• A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

        Minél hamarabb derül fény a magas koleszterin problémájára, annál korábban és sikeresebben lehet fellépni a betegséggel szemben. A kezelés első lépése megvizsgálni a testtömeget és az esetleges társbetegségeket, és ahhoz igazítani az étrend összetételét és energiatartalmát.

        Fontos, hogy ne egy-egy élelmiszertől (annak fogyasztásától vagy kiiktatásától) várjunk eredményt, hanem általánosságban törekedjünk az egészséges táplálkozásra és az elegendő testmozgásra!

        Hirdetés

        Túlsúly esetén testtömeg-csökkentésre is szükség van, így az energiabevitelt egyénre szabottan kell megállapítani. A gyógyszerelés szükségessége általában második lehetőségként következik, hiszen sok esetben már elegendő a diéta és az életmód helyes irányba terelése is. A pontos kezeléshez és diétás tanácsadáshoz fontos tudni a magas koleszterinszint típusát, a beteg étkezési és életmódbeli szokásait.

        A koleszterin téma cikkei

        7/1 Koleszterin: összekoleszterin, HDL, LDL
        7/2 Miért magas a koleszterinszintem?
        7/3 A koleszterinszint mérése
        7/4 Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?
        7/5 Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
        7/6 A magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése
        7/7 A koleszterin csökkentése: diéta, életmód

        Az elfogyasztott koleszterin mennyisége

        Bár a szervezet maga is képes előállítani koleszterint, és a táplálékból történő felszívódás is mutat egyéni eltéréseket, mégis fontos a bevitt koleszterin mennyiségét korlátozni. A kóros vérzsírszintek (magas össz-, LDL- és triglicerid-szint, alacsony HDL-koleszterint-szint) megfelelő étrend összeállításával sikeresen befolyásolhatóak. Megelőzés esetén a napi koleszterinbevitel ne haladja meg a 300 mg mennyiséget, kialakult betegségnél viszont 200 mg mennyiség alatt legyen a bevitel.

        Koleszterint csak az állati eredetű termékek tartalmaznak, legnagyobb mennyiségben a tojássárgájában, a velőben, a belsőségekben, a szárnyasok bőrében, a tejszínben és a tejfölben található meg.

        A rostok szerepe

        A rostok szerepe kiemelten fontos a diétában, ugyanis megkötik a táplálékkal felvett koleszterint, ami így kisebb mértékben szívódik fel, és a salakanyaggal kiürül a szervezetünkből. Naponta 30-40 gramm rost elfogyasztása javasolt, amelyből 10-20 gramm vízben nem oldódó rostforrás legyen, ilyen például a zabkorpa és a zabpehely.

        A zöldség- főzelékfélék és gyümölcsök fogyasztása egészségesek és betegek számára is kiemelten fontos, az ajánlott mennyiség naponta 500 gramm. Részesítsük előnyben a magas pektintartalmú növényi táplálékokat (például alma, birsalma, sárgarépa, ribizli). Túlsúlyos betegek számára nem ajánlott a sütőtök, a hüvelyesek, a banán és a szőlő fogyasztása.

        Az étrend antioxidáns tartalma is legyen magas (ezt szintén támogatja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás), mert az antioxidánsok gátolják az LDL-koleszterin oxidációját.

        Koleszterinszint és egyes ételek

        Milyen zsírokat fogyaszthatunk?

        Az étrend zsírtartalma a napi energiabevitel 15-30%-a között legyen, amelyből

        • a kedvezőtlen telített zsírsavak aránya kevesebb legyen, mint 10%,
        • a transz-zsírsavak pedig <1%,
        • a telítetlen zsírsavak adják a zsírbevitel nagyobb részét.

        Hús- és tejtermékek választása esetén az alacsony zsírtartalmút részesítse előnyben a beteg. Nem ajánlott a kacsa, liba, zsíros húsrészek, belsőségek, szalámik, kolbászok, zsíros felvágottak, májasok és hurkafélék, valamint a vaj, tejszín, zsíros tejföl, túró és sajtok. Kerülendő a kókusz- és pálmaolaj használata, mivel ezekben a zsiradékokban is a telített zsírsavak dominálnak.

