Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

okleveles táplálkozástudományi szakember
Bemutatkozás:

2012 júniusában végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Táplálkozástudományi Mesterképzési szakán. Tanulmányaim során átfogó ismereteket szereztem többek között a klinikai dietetika, a táplálékallergia, a táplálkozástudomány- és egészségtan, a táplálkozás-biokémia és az élelmiszer-analitika vonalon. Mindeközben megismertem a különböző betegségek kórélettanát, így szakszerű tanácsokat tudok adni a hozzám forduló betegeknek és hozzátartozóiknak egyaránt.

Célom, hogy az emberek megismerjék az egészséges életmód előnyeit, és nemcsak a betegségek gyógyításában, hanem azok megelőzésében is hosszú távon életmódjukká tegyék azt. Szívesen segítek az embereknek problémáikkal kapcsolatban, tanácsokat, javaslatokat adva azokra. Számos cikket írtam már a táplálkozás szakterületén belül, különféle betegségek során alkalmazható diétákról, valamint étrendeket állítok össze cukorbeteg vagy csökkentett koleszterinbevitelre szoruló személyek számára.

Szakmai könyvek és cikkek tanulmányozásával folyamatosan fejlesztem tudásomat, hiszen a megfelelő háttértudás elengedhetetlen a felelősségteljes és hiteles tanácsadáshoz.

Legutóbbi válaszai

Pajzsmirigy ?

Kedves Kérdező! A fogyáshoz úgy, mint a hízáshoz is, sok időre van szükség, kérem ne adja fel a célját. Kitartó munkával be fog indulni a testtömeg-csökkenés. Az étrendjéről keveset ír, jó lenne tudni pontosan, hogyan épül fel a diétája. A laboreredmények kiértékeléséhez szükség lenne a referenciatartományokra, ugyanis nem mindenhol egységesek. A házi orvosa bizonyára tett iránymutatást. A pajzsmirigy alulműködés jellemzői a lelassult anyagcsere, ennek következtében gyenge általános állapot, kedvetlenség, emésztési panaszok, depresszió, amelyekről Ön is ír. Mindenképpen személyes konzultációt javaslok szakorvossal, aki a pontos adatok, kórelőzmények ismeretében javasolja a szükséges gyógyszeres terápiát. Mindezek után sikeres és tartós fogyás válik elérhetővé zsírszegény diéta és rendszeres fizikai aktivitás mellett. Kitartást kívánok tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde

Cékla fogyastása?

Kedves Kérdező! A cékla nagyon egészséges zöldségünk, magas víz- és élelmi rost tartalommal rendelkezik. Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat és biotint. Magas szénhidrát-tartalommal rendelkezik, emellett sok oxálsavat és nitrátot is tartalmaz. Az oxálsav veseköves megbetegedés esetén kerülendő, a nitrát pedig gyomorbántalmakat okozhat. Az Ön által fogyasztandó (napi 100 gramm) mennyiségben nem okoz gondot, de a vizelet színe megváltozhat, vöröses színűvé válhat, általában a céklafogyasztás abbahagyása után 48 órával elmúlik a vörös színű vizelet. Javaslom, hogy a napi 100 grammnyi mennyiséget ne lépje túl. Jó egészséget kívánok tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde

Stroke után hízás

Kedves Kérdező! Sajnos a bevitt kalória nem elegendő. A szervezet napi tápanyagigényét az 1000 kcal bevitt mennyiség nem elégíti ki, önmagában az energia szegény táplálkozás nem vezet fogyáshoz. Az étrend megreformálása célszerű, el kell hagyni a fehér kenyeret, pékárukat, helyette teljes kiőrlésű termékeket kell választani. Édességek, cukros italok, zsíros ételek, úgy mint zsíros húsfélék és tejtermékek, tojás, szilárd zsírok fogyasztása és felhasználása szinten nem javasolt. A terápia részeként bizonyára javasoltak Önnek bizonyos testmozgásokat, mint például a séta, könnyű házimunka mindennapos végzése, lépcsőzés, tehát mindenképpen a fizikai aktivitás fokozására kell törekedni. Lassan, kitartó munkával valószínűleg kb 3-4 hónap alatt fog eltűnni a felszedett súlyfelesleg. Jó egészséget kívánok tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde

Magas húgysavszint

Kedves Kérdező! Az eredmény alapján legfeljebb naponta egyszer 50-60 gramm csirkemell fogyasztása ajánlott zsírszegényen elkészítve. Emellett kerülni kell többek között a belsőségeket, felvágottakat, vörös húsokat, halakat, zsíros tejtermékeket. Az alkoholt teljes mértékben kerülni ajánlott. A folyadékfogyasztás legyen bőséges, kezelőorvosa ajánlására gyógyvíz is szóba jöhet. A halolaj kapszula további szedését nem ajánlom. Jó egészséget kívánok : Irinyi-Barta Tünde

Gyógygombák

Kedves Kérdező! A gyógygombák szedése megelőzésként nem árthat, ugyanakkor nem csodaszerek. A tudományos kutatások szerteágazóan vizsgálják ezek egészségre gyakorolt hatását, de sok esetben a kutatások finanszírozója az előállító cég, emiatt az eredmények objektivitása is kérdéses. Véleményem szerint található olcsóbb étrendkiegészítő is a piacon, amellyel erősítheti immunrendszerét. Természetesen a kezelő orvosa tudja a legpontosabban megmondani, mi ajánlott Ön részére a szedett gyógyszer(ek) mellett. Jó egészséget kívánok tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde