Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

A mászkálni vagy futni tudó gyerekek nagyon aktívak és kíváncsiak. Ezért a kicsik környezetét veszélymenetessé, biztonságossá kell tenni. A gyerekek ebben a korban még nem tudják felismerni és elkerülni a veszélyt. A három-négy éveseknek viszont lehetővé kell tenni, hogy megismerjék a környezetükben lévő veszélyeket. Mivel a tapasztalatok hiánya hosszú távon többet árt, mint egy kis horzsolás.

Hogyan tegye biztonságossá a konyhát?

A gyerekek számára a konyha az egyik legérdekesebb, ugyanakkor a legveszélyesebb helyiség is. A következő intézkedések segíthetnek biztonságosabbá tenni a konyhát.

Kisgyermekkori vészhelyzetek

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. A gyermekkori vészhelyzetek megelőzése
 • A fiókokat két különböző módon teheti biztonságossá: egy felszerelhető fiókzár megakadályozza a fiók teljes kihúzását, így a fiók nem eshet a gyermekre. Vannak olyan eszközök is, amelyekkel a fiók egyáltalán nem nyitható ki a kisgyermek számára. Ezek azért hatékonyabbak, mert így a kisgyermek nem tud hozzáférni a fiók tartalmához sem.
 • A konyhaszekrények ajtaját a kicsik könnyűszerrel ki tudják nyitni, ezért itt is alkalmazzon szekrényzárat. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá a vegyszerekhez; a mosószerhez, mosogatószerhez, a petróleumhoz, a terpentinhez, a lefolyótisztítóhoz, a grillgyújtó folyadékhoz, a növényi tápoldatokhoz stb., mindez természetesen nem csak a konyhaszekrényekre, hanem a lakásban és a ház körül található összes vegyszertároló szekrényre érvényes.
 • Az elektromos készülékeket és a vízforralót feltétlenül olyan helyen tartsa, ahol a gyerekek nem férnek hozzá. Használat után azonnal tegye biztonságos helyre a konyhai készülékeket.
 • A tűzhelyet fedje le, hogy a gyerekek nehogy megérinthessék a forró sütőlemezeket. Az edényeket, fazekakat és serpenyőket a hátsó főzőfelületekre tegyék, nyelüket és fülüket fordítsa a fal felé, hogy a gyerekek nehogy leránthassák őket!

Hogyan válhatnak biztonságossá a szobák?

 • Használjon fiókzárakat!
 • Az asztalok kemény sarkai és peremei veszélyesek, a gyerekek könnyen beüthetik a fejüket. A gumi sarokvédők alkalmazása megoldja ezt a problémát.
 • Az ajtóstopper megakadályozza, hogy a gyerekek odazárják ujjaikat.
 • Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése
  Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Gyermekek újraélesztése
  A polcokat a gyerekek szeretik mászókának használni. A balesetek elkerülése érdekében biztosítsa sarokvassal, hogy a polcok ne borulhassanak fel.
 • A felgyűrődő szőnyegek és lábtörlők az elesés veszélyét hordozzák magukban. A gumis aljú szőnyegek és lábtörlők nem ráncolódnak, így a bizonytalan léptű gyerekek sem botlanak meg bennük. A kisméretű szőnyegeket és lábtörlőket egy időre száműzzék a lakásból, ezeken ugyanis még a felnőtteknek is könnyű elcsúszni.
 • A konnektorokat és elosztókat speciális műanyaggal fedje le. A kilazult konnektorok és villanykapcsolók, a hiányzó konnektorfedél, a nem szigetelt kábelek nem csak a gyermekek számára életveszélyesek!
 • Zárja el a lépcsőt ráccsal. A lépcsők öt éves korukig veszélyt jelentenek a gyerekekre.
 • Még mielőtt a kisgyermek megtanul mászni, biztosítsa, hogy az ablakokat ne lehessen 10 cm-nél szélesebbre tárni. Szaküzletekben kaphatóak az ezt lehetővé tevő rendszerek.

Mi a helyzet a fürdőszobával?

 • A gyógyszereket, tisztítószereket és kozmetikumokat olyan helyen tartsa, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá, például kulcsra zárható szekrényben.
 • A fürdőkádban soha ne hagyja magára a gyermekét vagy gyermekeit! Egy kisgyerek már tíz centiméteres mélységű vízbe is belefulladhat.
 • A fürdőkádba és a zuhanytálcába, valamint a fürdőszoba aljzatára tegyen csúszásgátlót, hogy megakadályozza, hogy a gyerekek elessenek a nedves járólapon.
 • A fürdőkád és mosdókagyló közelében ne tartson elektromos készülékeket (elektromos fogkefe, hajszárító, elektromos borotva).
 • A vízhőmérséklet szabályozására használjon termosztátot vagy az egész házban állítsa alacsonyabbra a víz hőmérsékletét. Így a gyermek, ha magától megnyitja a csapot, akkor sem égetheti meg magát.
 • Vegye ki a fürdőszobaajtó kulcsát, hogy a gyermek ne zárhassa magára az ajtót! Ha baj van, így gyorsan be tud menni segíteni.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához. Mit ehet, és mit kerüljön el?

Fültisztítás Fültisztítás

10 hasznos tanács, melyeket nem nehéz betartani.

A szülővé válás pszichológiája

Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk...

Jobb az óvatosság - károsak lehetnek...

A kisbabák megfelelő táplálása minden szülő számára komoly feladat. Mindenki a legoptimálisabb összetételű, legbiztonságosabb táplálékkal...

Mi legyen a tízórais és uzsonnás...

Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és...

A játék szerepe a gyermek testi...

A gyermek egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen szerepe van a játéknak. Ezáltal fedezi fel környezetét és ismeri meg képességeit.

Viselkedési problémák: a...

A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége...

Életkorok pszichológiája: a...

Nem könnyű időszak a kamaszkor sem a gyereknek, sem a szülőknek és a környezetnek. A korábban még kedves és mindig szófogadó, gyakran még...

Viselkedési problémák: félelem a...

A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem...

10 tanács szülőknek: Vigyázzon...

Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.