat (por, pollenek), és az allergének hatására termelődő gyulladásos anyagokat, így csökkentve a gyulladásos tüneteket.

Felső légúti fertőzések esetén orröblítéssel eltávolítjuk a felszaporodott váladékot, és ez által meg is könnyebbülünk. Nátha, arcüreggyulladás esetén az eltávolított váladék kórokozókat, gyulladásos anyagokat is tartalmaz, amelyektől megszabadulva gyorsíthatjuk a betegségből való gyógyulást. A védelem mértéke az öblítésre használt sóoldat mennyiségétől és az öblítés gyakoriságától függ.

Milyen sóoldatot használhatunk?

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, háromszori átöblítése fiziológiás sóoldattal történik. Ebben a só (tiszta nátrium-klorid) koncentrációja azonos a testfolyadékokéval, azaz 0,9%-os (0,9 gramm só van 100 gramm felforralt és lehűtött testhőmérsékletű csapvízben feloldva, negyed liter vízben tehát 2,25 g natrium-kloridot kell oldani).

Az orröblítőket forgalmazó cégek a megfelelő mennyiségű sót már betasakolt formában tartalmazzák, hogy az előírt mennyiségű felforralt és lehűtött vízhez adhassuk, hogy elkerüljük a számolásból és a mérésből eredő hibákat.

Gyógyszertárban is vásárolhatunk izotóniás sóoldatot. Előnye, hogy a sót desztillált vízben oldják, kész oldatot vehetünk, és használat előtt csak megfelelő hőmérsékletűre kell melegítenünk. Divatosak a tengeri sót tartalmazó öblítők, de a gyógyszerkönyvi tisztaságú natrium-kloridból készült oldat ugyanúgy megfelel a célnak.

Kerülendők a különleges sók, mint a himalája, vagy a parádi, mert a nátrium-kloridon kívül egyéb anyagokat, esetenként oldhatatlan részecskéket is tartalmaznak. A Salvus víz sem alkalmas erre a célra, mert töményebb, úgynevezett hipertóniás oldatot és más nyomelemeket is tartalmaz.

Így történik a helyes orröblítés

Alkalmazás: Lényeges, hogy öblítés alatt a szájunkon keresztül vegyünk levegőt, így a kezelés kivitelezése nem jár semmilyen különösebb kellemetlenséggel.

Hőmérséklet: Az is fontos, hogy az oldat testhőmérsékletű legyen, mert az ettől eltérő hőmérséklet: a hideg kellemetlen, a túlságosan meleg oldat pedig fokozza a vérbőséget és a dugulást, csak ront a helyzeten.

Mennyiség: A nátha, vagy más vírus által termelt nyák „kiöblítéséhez” nem elegendő néhány spricc egy tengervizes orrsprayből – az orrüreg öblítésére 2,5 deciliteres térfogatokat használnak.

Töménység: A túl híg és a túl tömény sóoldat egyaránt ingerelheti az orr nyálkahártyát, ezért be kell tartani a gyártók által előírt utasításokat. Hipertóniás (az izotóniásnál töményebb maximum 3% sót tartalmazó) oldattal való öblögetésnek 3-4 napig lehet létjogosultsága, elvonja a szövetekből a nedvességet, csökken az orrnyálkahártya duzzanata, mert a sűrű váladékot jobban fellazítja. Tartósan azonban szárítja az orr és melléküregek nyálkahártyáját. Az oldat lenyelése a magas natrium szint miatt káros is lehet (például magas vérnyomásban szenvedőknek).

A sóoldat az orrüregek mellett bizonyos esetekben toroköblögetésre is ajánlható. Száraz köhögés esetén izotóniás oldattal való öblögetés csökkenti a torok, garat szárazságát, így a köhögés is csillapítható. Sajnos az íze sokaknak nem túlzottan kellemes.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Az orrdugulás, orrfolyás helyi, tüneti kezelése gyógyszerekkel

Az orrdugulás, orrfolyás vírusos betegség, de allergiához kapcsolódó kellemetlen tünet is lehet. Kezelésre orrcseppek, orrspray-k és orrkenőcsök...

A gyermekek réme, mégis szükséges: az orrszívók típusai és használatuk

Orrszívóra minden kisgyermekes családban szükség van. Sokan drasztikus megoldásnak tartják a használatát, holott sokkal nagyobb baj történhet, ha...

A helyes orrcsepphasználat: tanácsok az ép nyálkahártyáért

A téli, tavaszi náthás időszakban gyakran nyúlunk recept nélkül is kapható orrcseppekhez, melyek a náthát, influenzát kísérő orrlégzési...

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában...

Veszélyes lehet az orrdugulás, ha nem megfelelően kezeljük!

A vírusfertőzés következtében kialakuló akut megbetegedés, a nátha, más néven megfázás leggyakoribb tünete az orrdugulás. Mindenki számára...

Orrdugulás - Melyek a kiváltó okok és a következmények?

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt...

Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

Az újszülöttek és a gyerekek körében a leggyakoribb betegség a nátha. Az esetek többségében vírusok okozzák, amelyek a hideg idő érkeztével és...

Nátha: Mi az, amit Ön is megtehet?

Az orrunk legjobban a tiszta, viszonylag magas nedvességtartalmú levegőt szereti. Egyéb körülmények között kevésbé ellenálló a kórokozók...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.