• Milyen napvédő terméket válasszunk?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?

    A napvédő szerek hosszabb napon való tartózkodást tesznek lehetővé a bőr leégése nélkül. A manapság használatos napvédő termékeknek magas elvárásoknak kell megfelelniük. A legfontosabbak:

    • Nagyfokú fényvédelmet kell biztosítaniuk
    • Víz- és izzadtságlepergetőnek kell lenniük
    • A bőrön jól kell tapadniuk
    • Fény-, levegő- és hőstabilitás kell, hogy jellemezze őket
    • Nem okozhatnak kellemetlen érzést a bőrön

    A napvédő szerek legfontosabb adatai a következők:

    1. Fényvédő faktorszám
    2. UV-A-védelem
    3. Vízoldhatatlanság

    Ezt olvatsa már? A leégés veszélyei

    Hirdetés

    Speciális termékek

    Néhány napvédő készítmény antioxidánsokat tartalmaz, így például E- és C-vitamint vagy glycosylrutin nevű flavonoidot, ami a napallergia (polimorf fénydermatózis) ellen is hatásos. Egyes termékekben lévő fehérjék és enzimek segítik a bőr saját sugárzás hatására kialakult károsodásokat helyreállító rendszerének működését.

    Vannak olyan készítmények, melyek magas zsírtartalmuk révén gondoskodnak a száraz bőr megfelelő víztartalmának pótlásról is. Sportolók számára a legalkalmasabbak a spray-k és gélek, amelyek nem tartalmaznak zsíros összetevőt. Kaphatók kifejezetten érzékeny bőrűek számára készült illat-, tartósító- és színanyagokat nem tartalmazó napvédő szerek.

    A 40-nél nagyobb faktorszámú napvédő szerek alkalmazása vízi sportokat űzők, hegymászók számára ajánlott, és mindenkinek tanácsos ilyen magas faktorszámú termékkel bekenni a napsütésnek erősen kitett bőrfelületeket, így az orrot, a vállakat, a dekoltázst és a lábfejeket. Arra is alkalmasak, hogy pigmentfoltok méretének növekedését megakadályozzák, használatuk ajánlott várandós nőknek, világos bőrtípusúaknak, gyerekeknek és pigmentképződési zavarokban (cholasma) szenvedőknek.

    A bőrtípusok osztályozása
    Bőrtípus Bőrszín Napfény hatására adott válasz
    1. típus Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
    2. típus Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
    3. típus Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
    4. típus Enyhén barna vagy kreol bőr Minimálisan ég le, könnyen barnul
    5. típus Barna bőr Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
    6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

    Organikus és ásványi szűrő

    A napvédő termékeknek két különböző típusuk van, melyek hatásmechanizmusukban térnek el.

    Szerves (organikus) szűrő: Egy vagy két UV-szűrőt tartalmaznak. A szerves szűrő bejut a bőrbe, ott felfogja az UV sugarak energiáját és azt hővé alakítja át. A hő pedig semmilyen kárt nem okoz. Néhány embernél azonban a kémiai anyagok allergiás reakciót váltanak ki.

    Fontos tudni!

    Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.

    Annak alapján, hogy milyen hullámhossztartományba eső fényt alakítják át hővé, megkülönböztetünk UV-A, UV-B és szélessávú szűrőt. Annak érdekében, hogy a napvédő szer minél nagyobb védelmet nyújtson, kifejlesztettek olyan termékeket is, amelyek ezek kombinációját tartalmazzák. Organikus szűrő például a benzophenon, a triphiloxan vagy drometrizol. Sok szerves szűrő hajlamos rövid időn belül szétesni.

    Ásványi (anorganikus) szűrő: Az ilyen napvédő szerek ásványi UV-szűrőt tartalmaznak: mikropigmenteket. Ezek nem jutnak be a bőrbe, hanem visszaverik a napfényt a bőrfelszínről, a bőr belső anyagait lefedik, és így védik a fénytől.

    A leggyakrabban alkalmazott fedőpigment a titán-dioxid, a cink-oxid vagy a magnézium-oxid. Ezek a termékek azok számára is megfelelnek, akik allergiásak az organikus szűrőkre. Ezeket az anyagokat alkalmazzák a nagyfokú fényvédelmet igénylő bőrbetegségekben szenvedőknél, illetve gyerekeknél. Az ásványi szűrőket gyakran kombinálják szerves szűrőkkel. Ezek hátránya, hogy kifehéríthetik a bőrt a pigmentösszetevőtől függően.

    Lehetséges mellékhatások

    A fényvédő szerek, elsősorban az úgynevezett napblokkolók sok ásványi és szerves szűrő kombinációját tartalmazzák.

    Minél több a szerves szűrő a napvédő szerben, annál nagyobb az allergiás reakciók kockázata. A fény hatására széteső szűrők bomlástermékei is újra és újra allergiás reakciókat válthatnak ki.

