Vércsoportunk szerepe egészségünkben, a gyomorfekély kialakulásában

Szerző: Medipress

A vércsoportunk meghatározhatja a hajlamot az olyan betegségekre, mint a rák, a meddőség, a gyomorfekély, vagy akár a kolera és a malária? Az orvostudomány a vérátömlesztésen túl, eddig nem sokat foglalkozott a vércsoportok jelentőségével.

A legutóbbi vércsoportokkal kapcsolatos kutatások megállapították, hogy a 0-s vércsoporttal rendelkezők esetében, kisebb a szívinfarktus kialakulásának kockázata. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 20 ezer embert vizsgáltak, és felfedezték, hogy az Adamts7 elnevezésű gén, jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát, viszont a 0-s vércsoportú emberek körében nem emelkedett a kockázat, mondja Dr. Muredach Reilly, a kutatás vezetője.

A Brit Nemzeti Vérszolgálat jelentése szerint, a britek csupán 40 százaléka van tisztában azzal, hogy milyen a vércsoportja. Minden vércsoportnak megvan a maga hátulütője is. A 0-s vércsoportú emberek, például kisebb eséllyel kapják el a maláriát, viszont kevésbé ellenállók a vírusok és baktériumok által terjesztett gyomorfekéllyel és kolerával szemben.

Egy, az ötvenes években négy londoni kórházban készített vizsgálat azt állapította meg, hogy az A-s vércsoportú emberek körében, például jóval nagyobb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata, mint a 0-s vércsoportúaknál, viszont náluk nagyobb eséllyel alakult ki gyomorfekély.

A svédországi Karolinska Intézet kutatói, 35 éven keresztül figyeltek meg egy több, mint 1 millió fős mintát. Az eredmények alapján az derült ki, hogy az A-s vércsoportú emberek hajlamosabbak a dohányzástól, az alkoholtól és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől eredő gyomorrák kialakulására, míg a 0-s vércsoportúak a baktérium által okozott gyomorfekélyre és a Heliobacter pylori fertőzésre hajlamosabbak, mondja Dr. Gustaf Edgren, a kutatás vezetője.

Tavaly októberben amerikai tudósok kimutatták, hogy a nők vércsoportja a teherbeesés esélyére is hatással van. A tanulmány során 560 nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a 0-s vércsoportú nők körében, kétszer nagyobb esély van a kis petesejtszámra és gyenge minőségű petesejtekre.

Lásd még Mit árul el vércsoportunk az egészségünkről?

(Medipress)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

A Bernard-Soulier-szindróma (BSS)

A Bernard-Soulier-szindróma a vérzékenység egyik örökletes zavara. Nagyon ritkán előfordulhat más betegséghez társultan is, szerzett módon. Ritka...

Az Osler-Weber-Rendu-szindróma, vagyis...

A Osler-Weber-Rendu-szindróma (Osler-Weber-Rendu-kór (HHT)) az úgynevezett vaszkuláris típusú vérzékenységek közé tartozik. Egy olyan örökletes...

Vércsoportok, specialitások és...

Az orvosok már a vércsoportok ismerete előtt megpróbálkoztak a nagy vérvesztés okozta halálozás megelőzésére oly módon, hogy egy egészséges...

Mit árul el vércsoportunk az...

A legtöbb ember nemigen foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen a vércsoportja - hacsak egy problémás helyzetben nincs rá valami különös oka, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.