Dietetikus téma

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-08-20 09:33
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Gyorséttermi ebéd - Mi az, amit a dietetikus is megengedne?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-06-05 13:33
Kalóriabevitel
Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

Mit ehet és mit nem a cukorbeteg? Megkérdeztük a dietetikust!

Cukorbetegközpont - Szarka Dorottya, dietetikus, táplálkozásallergia szakember - 2022-03-23 20:33
Egyénre szabott étrend kialakításával segítik a dietetikusok a cukorbetegeket, ebben mindenre kiterjedő tanácsokat is talál a páciens. Nem minden tilos! Szarka Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2021-12-27 12:00
Só
A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm, durván 1 teáskanálnyi mennyiség. Ebben benne van az összes étkezés, beleértve a félkész és kész termékek sótartalmát, illetve a külön sózást is.

Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró - 2021-11-07 22:03
Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2019-11-27 14:35
Cukorbeteg diéta
A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a táplálkozásterápiáról és annak újdonságairól tartott előadásában.

Súlyfeleslegem van! Mi lehet az oka?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2019-10-06 17:36
Általában fontos és meghatározó számunkra a saját egészségünk, de általában sokkal kevesebben vagyunk elégedettek azzal, amit az egészségünkért valóban megteszünk. Más dolog tudni róla és más cselekedni - véli a sportpszichológus.
Ha Ön szülőként hasonló mondatokkal nyugtatja gyermekét és saját magát, amikor a súlyproblémával szembesülnek, helytelenül cselekszik! Ezt támasztja alá az orvosi szakvélemény mellett a szülők döntő többségének álláspontja is − derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából. Mit mutatnak a felmérések, mit mondanak a szakemberek és mit gondolnak a szülők a gyermekkori elhízásról?

Górcső alatt a divatos diéták

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-10-16 20:11
8 + 1 diétát vizsgáltunk meg közelebbről Györki Niké dietetikussal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagjával, kiemelve a legfontosabb ismérveit, hogy aztán kiderüljön: ajánlható vagy sem. Nem sok étrendfajtára mondta azt a táplálkozási szakértő, hogy rendben van.

Miért van egyre több cukorbeteg gyermek?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-08-01 14:55
Brigitta lánya kilencévesen lett 1-es típusú cukorbeteg, öt éve egy csapásra megváltozott az életük, nagyon sok nehézséget átvészelve most azt mondja, együtt lehet vele élni, megfelelő diéta és odafigyelés mellett. Jelenleg hazánkban megközelítőleg 3500 1-es típusú cukorbeteg gyermek él.

Elhízott magyarok: Nézzünk a számok mögé!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-06-08 14:55
Hazánk az OECD országok között a negyedik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - derül ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság felméréséből. Az elhízás az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása.

A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-06-01 14:55
Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető - olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos?

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-02-17 19:11
A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem jelenthetjük ki, hogy mindent - amit a boltokban beszerezhetünk - kockázatok nélkül beszedhetünk - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak Tihanyi András sporttáplálkozással foglalkozó dietetikus.

Mit ehetünk, mit ne együnk? Ki mondja meg?

Ételérzekenység - 2015-12-03 18:10
Egyes becslések szerint a lakosság legalább egyötöde küszködik valamilyen ételérzékenységgel vagy más szóval ételintoleranciával, ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz számukra.

Dietetikusok itthon és a nagyvilágban

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2015-11-26 15:05
Ki a dietetikus és milyen területeken dolgozik Európában? Mit lehet tudni a dietetikus tevékenységének hatékonyságáról és megtérüléséről? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Mi történik a dietetikusnál?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015-10-06 16:55

Mennyi energiára van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk egyáltalán működni tudjon? Akkor is hízhatunk, ha túl keveset eszünk? Mi az étkezési napló? Hogyan változik az alapanyagcsere az életkorral? Antal Emese dietetikus szakértőnk rendelőjében jártunk személyes tanácsadáson.

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Országos dietetikusi adatbázist hozott létre az MDOSZ

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2015-07-21 14:58
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől.

Transzzsírsavak: miért mérgeztek minket a gyártók?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-11-28 21:41
Nem minden uniós tagországban van szabályozva a transzzsírsavak megengedett aránya, ahol már megtették, ott a határérték 2 százalék. Ezt szeretnék nálunk is bevezetni jövőre. Megnéztük: az egyik közkedvelt hazai gyártású csokis nápolyi transzzsírsavtartalma több mint 14 százalék.
A megfelelő folyadék-ellátottságot a dietetikusok fontosabbnak tartják mint az orvosok, de ritkábban nézik. A hazai dietetikusok folyadékbevitellel kapcsolatos ismereteit és attitűdjét mérte fel szeptemberben az Európai Hidratációs Intézet (EHI) által kidolgozott kérdőív alapján a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége .