Káros anyagok a gyertyafüstben

Szerző: MTI

A gyertyafényes vacsorák ugyan lehetnek romantikusak, de amerikai kutatók szerint károsak az egészségre. A paraffin alapú gyertya rendszeres használata hosszabb távon okozhat problémákat.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói égő gyertyák füstjét vizsgálták meg laboratóriumban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a paraffinból készült viaszgyertyák a tüdőrákkal, valamint az asztmával kapcsolatos káros füstöt szabadítanak fel. Hozzátették, hogy egészségromboló hatásuk csak évekkel később jelentkezik.

Orvosszemmel a fülgyertyáról

A fülgyertyáról legtöbben úgy gondolják, a hőhatása révén hat. Orvosszemmel a fülgyertyáról

Amid Hamidi, a kutatás vezetője szerint azok az emberek vannak a leginkább kitéve a veszélynek, akik gyakran használnak gyertyákat például relaxáláshoz a kádban vagy este a vacsoránál, a jó hangulatért.

Az Amerikai Kémiai Társaság tanácskozásán elmondta: "nem valószínű, hogy az egy-egy alkalommal használt paraffin alapú gyertya füstje bármilyen hatással lehet az emberre. De naponta több paraffinos gyertya égetése például egy rosszul szellőztetett fürdőszobában a fürdő kád körül, okozhat problémákat."

Káros anyagok szabadulnak fel a gyertya égése során

Mit tartalmaz a cigaretta?

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.
Mit tartalmaz a cigaretta?

A gyertyafüst vizsgálata során a kutatók sokfajta gyertyát gyújtottak meg a laboratóriumban és összegyűjtötték az anyagok egyvelegét, amit képeztek.

A paraffin alapú gyertyák égetése során a kémiai anyagok értéke elég "éles csúcsokat" mutatott, főleg azért, mert a gyertyák égésekor nem termelődik akkora hő, hogy elégjenek olyan veszélyes anyagok mint a toluol és a benzol.

A tudósok azt tanácsolják, hogy inkább méhviaszból vagy szójából készült gyertyákat használjunk, ezek ugyanis nem bocsátanak ki semmilyen káros kémiai anyagot - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.