Köhögés elleni módszerek vírusos fertőzés esetén

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2022.10.14.

Tél környékén nagyon gyakori a légúti fertőzésekkel járó köhögés, pedig lehet ellene védekezni, illetve a gyógyulási folyamat is felgyorsítható és enyhíthetők a tünetek.

A köhögés gyakran akut vírusfertőzés tünete. A vírusok gyulladást váltanak ki az orr, az orrmelléküreg, a torok és a gége nyálkahártyáján, ez ingerli azokat a receptorokat, amik olyan jeleket küldenek az agyba, melyek köhögést idéznek elő Ennek száraz ingerköhögés a következménye, majd három-négy nap múlva a beteg kevés nyákot köhög fel, mely többnyire átlátszó vagy fehéres, de lehet sárgás-zöldes színe is.

Hogyan csillapítható a köhögés?

Az első napokban a köhögési ingert köhögéscsillapítókkal lehet enyhíteni. Ha néhány nap múlva elkezd felszakadozni a váladék, akkor alkalmazhat köptetőket, ezek feloldják a letapadt nyákot, és segítik annak távozását a légutakból.

A tünetek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott gyógynövényi kivonatok borostyánból, kakukkfűből, dél-afrikai muskátliból vagy kankalinból készülnek. Ezek duzzanatlohasztó, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak. A gyógyszertárakban cseppek, oldatok, tabletták formájában is kaphatóak.

Felnőtteknek hatékony segítséget jelenthet az illóolajos inhalálás, de ez a módszer csecsemőknél semmiképp sem alkalmazható, kisgyermekeknél is csak az orvos javaslata mellett.

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a köhögés elhúzódóvá válik, magas láza van, vagy vért, illetve véreset köhög. Keresse fel orvosát akkor is, ha köhögése tartós, kínzó és fárasztó, nem enged aludni. Bővebben: Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögéscsillapítás alapelvei

A köhögés csak tünet, a legfontosabb mindig az alapbetegség kezelése. Segítséget jelenthetnek a következők:

 • Köhögéscsillapító gyógyszereket csak száraz köhögés esetén szabad szedni, és akkor is csak az orvos utasítása szerint!
 • Váladékoldókat a nyákos köhögés kezelésére lehet alkalmazni, ezek hígítják a váladékot, így megkönnyítve annak felköhögését.
 • Az inhaláló (esetleg egy-két csepp kamillás illóolajjal) csillapítja a köhögési ingert.
 • A köhögési inger csillapításában segíthetnek a szopogató tabletták is.
 • Ne dohányozzon!
 • Igyon elég folyadékot! Több mint két litert naponta.
 • A száraz levegő párásítására használhat radiátorra akasztható párologtatót.
 • Ha bakteriális felülfertőzés alakul ki, az antibiotikumokkal kezelhető hatékonyan.

Bővebben Köhögéscsillapítók gyógyszerkeresőnkben

Óvatosan a köhögéscsillapítással!

Száraz köhögést szabad csak csillapítani, mert ha a produktív köhögést csillapítjuk, a letapadt váladék felszakadását, kiköhögését gátoljuk. Száraz köhögésben ne adjon váladékoldót, mert ez is fokozza a köhögési ingert, illetve értelemszerűen egyszerre ne adjon köhögéscsillapítót és váladékoldót!

Forduljon orvoshoz, ha a köhögés nyolc napon belül nem enyhül, illetve hamarabb, ha láz vagy levertség, izomfájdalmak kísérik!

Dohányosoknak nehezebb

A dohányosoknál gyakrabban fordulnak elő köhögéssel járó felső légúti fertőzések, ennek magyarázata, hogy náluk a légutak öntisztító mechanizmusa már nem működik, mivel a csillószőröket a dohányzás megbénítja. A vírusoknak így könnyű dolguk van. Ebből kifolyólag a fertőzések leküzdése is hosszabb időt vesz igénybe. Egy megfázás alkalmat szolgáltathat a dohányzásról való leszokásra. Ha a gyorsabb gyógyulás érdekében a betegség alatt leteszi a cigarettát, többé ne is gyújtson rá! Sokaknak sikerül így leszokniuk. A dohányzás a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulására is hajlamosít, mely szintén köhögéssel járó kórkép.

Részletesen: ezt teheti a köhögés ellen

Allergiásoknál nagyobb a kockázat

Az allergiásoknál szintén magasabb a légúti fertőzések kockázata. A pollenallergiások télen nem szenvednek a kellemetlen tünetektől. De azok, akik a porra, illetve a poratkára vagy az állatszőrre, esetleg a penészgombára allergiások, megfelelő kezelés nélkül egész évben mutathatnak tüneteket. Mindkét csoportra igaz, hogy megfelelő kezelés hiányában az orr nyálkahártyája megduzzad, és ebben az állapotban kiszolgáltatott a kórokozóknak.

Tanácsok a fertőzés terjedése ellen

Hideg, nyirkos időben könnyű elkapni a köhögést okozó vírusfertőzéseket. A felső légutak nyálkahártyája lehűl, vérellátottsága csökken.

 • A megelőzés legjobb módja, ha hazaérkezve és evés előtt mindig kezet mos meleg szappanos vízzel.
 • Ha már elkapta a fertőzést, akkor ügyeljen rá, hogy a papírzsebkendőt használat után mindig dobja el, ne használja többször ugyanazt!
 • Ha Ön vagy valaki a családban köhög, rendszeresen szellőztessen!
 • Önmaga és mások védelmében is a legjobb, ha otthon kúrálja ki a betegséget.
 • Ha nagyon hideg van, a legjobb, ha a sálat a szája elé teszi, esetleg az orrát is betakarja vele.

Olvasson tovább A köhögés lehetséges okai

WEBBeteg.hu logóSzerző: Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: apotheken-umschau.de; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

A száraz köhögés gyógynövényei

A száraz köhögésre alkalmazott gyógynövények csillapítják a köhögési ingert, enyhítik a rekedtséget, bevonva a nyálkahártyát megakadályozzák...

A száraz köhögés gyógyszeres kezelése: köhögéscsillapítók

A száraz köhögés a légutak nyálkahártyájának irritációja által kiváltott reflexes reakció. Sokszor recept nélkül kapható készítményekkel is...

A köhögés lehetséges okai

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag...

A rekedtség lehetséges okai és kezelése

Mindenki tudja, milyen érzés, ha kapar a torka, nyelési nehézségei támadnak és elmegy a hangja. A rekedtségnek számos oka lehet. De mi is történik...

Sportolhatok, ha megfáztam vagy náthás vagyok?

Sportolhatunk akkor is, ha épp meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma árt ilyenkor az egészségnek? A legfontosabb szabály, hogy lázas betegen tilos...

Veszélyes lehet az orrdugulás, ha nem megfelelően kezeljük!

A vírusfertőzés következtében kialakuló akut megbetegedés, a nátha, más néven megfázás leggyakoribb tünete az orrdugulás. Mindenki számára...

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál...

Száraz köhögés: mi okozza, hogyan kezelje?

Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő. Amennyiben ilyen panaszokat tapasztal, azt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.