Az alacsony szénhidráttartalmú étrend rossz leheletet okoz

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra frissítve:

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta talán jót tesz a testsúlynak, ám semmiképpen nem a leheletnek, mivel halitózist, kellemetlen szájszagot okoz. Az Atkins-diétával járó acetonos leheletet az étrenddel járó ketózis okozza.

Az alacsony szénhidrtáttartalmú diéta és a ketózis

Az Atkins-diétát Dr. Robert Atkins találta ki a 70-es években. Lényege az egészséges zsírokban és fehérjékben gazdag, valamint az alacsony szénhidráttartalmú étrend. A 2-es típusú cukorbetegségben, inzulinrezisztenciában, valamint metabolikus szindrómában szenvedők gyakran választják az Atkins-diétát, mivel általában javítja a vércukorszintet és egyéb egészségügyi markereket, illetve hozzájárul a testsúlycsökkentéshez.

Mivel szénhidrát nem áll az anyagcserefolyamatok rendelkezésre, a szervezet zsírokat és fehérjéket kezd el felhasználni energiaforrásként. A zsírégetés során melléktermékként ún. ketonok szabadulnak fel, a zsírégető mechanizmus pedig, amely például az Atkins-diétát is fémjelzi, a ketózis. A ketonok vizelettel és kilégzéssel távoznak a szervezetből, acetonos leheletet okozva. Ketózis állapotban a szervezet általában zsírt éget, ahelyett, hogy tárolná azt, ezért tehát az, ha kellemetlen szájszagtól szenved, valószínűleg hatásos a zsírégető diétája.

A ketózis nem tévesztendő össze a ketoacidózissal, mely életveszélyes állapot. Ketoacidózisról akkor beszélünk, ha egy cukorbetegnek magasabb a vércukorszintje a normálisnál (általában 300mg/dl fölött), és magas a vizelet keton-koncentrációja. Ez az állapot gyümölcshöz hasonló, édes illatú leheletet okoz. További tünetei a fáradtság, hányinger és hányás, zavartság, túlzott szomjúság és vizeletürítés.

A dehidratáltság fokozza a rossz leheletet

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend gyakran okoz dehidratáltságot, különösen akkor, ha nem figyelünk eléggé a megfelelő folyadékbevitelre. A nem megfelelő hidratáció a száj szöveteinek kiszáradását okozza, ami lehetővé teszi a baktériumok szaporodását a szájüregben, tovább fokozva a kellemetlen szájszagot.

A szájszag enyhítése a diéta módosítása nélkül

Mivel a ketózis nem szájhigiéniai probléma, a fog- és nyelvmosás, fogselyem használat nem biztos, hogy elegendő a szájszag eltüntetésére, étrendi változások nélkül csak elfedni lehet a szájszagot. A cukormentes mentolos leheletfrissítő készítmények, valamint egyes zöld, leveles fűszernövények (pl. petrezselyem) fogyasztása segít a rossz lehelet enyhítésén.

Fontos a bőséges folyadékfogyasztás. A megfelelő mennyiségű víz segít hígítani a ketonok koncentrációját, így enyhíti a rossz szájszagot is. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás segíti továbbá a nyálkahártyát a szájban élő baktériumok elszaporodásának megelőzésében. A baktériumok elszaporodásának megakadályozására a rágógumi is előnyös lehet.

A szájszag kezelése az étrend módosításával

A rossz lehelet megszüntetéséhez a diéta újragondolása, illetve módosítása szükséges. Bár átmenetileg elnyomható a kellemetlen szájszag, ám a kiváltó ok felszámolásához mindenképpen némi szénhidrát bevezetése szükséges az étrendbe.

A ketózis okozta rossz lehelet csökken vagy eltűnik az Atkins-diéta későbbi szakaszában, mikor megjelennek az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok az étrendben. Amennyiben hamarabb szeretné megszüntetni a panaszt, a fogorvos sem sokat tehet, meg kell változtatni az étrendet.

Ha mindezek ellenére a rossz lehelet továbbra is fennáll, keresse fel orvosát, mert a szájszag lehet valamilyen súlyos betegség (pl. diabétesz) jele is lehet.

Divatos diéták

Az egészséges életmód, a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának előtérbe kerülésével egymás után jelennek meg az újabbnál újabb sztárdiéták. Az óvatlan tájékozódó, könnyen elveszhet a dömpingben, és az ultramodern étkezési irányzatokról is kiderülhet, hogy mégsem olyan egészségesek, mint azt a hívek gondolják. Hogyan hatnak az egészségre a divatos diéták?

WEBBeteg - Cs. K. forrás: WebMD, Livestrong; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.