Magas vérnyomás - Mit ehet, és mit kerüljön el?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához.

A helytelen étkezési szokásokon lehet változtatni. Az első és legfontosabb lépés a sófogyasztás korlátozása kell, hogy legyen. Ez nem csupán azoknak tesz jót, akiknek főként a só okozza a magas vérnyomását, hanem valamennyi magas vérnyomású páciensnek a javára válik. A magas vérnyomás csökkentését szolgáló tabletták szedése fontos az orvos által elrendelt adagolásban. Emellett is oda kell figyelni a helyes életmódra is.

Az elfogyasztott konyhasó 80 százaléka készételekből kerül a szervezetbe. Elsősorban a kenyér, a virsli, a sajtok és a konzervételek készítéséhez használnak sok sót.

A káliumban gazdag étrend segít a vérnyomás csökkentésében

Kálium elsősorban a hüvelyesekben, a banánban és a burgonyában fordul elő. A veseelégtelenségben szenvedőknek, azonban óvatosnak kell lenniük a káliumfogyasztással!

A sok gyümölcs és zöldség is pozitívan hat a vérnyomásra. Emellett kevesebb húst és állati zsiradékot szabad csak fogyasztani, ehelyett inkább a halat és a növényi olajokat részesítsék előnyben! Mielőtt bármiféle diétázásba kezdenek, kérjék ki orvosuk véleményét! Ne felejtsék el, hogy ritka esetben a túl alacsony vérnyomás is okozhat szívinfarktust, illetve stroke-ot.

Ez az étrend nagyjából megfelel a mediterrán diétának. Tanulmányok szerint a szisztolés vérnyomás értékét 11, a diasztolését pedig 6 Hgmm-rel csökkenti.

Még jobb eredmények érhetőek el a súlycsökkentéssel.

Minden leadott fölösleges kiló két-három Hgmm-rel csökkenti a szisztolés értéket, és egy-két Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Mindezek mellett kerülendő az alkoholfogyasztás. 210 g alkoholnál többet nem szabad meginni hetente. A májbetegeknek, és azoknak, akiknél az alkohol hatására valamilyen betegség kialakult, természetesen le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
medizinauskunft.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.