        A dietetikusok általánosságban azt tanácsolják, hogy minél kevesebb bolti, félkész élelmiszert fogyasszunk.

        Magyarországon már törvény korlátozza a transzzsírok felhasználását, így szerencsére nem kapható boltokban olyan élelmiszer, amelynek magas lenne a transzzsír-tartalma.

        Az omega-3-, és omega-6-zsírsavak megfelelő aránya segít a koleszterinszint jótékony befolyásolásában: az n-6-zsírsav 5-8%, az n-3-zsírsav pedig 1-2% legyen. Állati eredetű zsiradékok felhasználása helyett a növényi olajokat részesítsük előnyben, mint például napraforgó-, olíva-, repce, lenmagolaj, valamint vaj helyett margarint használjunk a mindennapokban. Lehetőség szerint hetente két-három alkalommal fogyasszunk tengeri halat (például makréla, lazac, hering, szardínia). Hazai halak közül ajánlott például a busa.

        A növényi olajok (magvak, dió) kifejezetten hasznosak a koleszterin diéta részeként, fogyasszunk belőlük rendszeresen. A növényi szterineknek is fontos szerep jut a diétában, hiszen csökkenthetik az összkoleszterin-szintet. A napi ajánlott mennyiséget (2-3 gramm) nem tudjuk elfogyasztani természetes úton, még vegetáriánus táplálkozás esetén sem, viszont dúsított termékekkel (például bizonyos margarinok) már fedezhető a szükséglet.

        Fontos a rendszeres testmozgás

        A diéta mellett a rendszeres testmozgás a másik kulcstényező, amely segíthet beállítani a normális vérzsír-értékeket. Amennyiben korábban inaktív, mozgásszegény életmód volt a jellemző a páciensre, akkor orvosi kontroll mellett a fokozatos testmozgás bevezetése történjen meg, hetente 4-5 alkalommal fél órás séta, kerékpározás (akár szobakerékpár) vagy úszás formájában. Az így végzett testmozgás segíthet növelni a HDL-koleszterin-szintet, és csökkenteni a trigliceridszintet.

        Fontos a beteg figyelmét felhívni, hogy a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás elhagyásával szintén várható javulás az értékekben.

        Ha fél éves életmódbeli változtatás és diéta alkalmazás esetén sem sikerül elérni a várt eredményt, és ennek az eredménytelenségnek az oka nem a beteg együttműködésének hiánya, akkor válhat szükségessé a gyógyszeres beavatkozás, mint gyógyítási lehetőség. A gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen a dietoterápia és a testmozgás további folytatása is.

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! Milyen hatással van a testmozgás a koleszterinszintre?

        Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2019.08.28 16:05, Megjelenés: 2018.05.18 08:49
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfi nemi szervek

        Férfi nemi szervek

        Cs. K., fordító

        Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

        A neuropátia szűrése

        A neuropátia szűrése

        Prof. Dr. Barkai László

        Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

        Koleszterinszint-kontroll - Kinél milyen időközönként kell ellenőrizni az értékeket?

        A magas koleszterinszint köztudottan emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát az érelmeszesedési folyamatok gyorsításával. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése ezért fontos a szövődmények lehetőség szerinti elkerüléséhez.

        Összefüggést találtak a szívbetegségek egy jelzőanyaga és a paleoétrend között

        Azoknak a szervezetében, akik az ősemberi étrendet követik, a szívbetegségekhez köthető, a vérből kimutatható jelzőanyag dupláját találta az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatócsoportja - számolt be róla a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

        Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

        A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

        Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

        A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

        Miért magas a koleszterinszintem?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

        Fiatalkorban is ellenőrizni kellene a koleszterinszintet

        Akinek már fiatalkorában emelkedett valamelyik vérzsírértéke (LDL-, VLDL- vagy összkoleszterin vagy triglicerid), annak feltétlenül kezelésre van szüksége. Az évek során ugyanis összeadódnak azok a károsodások, amelyeket a vérzsírok érfalban történő lerakódásai okoznak.

        A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

        A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

        Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

        A magas zsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le kell mondani a dohányzásról, és sokat kell mozogni, hogy ezzel is csökkentsék a bejutó zsírok mennyiségét, valamint hogy elégessék a felesleget.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.