Milyen egy jól összeállított házipatika?

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Mind az orvosi, mind a gyógyszertári ügyeleti ellátás átalakulóban van, és előfordul, hogy sokszor egyik sincs elérhető közelségben. Emellett vannak olyan helyzetek, amelyek – bár nem igényelnek ügyeleti ellátást, de – elég kellemetlen éjszakát, hétvégét vagy ünnepeket okozhatnak.

Ilyen például egy váratlan sérülés, gyomorrontás, vagy egy hirtelen jelentkező láz. Ahhoz, hogy egy enyhébb, akutan felmerülő problémára gyorsan tudjunk reagálni, fontos, hogy fel legyünk készülve az ilyen esetekre – például egy gondosan összeállított házipatikával.

Mit tartalmazzon?

Fontos, hogy a házipatika összeállítása során a háztartásban élő összes családtagra gondoljunk, gyerekekre és felnőttekre egyaránt. Emellett fontos átgondolni, hogy egyrészt ki milyen állandó gyógyszert szed, másrészt, hogy az adott családtagoknál milyen panaszok jelentkeznek gyakrabban.

Állandóan szedett gyógyszerek esetében a bontott dobozon kívül legalább egy havi adagot célszerű otthon tartani. Ugyanez vonatkozik a rendszeresen használt gyógyászati segédeszközökre is (pl. sebkezelő eszközök, inkontinenciabetétek, vércukormérés eszközei stb.). Amennyiben Ön magas vérnyomással küzd, és hajlamos hirtelen vérnyomáskiugrásokra, orvosával egyeztetve szükség esetére érdemes gyorsan ható vérnyomáscsökkentő készítményt is tartani otthon.

Ami mindig jó, ha van egy házipatikában

Vannak olyan gyakran előforduló akut problémák, melyek bármely háztartásban előfordulhatnak, és gyors segítséget igényelhetnek. Ilyen esetekre mindig jó, ha van otthon:

  • Fájdalom- és lázcsillapító: érdemes legalább két különböző hatóanyag-tartalmú készítményt otthon tartani, hogy szükség esetén tudja váltogatni. Kisgyermekes családban fontos, hogy mindig a gyermek életkorának és testsúlyának megfelelő, szintén lehetőleg két, különböző hatóanyagokat tartalmazó készítmény legyen készenlétben, melyek könnyen beadhatók (szirup, csepp vagy végbélkúp). Ezek lejárata felbontás után gyakran rövidül, így ellenőrizze őket rendszeresen!
  • Emellett természetesen fontos, hogy legyen otthon mindenki számára könnyen használható lázmérő!
  • Megfázásos panaszok kezelésére orrdugulás elleni orrspray vagy orrcsepp, köptető és köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő szopogató tabletta, spray vagy toroköblögető, esetleg kombinált készítmény (pl. forró ital por).
  • Emésztési panaszok esetére: görcsoldó, aktív szén vagy egyéb hasfogó készítmény, probiotikum, savlekötő, emésztést elősegítő, és hányingert csillapító készítmény. Kisgyermekes családokban fontos észben tartani, hogy a hányás és hasmenés gyorsan jön, és könnyen kiszáradáshoz vezethet, így érdemes lehet ORS-t (orális rehidratáló oldat) is tartani otthon a kiszáradás megelőzése érdekében.
  • Sérülések minden háztartásban előfordulhatnak, így érdemes otthon tartani sebfertőtlenítőt, sebtapaszt (vegyes méretben), mull-lapot és mullpólyát, hámosító kenőcsöt, illetve égési sérülések kezelésére szolgáló kenőcsöt vagy habot. Videó Mit tegyünk, ha könnyebb égési sérülést szenvedünk?
  • Egyéb, akut panaszok enyhítésére szolgáló készítmények: műkönny (amennyiben munkája vagy egyéb körülmény indokolja), fájdalomcsillapító kenőcs (derék-, hát- és egyéb panaszok enyhítésére) stb.

FONTOS: az antibiotikum nem a házipatika része. Antibiotikumot mindig csak orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban és ideig szabad szedni!

És ami nem mindig kell, de jó, ha van

Egy házipatika összeállítása során mindenképp fontos figyelembe venni az adott évszakot is. Főleg tavaszi-nyári időszakban jöhet jól, ha van kéznél naptej (figyeljünk a faktorszámra), szúnyog- és kullancsriasztó, és kullancseltávolító eszköz. Őszi-téli időszakban pedig gondoskodjunk a szájmaszkokról is – biztos, ami biztos.

Amennyiben Ön vagy bármely családtagja allergiás valamire, mindig legyen otthon készenlétben antihisztamin típusú hatóanyagot tartalmazó készítmény. Különösen fontos, hogy ha Önnek vagy valamely családtagjának súlyos allergiája van és anafilaxiás sokkra hajlamos, mindig tartsanak otthon és azon kívül is maguknál készletben adrenalininjekciót!

Mi az, ami kisgyermekes családok házipatikájában feltétlenül legyen?

Egy kisgyermekes családban mindig fontos, hogy legyen készenlétben gyermekünk számára is könnyen alkalmazható, korának és testsúlyának megfelelő láz- és fájdalomcsillapító, illetve hasfogó, hányáscsillapító, ORS és probiotikum, hiszen náluk nagyon gyorsan jelentkezhetnek az ilyen jellegű problémák, ami gyors reagálást igényel. Tápszerrel táplált csecsemők, kisgyermekek esetén mindig figyeljünk rá, hogy legyen otthon legalább egy doboz bontatlan tápszer.

Mindezek mellett hatalmas segítséget nyújthat egy porszívóra csatlakoztatható orrszívófeltét is, illetve kisgyermekünk és a magunk nyugalma érdekében mindig ellenőrizzük, van-e otthon minden egyéb babaápolási eszközünkből tartalék (pl. fogzáskönnyítő gél, popsitörlő, popsikrém, pelenka, cumi, babatea stb.)

A házipatika helye a lakásban

A gyógyszerek megfelelő tárolása nagyon fontos, hiszen a tárolási körülmények nagyban befolyásolhatják egy gyógyszer felhasználhatóságát is. Az adott gyógyszer számára megfelelő tárolási körülményeket a készítmény dobozán és a betegtájékoztatóban is feltüntetik. Érdemes a lakásban egy olyan fiókot elkülöníteni a gyógyszerek számára, ahol mást nem tárolunk, és bezárható, így védelmet nyújt a készítményeknek a napfénnyel szemben, és hozzáférhetetlen a gyerekek, háziállatok számára.

Vannak olyan készítmények, melyeket csak felbontásig tárolhatunk szobahőmérsékleten, felbontás után viszont hűtőben, adott hőmérsékleten tárolandók. A hűtőszekrényben is érdemes egy külön, zárt dobozt vagy tasakot kijelölni a gyógyszerek számára. Fontos, hogy a gyógyszereket lehetőleg ne a hűtőajtóban tároljuk, mert a sok nyitogatás miatt itt nagy lehet a hőmérséklet-ingadozás.

A fürdőszoba sem ideális hely a gyógyszerek tárolására, hiszen ott is nagy a hőmérséklet- és a páratartalom-ingadozás.

Emellett kisgyermekes családban fokozottan ügyeljünk arra is, hogy a gyerek ne érje fel, ne tudja kinyitni, és ne tudjon hozzáférni a gyógyszerekhez! Ugyanez vonatkozik a háziállatokra is!

Bővebben Hogyan tároljuk helyesen gyógyszereinket?

Gyógyszerek felhasználhatósága

A gyógyszerek lejárati ideje szerepel a dobozon, és a gyógyszert tartalmazó csomagolóanyagon is. A gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket a felhasználhatósági időn túl már ne használja. Vannak készítmények, melyeknek az eltarthatósága felbontás után lerövidül, vagy megváltozik a tárolás helye (felbontás után hűtőben tartandó). Az ilyen készítmények dobozára érdemes ráírni, hogy mikor bontottuk fel, így később már ez nem okozhat problémát.

Mit tegyünk, ha egy gyógyszer lejárt?

Házipatikánkat évente legalább kétszer érdemes átnézni. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy van-e otthon minden, amire szükség lehet, illetve a készítmények lejáratát is mindenképpen nézzük át. Amennyiben valami kifogyott vagy lejárt, gondoskodjunk az adott készítmény vagy eszköz mielőbbi pótlásáról a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A lejárt gyógyszereket sose dobjuk az otthoni hulladék közé, és ne öntsük a lefolyóba sem. Amennyiben bármilyen gyógyszere lejárt, vigye vissza bármelyik gyógyszertárba, ahol a lejárt gyógyszereket megfelelő módon, az erre a célra kihelyezett gyógyszer-hulladékgyűjtő dobozban összegyűjtik, majd a megfelelő módon elszállíttatják megsemmisítésre.

Fontos, hogy a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtődobozokba tűz- és robbanásveszélyes anyagokat (pl. spray), tűket, higanytartalmú készítményeket és folyadékokat nem szabad betenni. Ettől függetlenül a lakossági hulladékba kerülésük is nagyon veszélyes, így ezek megsemmisítéséhez mindig kérjen tanácsot egy gyógyszertárban.

Bővebben Gyógyszerek biztonságos megsemmisítése - Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőink: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus, Király Tamás, okleveles gépészmérnök
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.