A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

A téma cikkei

2/1 A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása
2/2 A száraz szem kezelése - Műkönnyek és egyéb megoldások

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a száraz szemről érdemes tudnivalókat és a könnyfilm legfontosabb feladatait, rétegeit. Jelen írásban a száraz szem egyik legfontosabb kezelési módjáról, a műkönnyek használatáról írunk bővebben. Habár a száraz szem tünetei jelentős mértékben csökkenhetnek a kezelés hatására, általában a száraz szem nem gyógyítható maradandóan, teljes mértékben.(1)

Műkönnyek

A műkönnyek célja – a kialakult panaszok csökkentése mellett – a sérült könnyfilm és annak koncentrációjának visszaállításával a kötő- és szaruhártya sejtjeinek helyreállítása. A műkönnyek fő alkotórésze a víz, de tartalmaznak még elektrolitokat (nátrium, kálium, bikarbonát), felületi feszültséget csökkentő összetevőket és egy vagy több viszkózus komponenst, polimert is. A műkönnyek, szemcseppek viszkozitásnövelő hatóanyagai nagy molekulasúlyú polimerek, melyek helyreállítják a könnyfilm struktúráját. Ilyenek például a metil-cellulóz, hipromellóz, hidroxi-propil-metilcellulóz vagy dextrán. Ezek segítségével a műkönny összetétele lehet hígabb, vizesebb vagy viszkózusabb is.

Egyre több műkönnyben találunk különböző tápanyagokat és vitaminokat (glükóz, A-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok), melyek az epithelsejtek regenerációjához szükségesek. A műkönnyekben vannak még sótartalmat és kémhatást szabályozó összetevők. A szemcseppekben használt tartósítószerek felelősek a rossz tolerancia és a toxikus epithelopathia kialakulásáért. A szemészeti készítmények leggyakoribb tartósítószere a benzalkónium-klorid. Hátránya, hogy tartós alkalmazás során károsítja a szemfelszínt, mert felszakítja az epithelsejtek közötti kapcsolatokat.

A műkönnyek hátránya, hogy rövid ideig hatnak, és a megfelelő hatás eléréséhez gyakran kell csepegtetni. Ezt próbálják kiküszöbölni a mucinhoz hasonló viszkozitású tulajdonsággal rendelkező anyagokkal.

A műkönnyeket csoportosíthatjuk fő összetevők és tartósítószer-tartalmuk alapján. Ennek a cikknek nem feladata részletesen ismertetni ezen tulajdonságokat, ezért itt hivatkoznánk a Dr. Oláh Gábor és munkatársai által készített jelentős mértékű kutatásra, melyet a Gyógyszerészet c. folyóiratban közöltek.(2,3)

Ez a cikk is érdekelheti Miből áll a könny?

A fő összetevők alapján a következő 6 csoportot ismerjük:

  1. Szintetikus és félszintetikus polimerek – elsősorban a könny mucin és vizes rétegének pótlására alkalmasak.
  2. Természetes polimerek – elsősorban a könny mucinrétegének helyreállítására alkalmasak.
  3. Becseppentést követően gélesedő hatóanyagok – szem felszínével érintkezve gélesednek, majd pislogás hatására feltöltik a nem megfelelően nedvesített területeket.
  4. Szaruhártya-regeneráló aktív hatóanyagok – sejtvédő vagy sejtregenerációt elősegítő anyagokat tartalmaznak.
  5. Érösszehúzók – a vörös szem tüneteit enyhítik, de műkönnyként való alkalmazásuk abszolút ellenjavallt!
  6. Lipidfázispótlók – a lipidréteget pótolja, leginkább Meibom-mirigy-diszfunkció esetén.

Tartósítószer-tartalmuk alapján a következő 4 csoportot ismerjük:

  1. Kvaterner ammónium vegyület (cetrimid, benzalkónium-klorid) tartalmú: károsítják a szaruhártya barrier funkcióját, neurotoxikusak és a szem szárazságát is fokozzák, csak rövid távon használhatóak, valamint kontaktlencse-viselés során tilos alkalmazni!
  2. Polikvaterneramin tartalmú: csökkent a toxicitása a benzalkónium-kloridhoz képest, kontaktlencse-viselés során tilos alkalmazni!
  3. Rövid időn belül lebomló tartósítószert tartalmazó: a szembe kerülve rövid időn belül lebomlanak inert összetevőkre, kontaktlencse-viseléskor is használható!
  4. Tartósítószer-mentes: csak egy adagos kiszerelésben felelhetnek meg a mikrobiológiai elvárásoknak, drága ár, kevés készítmény, alkalmazásuk veszélytelen!

Személyre szabott módon nem mindenkinél hatásos egy-egy műkönny, ezért érdemes többféle készítményt is kipróbálni a könnypótlás legoptimálisabb formájának megtalálásához.

Meibom-mirigy-diszfunkció - A csökkent lipidtermelődés kezelése

A Meibom-mirigy-diszfunkció (MGD) szemhéjszéli betegség, mely során a mirigyek működése megváltozik, a könnyfilm lipidtartalma csökken, instabillá válik, fokozott könnypárolgást okozva. Gyakran erős könnyezésre panaszkodnak az emberek, mivel szemünk – válaszként – fokozottan termeli a könnyet. A panaszok többsége reggelente jelentkezik. Amennyiben a lipidréteg zavara áll fenn, a lipidfázist pótló műkönnyek alkalmazása javasolt. Mindamellett szóba jön a szemhéj-higiénia betartása, a melegítés (például infravörös lámpa, forró levegő, melegíthető maszkok használatával) és a finom szemhéjmasszázs is, amivel a lipid felszabadítását segíthetjük. Szükség esetén antibiotikumos kezelés és omega-3-pótlással is megpróbálkozhatunk.(4)

Árpa, szemhéjgyulladás

Amennyiben a száraz szem tünetei mellett árpa vagy szemhéjgyulladás is kialakul, akkor valószínűleg a könnyfilm lipidrétegét termelő Meibom-mirigyek funkciózavara állhat a háttérben. Ez esetben is érdemes a lipidfázist pótló készítmények közül választani. Természetesen az árpát és a szemhéjgyulladást is szükséges kezelnünk más készítménnyel. (Erősen gyulladt szemnél szteroidos és nemszteroidos gyulladásgátló hatóanyagot tartalmazó cseppek is ajánlottak.) Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kozmetikumok is elzárhatják a könnymirigyek kivezető nyílásait, így a szemhéj higiéniájára is kiemelt figyelmet kell fordítani!

Ez a cikk is érdekelheti Szemárpa, jégárpa és kezelésük

Kontaktlencse-viselők

Mind a száraz szem betegség fennállása esetén, mind egészséges egyéneknél kiemelt figyelmet érdemel a kontaktlencse viselése. Viselésének hátránya, hogy kevesebb oxigént enged a szaruhártya felszínéhez, a helytelen behelyezés, a lencse sérülése/elcsúszása, valamint a túlhordás miatt pedig gyakrabban alakulhatnak ki szaruhártya-sérülések és fertőzések. Kontaktlencse-viselés során a tartósítószer-mentes és a lebomló tartósítószert tartalmazó készítmények javasoltak. Nagyon fontos, hogy gélek/kenőcsök alkalmazása kontaktlencse viselése során nem javasolt!

Napszakok

Nagyon fontos, hogy milyen napszakban jelennek meg a száraz szemre utaló panaszok. A reggeli szemszárazság a könnytermelés defektusára utal, ilyenkor érdemes egy gélesedő vagy nagyobb viszkozitású cseppet (esetleg gélt) lefekvés előtt alkalmazni. A napközbeni szemszárazság esetén valószínűleg valamilyen környezeti hatás vagy tevékenység pl.: kevés pislogás, huzatos, klimatizált térben való tartózkodás, bizonyos foglalkozások, monitor előtti munkavégzés okozhatja a tüneteket. Ekkor érdemes szünetet tartani, esetleg a könnyfilm vizes rétegének pótlására alkalmas műkönnyet használni. Az esti órákban jelentkező panaszokra is a korábban leírtak jellemzőek, kiegészítve a fáradtság, valamint a Meibom-mirigy-diszfunkció következtében tapasztalt panaszokkal. Utóbbi esetekben lipidfázist pótló műkönnyeket használjunk.

Ez a cikk is érdekelheti Gyulladt, vörös szem: Hogyan kezelje?

Kenőcsök

Középsúlyos/súlyos esetekben, amikor gyakori könnypótlásra van szükség, nedvesítő szemkenőcsök alkalmazására is sor kerülhet. Jól síkosítják a szemet, képesek kiváltani a szemcseppeket. Leginkább lefekvés előtti használat javasolt, mivel a kenőcsök hátránya, hogy kisebb-nagyobb mértékben rontják a látást, egyenetlen réteget képeznek a cornea felszínén és csökkentik a könnyfilm stabilitását, ezért kedvező hatásukat csak csukva tartott szem mellett fejtik ki. Ezekben az esetekben a szintetikus és félszintetikus polimerek és a szaruhártya-regeneráló aktív anyagot tartalmazó csoportból választhatunk.

Könnypontdugók és egyéb megoldások

Igen súlyos esetekben a könnypontok ideiglenes vagy végleges elzárása jöhet szóba, így akadályozván meg a fokozott könnyvesztést. Műanyag vagy szilikondugót helyezve a könnypontok nyílásába nagyobb volumenű könny maradhat a szemfelszínen. Manapság egyre gyakrabban használják ezt a módszert. A terápiás lágy kontaktlencse vagy az oldalról zárt szemüveg használata pedig a könny párolgását csökkentheti. Nagyon ritkán, extrém súlyos esetben, a szemrést beszűkítő műtét is szóba jöhet a párolgás jelentősebb csökkentésére.

Gyermekek

Gyermekek esetében a legfontosabb szabályozást az egyes műkönnyek betegtájékoztatói tartalmazzák. Legtöbb esetben a „gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó” figyelmeztetés szerepel a leírásokban, ám számos műkönny alkalmazható gyermekeknél is. Gyermekeknél a száraz szem betegség tünetei súlyosabbak lehetnek, negatívabban élik meg panaszaikat, mint a felnőttek. Nagyon fontos a mihamarabbi diagnózis felállítása és a kiváltó ok kezelése, megszüntetése. A legnagyobb kihívást azonban éppen a diagnózis felállítása jelenti, mivel a vizsgálatok kivitelezése olykor nem egyszerű feladat. Ilyen esetekben akár altatásban végzett vizsgálatokra is szükség lehet. A leggyakrabban előforduló problémát a Meibom-mirigy-diszfunkció következtében a könnyfilm gyors elpárolgása okozza. (Fentebb bővebben kifejtettük a lehetséges kezelési módszereket.) Gyermekekben ugyancsak gyakran előfordulnak szemhéjgyulladások és a Herpes simplex okozta fertőzések. Ezekben az esetekben érdemes gyermekszemész szakorvossal felvenni a kapcsolatot.(5)

Tovább A szemek fényérzékenysége: Mitől szúr a szem?

Dr. Cserháti Zoltán, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Forrás:

(1) Dry Eye Syndrome PPP – 2013 – American Academy of Ophthalmology

(2) Oláh G., Steiber Z., Halmos G. (2012): Mi folyik a műkönnyekkel?! Gyógyszerészet 56. 663-666.

(3) Oláh G., Steiber Z., Halmos G. (2013): Iránytű műkönnyekhez – gyógyszerészeknek. Gyógyszerészet 57. 77-80.

(4) Dry Eye Syndrome PPP – 2013 – American Academy of Ophthalmology

(5) Are we missing dry eye in children – American Academy of Ophthalmology - https://www.aao.org/eyenet/article/are-we-missing-dry-eye-in-children

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.