A vérzsírok és eltéréseik a laborban

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Ha még nem történt vérzsír meghatározása, javaslom keresse fel családorvosát! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként "teljes" vérzsírösszetételt kell meghatároztatnia.

Ilyenkor éhgyomorra, laboratóriumban történik a vérvétel. Előző este 8 óra után vízen kívül semmit nem fogyaszthat! A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia. Vegye nyugodtan elő a leletét!

1. Koleszterint (általában „chol” vagy „kol” rövidítéssel) Ez a vérben mérhető „teljes”, tehát valóban "össz” koleszterin értéke.

2. HDL koleszterin. Ez az úgynevezett érvédő, tehát a "jó” koleszterinrész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint "kiszívni”.

3. Triglicerid (általában "Tg” rövidítéssel). Ez egy koleszterinen kívüli vérzsírösszetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg. Önmagában is érelmeszesedést okozhat és sajnos még agresszívebbé alakítja a koleszterint.

4. Ha ezt a három értéket megtatálta, a továbblépéshez kezében a kulcs! Sok laboratóriumban egy negyedik értéket is feltüntetnek. Ez az LDL koleszterin. Ez a "rossz”, érelmeszesedést okozó koleszterinrész.

Ha nem írták a papírra (de az első három érték megvan) vegyen elő egy számológépet! A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lenni! Ossza el a trigliceridértéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá a HDL értékét! Ezt a számot az összkoleszterinből kivonva megkapta a "rossz” tehát az LDL koleszterin szintjét.

Bővebben a vérzsírokról

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Triglicerid (neutrális zsírok)...

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből...

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik...

Hogyan csökkenthető a...

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani...

Nem alkoholos zsírmáj

Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos...

Hogyan csökkenthető étkezéssel a...

Napi energia-bevitelünk 15-30 százaléka zsírfélékből származik. Miközben a zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, az elfogyasztott zsírfélék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.