    Néhány szerves-kémiai szűrő esetében egyes tanulmányok alapján felmerült a gyanú, hogy károsítják a sejteket, vagy hormonszerű hatást fejtenek ki, ám még további vizsgálatokat igényel, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban okoz-e kárt némelyik szerves-kémiai szűrő.

    Ezért javasolt a nagyobb mennyiségű mikropigmentet tartalmazó készítmények alkalmazása. Ennek egyetlen hátránya az, hogy magasabb faktorszám esetén (20 fölött) a bőr optikailag fehérebb lesz tőle.

    A fényallergiát más tényezők is okozhatják, például bizonyos gyógyszerek, parfümök vagy a napvédő készítmények más összetevői. Nyaralás előtt mindig kérje ki orvosa vagy gyógyszerész véleményét.

    Milyen terméket ne válasszunk?

    Német kutatók 25 napvédő szert vetettek alá kémiai teszteknek. A vizsgálatok alapján két bio napvédő termék „nagyon jó” minősítést kapott. Két másik bioterméket és tíz hagyományos napvédő szert  „jó”-nak értékeltek. Hat további termék esett az „elfogadhatatlan” vagy „elégtelen” kategóriába. A fennmaradó öt fényvédő szert az „elfogadható” vagy „tűrhető” kategóriába sorolták.

    Az ethylhexyl és octocrylene nevű kémiai UV-szűrőt tartalmazó szerek a szervezetben hormonális hatást váltanak ki. A PEG-et és a PEG-származékokat tartalmazó szerek is negatív kritikát kaptak. Ezek az anyagok emulgátorként vannak jelen a termékekben, azaz gondoskodnak róla, hogy a vizes és zsíros összetevők keveredjenek egymással. Azonban az idegen anyagokkal szemben védtelenebbé teszik a bőrt.

    Továbbá két terméknél az illatanyagokat kifogásolták, melyek allergiát váltanak ki. Két másik napvédő szerben (mesterséges) pézsmát találtak. Ez az anyag bekerül a terhes nők anyatejébe, ha pedig a vízben leoldódik, károsítja a környezetet.

    Mindezek miatt sokan félnek a napvédő szerek használatától, mivel attól tartanak, többet árt nekik, mint a napsugárzás. A megoldás nem a napvédő szerek mellőzése, hanem a következetes napvédelem, és a gyógyszertárakban kapható megbízható fényvédő szerek alkalmazása. Az UV sugárzás akár rákot is okozhat, vagyis sokkal nagyobb károkat, mint amilyet a napvédő szerek bármely összetevője.

    Olvasson tovább! Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2019.06.03 14:35, Megjelenés: 2017.07.29 12:51
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Az A-vitamin csökkenti a laphámsejtes bőrrák kialakulásának veszélyét is

    Csodaszer lenne az A-vitamin, már ami a bőrrák megelőzését illeti? Ez ügyben óvatosnak kell lennünk, már csak azért is, mert a bőrráknak különböző típusai vannak. Amitől mindenki retteg, az a melanoma, a bőr pigmentsejtjeiből kialakuló rosszindulatú daganat.

    Mi okozhatja a könyök kipirosodását?

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat. Ezek lehetnek kizárólag bőrgyógyászati helyi eltérések, de mindig gondolni kell szisztémás, rendszerbetegségre is, a megjelent kép függvényében. Ezért az öngyógyítás nem mindig jó megoldás, érdemes első körben bőrgyógyász szakorvost felkeresni.

    Megfelelő a napszemüvegem? - A szakértő válaszol

    Van egy napszemüvegem, már elég régi. Megnézettem egy optikában, hogy mekkora UV-szűréssel rendelkezik. Az egyik lencse 385, a másik 390. Oldalfény ellen hogyan védekezzek? Elegendő ez a szemüveg? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az UV-sugárzás káros hatásai

    Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy mindig legyünk felkészültek és elővigyázatosak már tavasszal is, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemes strandolásnak.

    Mire utal a naptej faktorszáma?

    A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV sugárzás mértékétől is.

    Veszélyes napsugarak

    Vannak emberek, akik egyáltalán nem tartózkodhatnak a napon. A fényallergiában szenvedők arra kényszerülnek, hogy életüket árnyékban, a napsugaraktól elzárva töltsék. Számukra éjszaka kezdődik az élet.

    Szemünk védelme érdekében

    Az UV sugárzás hatalmas veszélyt jelent szemünkre. Szürkehályogot, makuladegenerációt (az éleslátást érintő elváltozás), valamint a szem körüli bőr korai ráncosodását okozhatja.

    Napozás - Tanácsok A-tól Z-ig

    Most már visszavonhatatlanul megjelentek az erősebb tavaszi napsugarak, amelyek sokakat napozásra csábítanak. A védelem azonban már ilyenkor is elengedhetetlen. A témában felmerülő kérdésekre dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa válaszol.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások