• Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

        Egészséges ember számára a napi ajánlott rostfogyasztás mennyisége 20-30 gramm, míg a székrekedéssel, elhízással, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, érelmeszesedéssel küzdők számára 40-50 gramm élelmirost-bevitel is szükséges lehet, megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt.

        Hirdetés

        Miért fontos a megszokottnál többet inni, ha sok rostot tartalmaz az étrend?

        Az élelmi rostok kétfélék lehetnek: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok. A vízoldékony rostok (például pektin, egyes nyálkaanyagok) felszívják a vizet, magukba zárva megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak. A vízben nem oldódó rostok, amilyen például a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin, változatlan állapotban jutnak a vastagbélbe. Az élelmi rostok vízmegkötő tulajdonsága miatt nagyon fontos rostban gazdag étrend mellett a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról gondoskodni. 1 gramm rost körülbelül 50 ml vizet képes megkötni, tehát napi 40 gramm rostbevitel esetén körülbelül 2 literrel növekszik meg a napi folyadékszükségletünk. Az élelmi rostok az emésztőrendszeren végighaladnak, majd végül a vastagbélben történik meg a víz egy részének a visszaszívódása. A megfelelő mennyiségben fogyasztott folyadékkal együtt a széklet nagyobb tömegűvé és lazábbá válik, nyomást gyakorol a végbélre, ezáltal a székletürítés gyakoribb, rendszeresebb lesz.

        Ezt lvasta már? A rostok szerepe az étrendben

        Körülbelül mennyivel kellene a szokásosnál több folyadékot fogyasztani magas rosttartalmú étrend mellett?

        Normális, kiegyensúlyozott, 20-30 grammnyi rosttartalmú vegyes étrend mellett 1,5-2 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Magas rosttartalmú étrendnél fokozni kell a folyadékbevitelt is: napi 40 grammnyi rostbevitel mellett 3-3,5 liter folyadék elfogyasztása válik szükségessé. Részesítsük előnyben a magas víztartalmú zöldségeket (például paradicsom, uborka) és gyümölcsöket (például narancs, dinnye, körte, szőlő). Levesek, főzelékfélék, mártások, befőttek fogyasztásával is növelhetjük a folyadékbevitelünket. Az italok közül a gyümölcsteákkal, turmixokkal, tejjel, limonádékkal, cukormentes üdítőitalokkal és 100%-os, cukrozatlan gyümölcsleveket vízzel hígítva változatosabbá tehetjük italfogyasztásunkat.

        Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem iszik eleget rostban gazdag táplálkozás mellett? 

        A magas rosttartalmú, szárazabb ételek megfelelő folyadékfogyasztás nélkül csökkenthetik a bélperisztaltikát, szorulást, rendszertelen székletürítést, vagy súlyosabb esetben akár bélelzáródást is okozhatnak. A teltségérzet kellemetlenné válhat, puffadás, görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek. A magas élelmirost-tartalmú étrendből bizonyos vitaminok (például zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása csökkenhet, ezeknek a mikrotápanyagoknak a pótlására figyelemmel kell lenni, ezért fontos a helyesen összeállított étrend. A megkötött salak- és méreganyagok a vastagbélben sokáig pangnak, károsodhatnak az ott élő mikroorganizmusok, és kedvezőek lehetnek a körülmények daganatos elváltozások kialakulásához. Tehát a túlságosan nagy mennyiségben (60 gramm élelmi rost naponta) fogyasztott rostos ételek, ha a folyadékbevitelt nem növeljük kellő mértékben, épp ellenkezően hatnak a szervezetünk egészségére, mint a megfelelő folyadékbevitel mellett megfelelő mennyiségben fogyasztott élelmi rostok.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2018.10.16 09:41, Megjelenés: 2018.10.15 13:04
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        A ráncfeltöltés

        A ráncfeltöltés

        Dr. Csuth Ágnes

        A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

        A kardioverzió

        A kardioverzió

        Dr. Molnár Dóra

        Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

        A rostok szerepe az étrendben

        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

        Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

        Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

        Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA