• Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

    A mászkálni vagy futni tudó gyerekek nagyon aktívak és kíváncsiak. Ezért a kicsik környezetét veszélymenetessé, biztonságossá kell tenni. A gyerekek ebben a korban még nem tudják felismerni és elkerülni a veszélyt. A három-négy éveseknek viszont lehetővé kell tenni, hogy megismerjék a környezetükben lévő veszélyeket. Mivel a tapasztalatok hiánya hosszú távon többet árt, mint egy kis horzsolás.

    Hirdetés

    Hogyan tegye biztonságossá a konyhát?

    A gyerekek számára a konyha az egyik legérdekesebb, ugyanakkor a legveszélyesebb helyiség is. A következő intézkedések segíthetnek biztonságosabbá tenni a konyhát.

    Kisgyermekkori vészhelyzetek 

    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. A gyermekkori vészhelyzetek megelőzése
    • A fiókokat két különböző módon teheti biztonságossá: egy felszerelhető fiókzár megakadályozza a fiók teljes kihúzását, így a fiók nem eshet a gyermekre. Vannak olyan eszközök is, amelyekkel a fiók egyáltalán nem nyitható ki a kisgyermek számára. Ezek azért hatékonyabbak, mert így a kisgyermek nem tud hozzáférni a fiók tartalmához sem.
      
    • A konyhaszekrények ajtaját a kicsik könnyűszerrel ki tudják nyitni, ezért itt is alkalmazzon szekrényzárat. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá a vegyszerekhez; a mosószerhez, mosogatószerhez, a petróleumhoz, a terpentinhez, a lefolyótisztítóhoz, a grillgyújtó folyadékhoz, a növényi tápoldatokhoz stb., mindez természetesen nem csak a konyhaszekrényekre, hanem a lakásban és a ház körül található összes vegyszertároló szekrényre érvényes.
      
    • Az elektromos készülékeket és a vízforralót feltétlenül olyan helyen tartsa, ahol a gyerekek nem férnek hozzá. Használat után azonnal tegye biztonságos helyre a konyhai készülékeket.
      
    • A tűzhelyet fedje le, hogy a gyerekek nehogy megérinthessék a forró sütőlemezeket. Az edényeket, fazekakat és serpenyőket a hátsó főzőfelületekre tegyék, nyelüket és fülüket fordítsa a fal felé, hogy a gyerekek nehogy leránthassák őket!

    Hogyan válhatnak biztonságossá a szobák?

    • Használjon fiókzárakat!
      
    • Az asztalok kemény sarkai és peremei veszélyesek, a gyerekek könnyen beüthetik a fejüket. A gumi sarokvédők alkalmazása megoldja ezt a problémát.
      
    • Az ajtóstopper megakadályozza, hogy a gyerekek odazárják ujjaikat.
      
    • Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése
     Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Gyermekek újraélesztése 
     A polcokat a gyerekek szeretik mászókának használni. A balesetek elkerülése érdekében biztosítsa sarokvassal, hogy a polcok ne borulhassanak fel.
      
    • A felgyűrődő szőnyegek és lábtörlők az elesés veszélyét hordozzák magukban. A gumis aljú szőnyegek és lábtörlők nem ráncolódnak, így a bizonytalan léptű gyerekek sem botlanak meg bennük. A kisméretű szőnyegeket és lábtörlőket egy időre száműzzék a lakásból, ezeken ugyanis még a felnőtteknek is könnyű elcsúszni.
      
    • A konnektorokat és elosztókat speciális műanyaggal fedje le. A kilazult konnektorok és villanykapcsolók, a hiányzó konnektorfedél, a nem szigetelt kábelek nem csak a gyermekek számára életveszélyesek!
      
    • Zárja el a lépcsőt ráccsal. A lépcsők öt éves korukig veszélyt jelentenek a gyerekekre.
      
    • Még mielőtt a kisgyermek megtanul mászni, biztosítsa, hogy az ablakokat ne lehessen 10 cm-nél szélesebbre tárni. Szaküzletekben kaphatóak az ezt lehetővé tevő rendszerek.

    Mi a helyzet a fürdőszobával?

    • A gyógyszereket, tisztítószereket és kozmetikumokat olyan helyen tartsa, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá, például kulcsra zárható szekrényben.
      
    • A fürdőkádban soha ne hagyja magára a gyermekét vagy gyermekeit! Egy kisgyerek már tíz centiméteres mélységű vízbe is belefulladhat.
      
    • A fürdőkádba és a zuhanytálcába, valamint a fürdőszoba aljzatára tegyen csúszásgátlót, hogy megakadályozza, hogy a gyerekek elessenek a nedves járólapon.
      
    • A fürdőkád és mosdókagyló közelében ne tartson elektromos készülékeket (elektromos fogkefe, hajszárító, elektromos borotva).
      
    • A vízhőmérséklet szabályozására használjon termosztátot vagy az egész házban állítsa alacsonyabbra a víz hőmérsékletét. Így a gyermek, ha magától megnyitja a csapot, akkor sem égetheti meg magát.
      
    • Vegye ki a fürdőszobaajtó kulcsát, hogy a gyermek ne zárhassa magára az ajtót! Ha baj van, így gyorsan be tud menni segíteni.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2020.01.25 17:36, Megjelenés: 2017.11.28 13:11
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A COVID-19 betegek gyógyulást követő sportolásáról

    Felépülésük után mikortól javasolt újrakezdeni az aktív testedzést a koronavírus fertőzésen igazoltan átesett betegeknek? - erre a kérdésre válaszol az Országos Sportegészségügyi Intézet nemrégiben közzétett ajánlása.

    A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

    Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

    Életkorok pszichológiája: a kamaszkor

    Nem könnyű időszak a kamaszkor sem a gyereknek, sem a szülőknek és a környezetnek. A korábban még kedves és mindig szófogadó, gyakran még megijedő kisgyermek a testi és lelki változások következtében akaratának erejét kezdi próbálgatni, és képes akár minden ellen lázadni.

    Viselkedési problémák: félelem a sötétben

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

    A szülővé válás pszichológiája

    Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk szerepkörébe bújik - még ha csak a játék kedvéért is - már a szülővé válás útjára léptek. Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs.

    A játék szerepe a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődésében

    A gyermek egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen szerepe van a játéknak. Ezáltal fedezi fel környezetét és ismeri meg képességeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA