A 10 legjobb diétatipp az adventi időszakra

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha most lead néhány plusz kilót, akkor az ünnepek után sem kell aggódnia testsúlya miatt. Egyszerű tanácsokat adunk, melyek segítségével megszabadulhat a fölösleges zsírpárnáktól önsanyargatás nélkül.

Napjainkban szinte minden héten felbukkan egy-egy újabb elképesztő eredményt ígérő diéta. Ezek legtöbbje azonban nem működik, mert a szigorú szabályokat nehéz betartani a mindennapokban. Sokkal ésszerűbbek és célravezetőbbek azok a módszerek, amelyek segítségével ugyan hosszabb idő alatt érhető el a kívánt eredmény, de később nem térnek vissza a plusz kilók. Ily módon is le lehet adni az ünnepek előtt azt a 2-3 kilót, amennyivel átlagosan az ünnepek után többet mutat a mérleg.

1. Lassan járj, tovább érsz!

Jobb a napi bevitt kalóriamennyiséget egy kicsivel csökkenteni, mint radikális diétába fogni. A koplalást a szervezet nem bírja tartósan és előbb vagy utóbb kialakul a jojó effektus: A szervezet csökkenti energiafelhasználását, és igyekszik minél több tápanyagot zsír formájában elraktározni. Ráadásul, aki extrém diétába fog, levertnek érzi magát, mert szervezete nem jut elegendő tápanyaghoz.

2. Tervezze meg előre étkezéseit!

Az erősen elhízott emberek sokszor nem érzik jóllakottnak magukat, ha megszokták, hogy egyszerre sokat esznek, nagyon nehéz váltaniuk. A legideálisabb a napi öt alaklommal történő étkezés, de aki az egyszeri adagokat nem tudja csökkenteni, inkább az étkezések számát redukálja háromra.

Az is nagyon fontos, hogy aki nem tud lemondani a nassolásról, lehetőleg egészséges finomságokat válasszon, pl. joghurtot, túrót, nyers zöldséget.

3. Vezessen naplót!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mennyit is esznek. A napi étkezésekbe nem számolják bele a tv előtt ropogtatott chipset vagy a gumicukrot. A táplálkozási napló vezetése segít jobban megismerni saját étkezési szokásait.

Ha nem tud lemondania a tv előtti nassolásról, akkor chips és édességek helyett egyen inkább mogyorót vagy zsírszegény pattogatott kukoricát!

Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon
Az illatos mézeskalács, a bejgli, a szaloncukrok, a fűszeres forralt bor és a sült húsok csábításának az ünnepi vásárban és otthon is nehéz ellenállni. A legtöbb karácsonyi specialitás sok cukrot vagy zsírt tartalmaz, vannak azonban olyan karácsonyi ételek is, amelyek kifejezetten egészségünket szolgálják. Adunk néhány tippet, hogy az ünnepek után ne kelljen aggódnia a felszedett plusz kilók miatt! Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

4. Óvatosan az XXL-es kiszerelésekkel!

Manapság már megszokott a 300 g-os táblás csoki és az 5 literes pop-corn. Ami ma mininek számít, néhány évvel standard méret volt. Egy nagy táblás csokit képesek vagyunk ugyanannyi idő alatt eltüntetni, mint a kisebb kiszerelésűt. Ezért szakértők azt tanácsolják, hogy még, ha pénztárcánk szempontjából jobban megérné is, családi kiszerelés helyett inkább a normál adagolást válasszuk.

5. Az anyagcsere serkentéséért

Az anyagcsere serkentésének egyetlen igazán hatásos módja a mozgás. Sokszor az is elég, ha gyalog megyünk a boltba vagy biciklivel a munkahelyünkre. Természetesen a futás és az aerobik is kiváló zsírégetők, de nem felelnek meg az erősen túlsúlyos embereknek.

6. Edzővel sikeresebb

Főként kezdetben nagyon sokat segíthet egy táplálkozási tanácsadó a kitűzött célok elérésében. Segít reális és egészséges célokat kitűzni. Nagyon nehéz felhagyni régi szokásainkkal, nincs ez másképp az étkezések terén sem.

7. A reggelit ne hagyja ki!

A reggeli valóban fontos étkezés, de az, hogy ki mennyit reggelizik, egyéni ízléstől függ. Számos tanulmány igazolja, hogy a reggeli kihagyása elhízáshoz vezet, ezért, ha erőt is kell vennie magán, legalább néhány falatot egyen reggelente: müzlit, joghurtot, gyümölcsöt, stb. Kutatási eredmények azt is igazolják, hogy ha a reggeli túlságosan kiadós, akkor a nap többi étkezése is az lesz.

8. Az étteremben is legyen következetes!

Sokan úgy gondolják, hogy ha már fizettek érte, akkor megesznek mindent, ami a tányéron van. Panírozott ételek helyett kérjen inkább grillezett változatot, és mindenből kis adagot. Bánjon csínján a szószokkal!

9. Igyon sok vizet!

Számos tanulmány igazolja, hogy ha valaki sok vizet fogyaszt, gyorsabban lefogyhat. A szakértők azt ajánlják, hogy minden étkezés előtt igyunk meg két nagy pohár vizet. A víz kalóriamentes, és kitölti a gyomrot, így kevesebb kalóriát jutattunk szervezetünkbe.

10. Milyen ételeket egyen a diéta során?

Aki fogyni szeretne, lehetőleg alacsony energiatartalmú ételekből állítsa össze az étrendjét. Szakértők az élelmiszerek színe alapján a következőket ajánlják: a zöld színű élelmiszerek kalóriatartalma a legalacsonyabb, ezekből mindenki annyit ehet, amennyi jól esik. A sárga színű ételek energiatartalma közepes, ezekből ne fogyasszunk túl sokat. A magasabb energiatartalmú ételek piros színűek, ezek csak ritkán kerüljenek étrendünkbe!

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: focus.de)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.