A vérzsírok és eltéréseik a laborban

szerző: Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - WEBBeteg
frissítve: 2022.07.22.

Ha még nem történt vérzsír-meghatározása, javaslom keresse fel családorvosát! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként "teljes" vérzsírösszetételt kell meghatároztatnia.

Ilyenkor éhgyomorra, laboratóriumban történik a vérvétel. Előző este 8 óra után vízen kívül semmit nem fogyaszthat! A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia. Vegye nyugodtan elő a leletét!

1. Koleszterin (általában „chol” vagy „kol” rövidítéssel): Ez a vérben mérhető „teljes”, tehát valóban "össz" koleszterin értéke.

2. HDL koleszterin. Ez az úgynevezett érvédő, tehát a "jó” koleszterinrész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint "kiszívni”.

3. Triglicerid (általában "Tg” rövidítéssel): Ez egy koleszterinen kívüli vérzsírösszetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg. Önmagában is érelmeszesedést okozhat és sajnos még agresszívebbé alakítja a koleszterint.

4. Ha ezt a három értéket megtatálta, a továbblépéshez kezében a kulcs! Sok laboratóriumban egy negyedik értéket is feltüntetnek. Ez az LDL koleszterin. Ez a "rossz”, érelmeszesedést okozó koleszterinrész.

Ha nem írták a papírra (de az első három érték megvan) vegyen elő egy számológépet! A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lenni! Ossza el a trigliceridértéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá a HDL értékét! Ezt a számot az összkoleszterinből kivonva megkapta a "rossz”, tehát az LDL koleszterin szintjét.

Bővebben a vérzsírokról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Nem alkoholos zsírmáj

Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos...

A koleszterinszint mérése

A VLDL-, LDL-, összkoleszterinszint-növekedés és a HDL-szint-csökkenés fokozza az érelmeszesedés és az ezzel összefüggő betegségek, mint...

Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

Triglicerid (neutrális zsírok) - Normálérték és eltérések

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből...

Mennyire egészséges a szója?

A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben...

Hogyan csökkenthető étkezéssel a trigliceridszint?

Napi energia-bevitelünk 15-30 százaléka zsírfélékből származik. Miközben a zsírsavak nélkülözhetetlenek az élethez, az elfogyasztott zsírfélék...

Divatos diéták - Hogyan hatnak az egészségre?

Az egészséges életmód, a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának előtérbe kerülésével egymás után jelennek meg az újabbnál újabb...

A vérzsír csökkentésének kulcsa: rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás

Ki ne hallott volna már az emelkedett koleszterin, illetve vérzsír szint veszélyeiről. Egy időben ennek köszönhetően tiltották a koleszterindús...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.