• Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételek játszhatnak szerepet a kialakulásukban és a megelőzésükben?

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek (zsír, vörös húsok, könnyen felszívódó szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök) a bélrendszeri daganatok kialakulására?

        A vastagbélrák téma cikkei

        A betegség megértése
        1. A vastagbélrák tünetei
        2. Rákmegelőző állapot: a vastagbélpolip
        3. A vastagbélrák rizikófaktorai
        4. A vastagbélrák kivizsgálása, szűrése

        Élet betegséggel
        5. A diagnózis lelki feldolgozása
        6. A vastagbéldaganat szövettani típusai, életkilátások
        7. A vastagbélrák kezelési lehetőségei
        8. Élet a béldrák diagnózisa után
        9. Kontrollvizsgálatok bélrákon átesett betegeknek

        Megelőzés
        10. A táplálkozás szerepe a vastagbélrák kialakulásában
        11. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

        Általánosan ismert tény, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszik az életmódunk. Ezen belül is jelentős szerep tulajdonítható a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak. Nincs ez másképp a vastagbélrák, a végbélrák vagy a vékonybél daganat esetében sem. 

        Ma a zsírokban és vörös húsokban bővelkedő étrendet a colorectális (vastagbél- és végbél-) daganatok egyik fő rizikófaktoraként tartják számon. Ennek a hátterében több feltételezett mechanizmus is létezik. Az egyik ok valószínűleg az, hogy a húsok főzése során karcinogén anyagok (heterociklikus aminok, aromás hydrocarbonok) képződnek, amelyek kedvezhetnek a rákos sejtek kialakulásának.

        Egy másik szempont, hogy a feldolgozott húsok nagy mennyiségben tartalmaznak nitriteket és nitrátokat, melyek a húsokban lévő fehérjékkel és hemmel (ami a mioglobin és a hemoglobin része) olyan anyagok (mutagén nitrózaminok) képződéséhez vezetnek, amelyek a szervezetben megnövelhetik a mutációval járó sejtszaporulatok kialakulását.

        Talán meglepő lehet, hogy a vörös húsok kiváló vasforrásként egyrészt előnyösek a szervezet vasraktárainak feltöltése szempontjából, ugyanakkor ez is növeli a daganatok kialakulásának rizikóját, hiszen a bélrendszeren belül prooxidánsként szerepel a vas. Ez azt jelenti, hogy az oxidatív folyamatok (oxidatív stressz) szintjét növeli.

        Egyes vizsgálatok továbbá arra az összefüggésre világítottak rá, hogy a vörös húsokból felszabaduló hem közvetlenül károsítja a vastagbél nyálkahártyáját, ezzel szemben a hemben szegény szárnyas húsok fogyasztása nem hozható összefüggésbe a bélrendszeri daganatok kialakulásával.

        Pontosan megbecsülni tehát nehéz feladat, hogy adott mennyiségű hús fogyasztásakor milyen mértékben zajlanak le a fenti folyamatok.

        Hirdetés

        A könnyen felszívódó szénhidrátok hatása

        A 2-es típusú cukorbetegség (nem inzulinfüggő diabétesz) és a bélrendszert érintő daganatok földrajzi megoszlása nagy hasonlóságot mutat. A kapcsolatra az lehet a magyarázat, hogy a  könnyen felszívódó szénhidrátok tartós bevitele által okozott folyamatos magas vércukor- és inzulinszint növelheti a béldaganatok kialakulásának esélyét.

        Gyorsan felszívódó szénhidrátok: cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek, sült krumpli, krumplipüré, palacsinta, egyes yümölcsök (érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye), édesített tejtermékek, puffasztott rizs, fehér rizs.

        A rostfogyasztás hatásai

        Afrika és Ázsia bizonyos népcsoportjaiban nagyon alacsony a vastagbéldaganatos, végbéldaganatok és más hasonló betegségek előfordulásnak aránya. Megfigyelték, hogy ezek a népcsoportok rendkívül nagy arányban fogyasztanak nem emészthető rosttartalmú ételeket. 

        Nem oldható rostok: megtalálhatók egyes zöldségekben (csicsóka, póréhagyma, vöröshagyma, articsóka, spárga, csicseriborsó, fokhagyma), a málnában, nektarinban, barackban, valamint a búzakorpában. 

        Ezekből a rostokból a vastagbél baktériumflórája rövid szénláncú zsírsavakat állít elő (propionát, butirát). A butirát egyrészt a vastagbél hámsejtjeinek energiaforrása, másrészt csökkenti a sejtszaporodás mértékét, segíti a sejtek differeciálódását és segíti az programozott sejthalál folyamatát (apoptózist), ezáltal gátolja a tumoros folyamatok kialakulását. Ezek a hatások mindeddig csak laboratóriumi körülmények között lettek bebizonyítva.

        A zöldségek és gyümölcsök hatása

        Eddig nem igazolódott egyértelműen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás védő hatása a bélrendszeri rákkal szemben, bár több tanulmány is alátámasztotta gyenge védő hatásukat.

        Ugyanakkor fontos tény, hogy a kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrend jó hatással van a szervezetre, így a káros folyamatok kialakulását is nagyobb eséllyel előzheti meg az, aki rendszeresen fogyaszt friss zöldség- és gyümölcsféléket, és emellett pótolja azokat a további fontos anyagokat (ásványi anyagok, nyomelemek stb.), amelyekre a szervezetnek szüksége van.

        Többszörösen telítetlen zsírsavak

        Bár nem sikerült eddig szignifikáns összefüggést bizonyítani a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása és a bélrendszeri daganatok kialakulása között, de egyre több eredmény látott napvilágot a témával kapcsolatban. Néhány prospektív vizsgálat igazolta a halfogyasztás védő szerepét a béldaganatok kialakulásával szemben, de egyelőre az eredmények nem egyértelműek. 

        Valószínűnek látszik az a mechanizmus a védő szerep igazolására, hogy a halakban jelen lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladáskeltő eikozanoidok termelődését és gátolják a COX-2 enzim működését, ezáltal antikarcinogén hatást fejtenek ki. 

        Ez a cikk is érdekelheti A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

        Forrás: WEBBeteg
        Medscape
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2018.10.06 20:55, Megjelenés: 2017.07.13 11:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        A ráncfeltöltés

        A ráncfeltöltés

        Dr. Csuth Ágnes

        A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

        A kardioverzió

        A kardioverzió

        Dr. Molnár Dóra

        Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

        Beteg lélek? Egy gasztroenterológus gondolatai

        A WHO meghatározása szerint lelkileg egészséges az az ember, aki ...tudatában van saját képességeinek, megbirkózik az élet mindennapos stresszhelyzeteivel, produktívan és termékenyen dolgozik és aktív részese közössége életének.

        Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

        A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

        A méregtelenítés technikái

        A szervezetünk méregtelenítésére számtalan tippet találunk az interneten, reklámokban és különféle magazinokban, de legyünk körültekintőek, mielőtt bármelyik tisztítókúrát elkezdjük. Van közöttük valóban hasznos diétás tanács, de a drasztikus és szigorú étrendi megszorítások akár még veszélyesek is lehetnek számunkra.

        Betegklub vastagbéldaganattal élőknek

        Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak, példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Nem mellékesen pedig hasznos információkhoz juthatnak a tagok meghívott orvosoktól, szakemberektől, illetve a betegtársaktól is. Öt szervezetet mutatunk be.

        Gyermekvállalás vastagbélrák után

        A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

        A vastagbélrák tünetei

        A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

        A vastagbélrák műtéti kezelése

        Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

        A vastagbélrák kezelése

        A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.