Hogy néz ki a térképnyelv és mivel enyhíthetők a panaszok?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A térképnyelv (lingua geographica) a nyelv felületének jóindulatú, gyulladásos elváltozása. Sima, piros foltok alakulhatnak ki, amelyeket fehér szegély vesz körül. Jellegzetes égő érzés és bizonyos ételekkel szembeni érzékenység kíséri.

A térképnyelv tünetei

A nyelven vörös, ovális kidudorodó szigetek láthatók fehéres szegéllyel. A nyelvszemölcsök megnagyobbodott piros pontok formájában láthatók, elszarusodás is megfigyelhető. Sok esetben először az égő érzés jelentkezik, és bizonyos ételekkel (csípőssel, forróval, és savanyúval) szembeni érzékenység, a látható tünetek csak ezután alakulnak ki.

Komplikációt jelenthet, hogy a nyelv egyenetlenségei miatt a baktériumok és gombák könnyebben meg tudnak telepedni, el tudnak szaporodni, és fertőzéseket okozhatnak.

Mi okozza a térképnyelvet?

A térképnyelv keletkezésének magyarázatára számos hipotézis született, de a valódi okát nem ismerjük. Valószínűleg egy örökletes elváltozásról van szó. Sokak szerint a térképnyelv nem betegség, csak egy normál változata a nyelvnek, és ennek megfelelően kezelést sem igényel. A térképnyelv nem fertőző, tehát senkitől sem lehet elkapni semmilyen módon. Annyi bizonyos, hogy egyes élelmiszereknek (lásd fentebb!) fontos szerepe van a betegség lefutásában. A panaszok sokszor a kor előrehaladtával enyhülnek.

Rizikófaktorok

Az öröklés központi szerepet játszik a térképnyelv kialakulásában. Negatív hatással vannak rá a pszichoszomatikus tényezők. A panaszokat súlyosbítja az érzelmi stressz. A térképnyelv kialakulhat terhesség alatt is, szülés után azonban többnyire megszűnnek a panaszok.

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Kezelés

Nem gyógyszeres kezelés

Az ingerlő csípős és savas ételek elkerülésével jelentős javulás érhető el. Ezek mellett kerülendő még a mogyoró és egyéb diófélék, az érett sajtok (parmezán, feta), a vörösbor, az alkoholos italok, a kolbász, a csípős fűszerek (chili, borsok, gyömbér), a fokhagyma, a nyers hagyma, a citromlé, a narancslé, a savas gyümölcsök (ananász), az ecet, a paradicsom, a csípős fogkrémek és öblögetők.

Nagyon fontos a rendszeres és megfelelő fog- és szájápolás. Segíthetnek a stresszoldó gyakorlatok, valamint jótékony hatású a jegelés, és az összehúzó hatású fekete tea fogyasztása.

Gyógyszeres terápia

Rendszerint nincs szükség gyógyszeres kezelésre, de ha mégis, segíthetnek a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők és az antihisztamint tartalmazó szerek.

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; ziv.at, onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.