8 gyakori ok az orrfolyás hátterében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

Ha Önnek is úgy tűnik, hogy minden évszak az orrfolyás szezonja, nem véletlenül érez így. Az orrfolyásnak 8 gyakori oka is létezik, és nem mindegyik korlátozódik a télre. Ugyanakkor számos dolog van, ami segít megelőzni vagy legalább minimalizálni a vele járó bosszantó tüneteket.

1. Közönséges nátha

A felső légúti fertőzésként is ismert nátha azért okoz orrfolyást, mert növeli az orr vérereinek áteresztőképességét, ami lehetővé teszi a váladék szivárgását az orrjáratokba. Az orrfolyás általában 2-3 nappal a nátha vírusával való fertőződés után jelentkezik. A leggyakrabban náthát okozó vírusok a rhinovírusok (ez a leggyakoribb), a koronavírusok, a RS (respiratory syncytial) vírusok és a metapneumvírusok.

Nátha esetén az orrfolyás csökkentésére irányuló leggyakoribb kezelések közé tartozik az orrcseppek és orrspray-k vagy az első generációs antihisztaminok alkalmazása. Ha a náthával járó orrfolyás és orrdugulás több mint 10 napig tart, érdemes orvoshoz fordulni, mert a vírusfertőzés talaján kialakulhat bakteriális felülfertőződés, ami antibiotikummal kezelhető.

Tovább Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

2. Allergia

Az allergiás rhinitis, ismertebb nevén a szénanátha szezonális oka lehet az orrfolyásnak, melyet jellemzően tavasszal vagy ősszel tapasztalnak intenzívebben az allergiás betegek. Az orrfolyást az okozza, hogy a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol a virágzó fák, füvek, gyomnövények pollenjére. Az allergiás orrváladék általában világos, de lehet gennyes is.

Az allergiákhoz köthető orrfolyás elsődleges kezelésére szintén orrcseppek és orrspray-k ajánlottak, illetve amennyiben ez nem elegendő, második generációs antihisztamin szedése javasolt. Érdemes helyileg alkalmazott készítmények (orrcsepp, orrspray) kiválasztása esetén körültekintően eljárni, hiszen a tartós használatuk a hozzászokás (orrcseppfüggőség) veszélyével jár. Előnyös lehet a szezonális panaszokat természetes alapanyagból készült termékekkel (pl. tengervizes orrspray) csillapítani.

Tovább Allergia aloldal a WEBBetegen

3. Hideg levegő

Biztosan Ön is megfigyelte már, hogy ha sokáig van a hideg levegőn, elkezd folyni az orra. A hideg, száraz levegő kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami megváltoztatja az orrjáratok folyadék egyensúlyát. Ez a változás gyulladásos reakciót és orrfolyást eredményez.

4. Csípős ételek fogyasztása

Az élelmiszerek által kiváltott orrfolyás nem immunválasz, hanem az idegrendszer stimulációjához kapcsolódik. A csípős ételek által kiváltott orrfolyás leginkább a 20-60 év közötti felnőtteket érinti, és nagyobb a valószínűsége azoknál, akik szénanáthától is szenvednek, vagy dohányoznak. Noha a csípős, fűszeres ételek fogyasztása váltja ki leggyakrabban, bármely étel okozhat orrfolyást, bár a gabonaféléket tartalmazó élelmiszerek ritkábban, mint a fűszeresek. A tünetek csökkentésének egyetlen módja, ha kerüli a fűszeres ételeket.

5. Hormonok

A hormonok közvetlen hatást gyakorolnak az orrnyálkahártya. A pajzsmirigy-, a növekedési- és a női nemi hormon szintje mind szerepet játszik a hormonális eredetű nátha megjelenésében.

Az orrfolyás vagy orrdugulás a terhesség alatt is előfordulhat, és a kismamák 20-30%-át érinti. Terhesség során a véredények változása a nazális vérerekben a vér összegyűléséhez vezethet. A megnövekedett progeszteronszint is okozhat orrfolyást, ezért a terhességi rhinitis úgy tűnik, a szervezet ösztrogénszintjét tükrözi.

Ha Ön gyermeket vár, próbálkozzon a természetes összetevőkből álló sós vizes orrspray használatával a tünetek enyhítésére. Mivel terhesség idején bizonyos készítmények károsak lehetnek a babára, mindig egyeztessen orvosával, mielőtt gyógyszert kezdene szedni!

6. Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek is okozhatnak orrfolyást, és bár minden gyógyszercsoport más okból okoz rhinitist, minden esetben a gyógyszer által a testben okozott változásokhoz köthető. A leggyakrabban az alábbi állapotok kezelésére használt gyógyszerek okoznak orrfolyást:

Mivel a gyógyszerek mellékhatásai sokfélék lehetnek, előfordulhat, hogy Ön nem tapasztal rhinitist a fent említett állapotok valamelyikét kezelő gyógyszer szedésekor.

7. Testmozgás

Az aerob testedzés (pl. futás, aerobic stb.) okozhat vazomotoros rhinitist. Ugyanakkor, ha kültéri testmozgás során tapasztal orrfolyást, azt okozhatja a hideg idő, allergia vagy egyéb irritáló tényező. Ha gyakran folyik az orra testmozgás során, kérdezze meg orvosát, mit javasol ennek enyhítésére.

8. Sírás

Erős érzelmi hatásra, síráskor könny termelődik. Általában több mint amennyit a test el tud vezetni. A sírás azért okoz orrfolyást, mert túl sok könny folyik át az úgynevezett nazolakrimális csatornába. Ez a csatorna közvetlenül az orrba vezet, így a síráskor jelentkező orrváladék nem más, mint a könny, mely az orrba folyik.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; verywell
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.