Divatos diéták - Hogyan hatnak az egészségre?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve: 2020.11.19.

Az egészséges életmód, a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának előtérbe kerülésével egymás után jelennek meg az újabbnál újabb sztárdiéták. Az óvatlan tájékozódó könnyen elveszhet a dömpingben, és az ultramodern étkezési irányzatokról is kiderülhet, hogy mégsem olyan egészségesek, mint azt a népszerűsítőik gondolják.

Nagyszámú klinikai vizsgálat monitorozza a különböző diétás, és testsúlycsökkentő módszerek hatékonyságát, egészségre gyakorolt hatását, egymástól való különbözőségét. Mindezek azért nagyon fontosak, mert egy-egy fogyókúrás módszer rövid távú hatásai, lehetnek ugyan kecsegtetőek, ám nagy szükség van arra is, hogy az étkezési irányzatokkal kapcsolatos, hosszú távú eredményeket is megismerjük. Nehogy aztán egy nem kellőképpen megalapozott döntéssel, a gyors testsúlycsökkentés reményében, egészségünk károsodását kelljen elszenvednünk.

1992-ben kezdődött egy nagyszabású klinikai vizsgálat Svédországban, amelynek eredményei nemrég láttak napvilágot. A kutatás a szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag táplálkozás egészségügyi vonatkozásait elemezte.

Tesztelje magát!

Az eredmények szerint ez a fajta táplálkozási csapásvonal, ami több diétának is lényege, fokozza a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, a szív- és érrendszeri kórállapotok miatt bekövetkező halálozást. A számok szerint a nagy mennyiségű fehérje fogyasztása az összhalálozást 11, a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálesetek számát 37 százalékkal emelte.

Atkins és a többiek

A Zóna diéta követői szerint, az inzulin felelős egy sor káros anyagcserehatásért, mint a magas vércukor- és vérzsírszint. A diéta kifejlesztője szerint, az inzulin megfelelő szintjét olyan táplálkozással tudjuk biztosítani, ami minden étkezés esetén ugyanolyan arányban tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat: 30-40-30 százalékban. Ez a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint is szénhidrátszegény, fehérjedús táplálkozásnak mondható.

Az Ornish- és a LEARN-diéta igen sok szénhidrátot, és nagyon kevés zsiradékot enged az étrendbe. Dean Ornish egyenesen azért fejlesztette ki vegetáriánus táplálkozási tervét, hogy a kardiovaszkuláris betegségeket gyógyítani tudja, gyógyszerek nélkül. A feldolgozatlan, nyers ételek fogyasztását ajánlja, a finomított cukor száműzésével.

Diéták és következményeik

Súlycsökkenés. A négy diétatípust összehasonlító amerikai felmérés több eredményt is hozott. Egy év elteltével az Atkins-diéta hívei szabadultak meg a legtöbb fölösleges kilótól, bár a másik három módszerrel is látványos volt a fogyás (köztük szignifikáns különbség nem mutatkozott).

Vérzsírok. Az Atkins szerint táplálkozók triglicerid értékei jobbak voltak, mint a Zóna diéta követői esetében, HDL-szintjük (a vérben található jótékony hatású zsírsav, mely az érelmeszesedés ellen hat) magasabb volt, mint az Ornish-diéta szerint étkezőknél.

Vérnyomás. Az Atkins-diéta a többinél nagyobb mértékű vérnyomáscsökkenést eredményezett. A vizsgálatot végzők mégis hangsúlyozzák, hogy nem feltétlenül mindenkinek az Atkins-módszer a legmegfelelőbb.

Egy philadelphiai kutató hasonló témakörben végez vizsgálatokat, amelyek kétéves követéssel, szigorú étrendi odafigyeléssel történnek. Az előzetes eredményekre hivatkozva azt nyilatkozta, hogy a szénhidrátszegény étrend mégsem lehet olyan veszélyes, mint sokan állítják.

Ellentmondásos eredmények - a tisztázás még várat magára

A jelenlegi állás szerint, tehát a különböző étrendeket nem lehet egyértelműen a fekete vagy fehér kategóriába sorolni. A felfedezésük óta eltelt idő rövidsége miatt, a hosszú távú vizsgálatok eredményeire még várni kell, egy-két eredmény sem lehet azonban döntő bizonyíték, a végleges ítélet meghozatalához számos adatnak kellene rendelkezésre állni. Az ellentmondó eredmények közt feszülő különbségek feloldása továbbra is a jövő feladata.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Egészséges fogyás jojó effektus...

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és számítógépezés, a gyors...

Újév és karácsony között híznak...

A szűk farmert és a lepattanó inggombokat sokan az adventi időszak számlájára írják, pedig ilyenkor felmérések szerint átlagosan csupán 370 gramm...

Gyermekkori elhízás - Diéta helyett...

A gyermekkori elhízás elkerülésére a diéta helyett az egészséges életmód jelenthet megoldást. Ebben az életkorban a szülők felelőssége...

Hatékony zsírégetés, tartósan...

A kiadós étkezések és a csekély testi aktivitás eredménye a mérlegen is megmutatkozik. Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a hasi zsírpárnáktól?

Górcső alatt a divatos diéták

8 + 1 diétát vizsgáltunk meg közelebbről Györki Niké dietetikussal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagjával, kiemelve a...

Eredménytelen a fogyókúra? Mi lehet...

Úgy érzi, mindent megtesz azért, hogy leadja a súlyfeleslegét, egészségesen táplálkozik, sportol, és a mérleg mégsem mutat eredményt? Mi állhat a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.