• Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

        Szerző: WEBBeteg - K. J., fordító

        A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

        Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különböző vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erős pozitív hatással bírnak egészségünkre.

        Ezek az úgynevezett növényi másodlagos anyagok, csökkenthetik a gyulladásos betegség kialakulásának kockázatát, jó irányba befolyásolják vérnyomásunkat, s még a daganatos megbetegedések rizikóját is csökkentik.

        Hirdetés

        A szabad polifenolokat vizsgálták

        Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!


        A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - segítenek az egészség megőrzésében.
        Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!>>

        Spanyol kutatók kísérletük befejeztével arra hívták fel a figyelmet, hogy az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták.

        Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma.

        A már említett polifenolok olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetően meghatározzák. A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekben is felbukkannak, ám a legnagyobb mennyiségben mégis a gyümölcsökben vannak jelen, s ami a legfontosabb: közvetlenül a héj alatt találhatók.

        Érdemes nem meghámozni

        Ha tehát nem csak finomat, hanem a lehető legegészségesebbet akarjuk enni, elfelejtjük a gyümölcs meghámozását.

        Emellett az sem elhanyagolandó, hogy amennyiben lehetőségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben, hiszen előbbi polifenol-tartalma jóval nagyobb a „mesterségesen felpumpáltakénál”.

        Az egészségünkre rendkívül kedvezően ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szőlőben található meg a legnagyobb mennyiségben.

        (WEBBeteg - K. J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

        Módosítva: 2016.10.08 07:38, Megjelenés: 2016.10.08 07:38
      • Cikkajánló

        COVID-19-betegtörténet

        COVID-19-betegtörténet

        Fazekas Erzsébet

        Szenvedtem, pocsékul éreztem magam, még úgy is, hogy nem voltak fulladásos tüneteim.

        COVID-19-járvány

        COVID-19-járvány

        F. Zs., fordító

        Biztonságos-e csomagot szállítani, kapni és átvenni a járvány idején?

        Táplálkozási tanácsok otthoni karantén idejére

        Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni. Az eddigi, akár naponta többszöri vásárlásainkat most vissza kell szorítani - heti, kétheti bevásárlásokra, rendelésre, házhoz szállításra.

        Stockholm-diéta

        Az elmúlt évben a 10 legkeresettebb étrend között a Stockholm-diéta is szerepelt. Cikkünkben részletezzük, hogyan épül fel ez a diéta, valamint hogy mennyire sikeres.

        Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

        Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

        Asztma diéta

        Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

        A reflux tüneteit enyhítő ételek

        Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.

        Friss zöldség és gyümölcs - Újabb egészségvédő hatás?

        Az Új-Zélandi Plant & Food Research''s Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA