Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Cukor vs édesítők - Eredet, kalória, hatás, édesség

Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen).

Az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokat (kristálycukrot, barna cukrot, mézet, juharszirupot, nyírfacukrot stb.) érdemes elkerülni.

Az édes ízről azonban nem kell lemondani, hiszen ma már számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására. Az úgynevezett intenzív édesítőszerek (például a stevia, az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz) nem emelik meg a vércukorszintünket, kalóriamentesek, viszont akár több százszor édesebbek lehetnek a hagyományos répacukornál (szacharóznál). Ennek köszönhetően annyira kis mennyiség szükséges belőlük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek energiatartalmába gyakorlatilag bele sem számoljuk.

Közös jellemzőjük, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg, ezért a szénhidrát anyagcsere zavaraival járó betegségek nem-gyógyszeres kezelésében, diétájában jelentős szerepet kapnak.